2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sándor Dávid vallomásai, tabuk nélkül
Ismét Musical Pillanatok - immár harmadszor
Pesten is bálra készülnek a Vámpírok
Vérfagyasztó jelenetek!  - Vámpírokkal báloztunk
A Margitszigeten is folytatódik a Szupersztár diadala?
Új divat hódít! Készül az Oláh Ibolya-bélyeg
Kapcsolatok
Feke Pál
Nagy Sándor
Sánta László
Sándor Dávid
Bot Gábor
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Vámpírok bálja - Musical
[2007. július 1.
vasárnap 19:00]

Vámpíroké lesz a világ?

Majd egy hónapja báloznak már a Vámpírok a Pesti Magyar Színházban. Roman Polanski kultikus filmjéből készült, nem kevésbé kultikus musical végre hazánkban is színpadra került. A produkció érdekessége, hogy Magyarországon szokatlan módon, replika előadást láthatunk, már ami a rendezést és a koreográfiát érinti.

Cornelius Baltus, Polanski jobbkeze érkezett hazánkba, karöltve Dannis Callahan koreográfussal, hogy színpadra vigye mentora 1967-es filmje alapján készült zenés alkotást. A mű zeneszerzője Jim Steinman, eredeti szövegkönyve Michael Kunze alkotása. A magyar fordítás a nagyszerű Miklós Tibor munkája.

Steinman régi bútordarab a popszakmában, dolgozott Bonnie Tyler-rel és Meatloaf-fal, mindkettőjüket a slágerlisták élére repítette. Ehhez a darabhoz is szenvedélyes rockzenét alkotott, különösebb gátlás nélkül visszanyúlva korábbi szerzeményeihez. Nem véletlen tehát, ha időnként ismerős dallamokat hallunk. A legjelentősebb példa a 83-as „Total Eclipse of the Heart”, mellyel Bonnie Tyler az összes létező slágerlista csúcsát megjárta. Az innen ismerős dallamot tette meg Steinman a mű fő motívumának.

A darab főszereplőit igen széleskörű meghallgatás során választották ki. Több mint 600-an próbáltak szerencsét. Ez volt az első olyan magyarországi casting, ahol tényleg szélesen merítettek és eleddig ismeretlen tehetségek szép számmal kaptak lehetőséget. A repertoárszínházak sajátossága, hogy alapvetően saját színészi gárdájukra támaszkodnak, elvétve kérnek fel egy-egy szerepre külsős művészt. Ez a produkció gyökeresen eltérő filozófiával dolgozik. Egyetlen, meghatározott produkcióra igyekeztek kiválasztani azt a pár tucatnyi művészt, akik a legalkalmasabbak az adott figura megjelenítésére. Meglepő, mennyi új arcot sikerült felkarolni, hány eddig ismeretlen fiatalnak adatott meg most a „nagy lehetőség”. 

Éjszaka betoppan

A darab cselekménye a 19. század végén játszódik Erdélyben. Abronsius professzor fiatal asszisztensével, Alfréddal követi a vámpírok nyomát, be akarja bizonyítani létezésüket. Chagal fogadójában húzzák meg magukat, ahol füzérekben lógnak a fokhagymák. A széplelkű Alfréd szerelmes lesz a fogadós lányába, aki magába is bolondítja a szegény fiút. Éjszaka betoppan a vámpírgróf Krolock és meghívja Sarah-t a közeli kastélyában tartandó bálba. Sarah mindent elsöprő vágyat érez a gróf és a vámpírok világa iránt és követi is őt a kastélyba. A Professzor és Alfréd ezt persze nem nézheti tétlenül. a lány után erednek, hogy megmentség a végtől.

Von Krolock, a karizmatikus vámpírgróf megszemélyesítője első szereposztásban Egyházi Géza, Ő a produkció igazi nagy „találmánya”. Szinte a teljes ismeretlenségből sikerült rátalálni a tökéletes főszereplőre. A harminchét éves énekes két éve még pincérként dolgozott, akkor kezdett el professzionálisan foglalkozni énekléssel, ez az első igazán jelentős főszerepe kőszínházainkban. Azt kell mondanunk, egyenesen telitalálat. Magas, jó kiállású, erőteljes, baritonjától szinte rászakad a nézőre a plafon. Hipnotikus jelenség, hipnotikus hanggal. A dalokat mintha rá írták volna, ha kiereszti a hangját, az betölti a teret, zsongító és mámorító egyszerre.

Volt egyszer egy csapat

Néhány apró momentumnál érezhető, hogy színpadi rutinja nem oly nagy, de ezek egyre kopnak, előadásról előadásra. Hosszú utat tehet még meg, kíváncsian várom meddig tudja tágítani határait. Manapság zenés produkció nem létezhet többes szereposztás nélkül, különösen olyan, mely annyira ambiciózus játszási renddel vágott neki az ide nyárnak, mint a Vámpírok bálja. Egyházi Géza két ismert, befutott musicalszínészt kapott váltónak a háta mögé. Nagy Sándor a Madách Színházban játszotta a „Volt egyszer egy csapat”, valamint a „Producerek” főszerepét, Feke Pál pedig a „Csapat” negatív főszerepe mellett belebújhatott Jézus, Che és Richelieau bíboros bőrébe is. Kipróbált profik mindketten.

Különös érdekessége ennek a hármas szereposztásnak, hogy három gyökeresen különböző énekhanggal, stílussal találkozhatunk Krolock szerepében. Egyházi klasszikus bariton, operába illő technikával, Nagy Sándor erős musical bariton, míg Feke Pál igazi érces rocktenor. Volt alkalmam mindhárom Krolockkal randevúzni a bálban, mindannyian képesek maradandó élményt nyújtani. Persze nem lehet minden színházlátogató annyira fanatikus, hogy a teljességre törekedjen, pedig szívem szerint mindenkit köteleznék arra, hogy maga válassza ki kedvenc Grófját, na de persze ne a prospektus alapján.

[2007.07.29.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
oviolin 2007.08.29. 18:28 • [4]
Csak legekben szólhatok a produkcióról. Én és a lányaim Egyházi Gézával láttuk a darabot. Ő számunkra eddig teljesen ismeretlen volt, ezután pedig ő a mérce. Vidéki mivoltunkból adódóan regényes úton jutottunk el az előadásra, de sikerült, tehát úgy tűnik, látnunk kellett. Annyira beleszerettünk, hogy másodszor is megnéztük, amíg Bp-en voltunk. Itthon rögtön "ráugrottunk" a honlapra és mindent hallani, látni akartunk, ami elérhető a Vámpírok báljáról. Még most is tart a varázslat, s azon morfondírozunk, ezen a hétvégén még látnunk kellene.
Minden profi, minden és mindenki a helyén van, a zenekartól a táncosokon át a technikai hátteret biztosítókig. Nem csupán a színpadon, de a színház egészében. Az előtértől a nézőtérig. A szereplőkről is csak felsőfokban beszélhetünk. Nekünk az első szereposztás művészei tetszettek jobban, de lehet, hogy elfogultak vagyunk. Ha csak az elhatározáson múlna, ott ülnénk minden előadáson és a színház minden szögletéből megnéznénk ezt a csodát. Remélem, lesz még alkalmunk újra és újra részesévé válni. Aki a humort szereti, az sem csalódik, aki a jó koreográfiát, látványos táncot az sem, s aki végre valódi díszlettel, jelmezekkel és maszkokkal szemlélne egy jól megkomponált "színházat", az nem hagyhatja ki.
Emi 2007.08.20. 18:35 • [3]
Szerintem is óriási produkció, Kentaur diszletei, a jelmezek, a koreográfia, a táncosok és Nagy Sándor hangja és vámpir mivolta feledhetetlenné tette számomra a darabot. Nagyon szinvonalas, szeretnék még több ilyet látni. Kár, hogy az érdeklődés nem túl nagy a darab iránt. Többször is elmaradtak az előadások. Remélem azért sokan fogják még látni.
Szekeres Adrien 2007.08.13. 22:08 • [2]
Szeretném mindenkinek ajánlani ezt a darabot, aki tehetséges fiatal színészekkel egy fergeteges elöadást szeretne látni.Tanulságos, hogy milyen jó énekesek és táncosok vannak kicsi országunkban, akik méltánytalanul kevés figyelmet és elismerést kapnak! Amikor én láttam a darabot, állva tapsolt percekig a közönség!Fantasztikus élmény volt!Gratulálok Egyházi Gézának, Sándor Dávidnak és Kecskés Tímeának valamint az egész társulatnak!További sok sikert kívánok!
Szekeres Adrien
tiffany 2007.07.30. 18:39 • [1]
Teljes mértékben egyteértek Jakab Szabolccsal, bár én csak egyszer, első szereposztással láttam a darabot!lenyűgözött DÍSZLET, a jelmezek, sminkek (KÖSZÖNET kENTAURNAK!!!)a színészek, táncosok teljesítménye. Egyházi Géza telitalálat, csodás a hangja, remélem, látjuk még sokszor, sok mindenben! Jegercsik Csaba már nem először bizonyította, hogy nagyszerű, technikás színész.
Remélem, lesz a télen és jövő nyáron is előadás, és CD(!!!!) esetleg DVD(!!!!). Mindenképpen szeretném még én is megnézni, és mindenki, aki látta, ajánlja a barátainak is, ezt látni-hallani kell!

Gézának, és az egész társulatnak, valamint minden háttérmunkásnak és a PS Produkciónak sok-sok sikert kívánok!
Borosné Andi

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még