2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szentivánéji álom Szegeden
A tizenharmadik Musical plusz is szerencsés volt - képekben
Miért kapott emlékplakettet az Operaház két tervezője?
Feke Pál 28-nál tart  - érdekességek a művészről
Jövőre, Veled, Itt! - bemutatták a sírást és nevetést kiváltó musicalt
Buli a diszkólámpák alatt Dolhai Attilával
Kapcsolatok
Janza Kata
Szabó P. Szilveszter
Bereczki Zoltán
Musical
Dolhai Attila
Molnár Piroska
Földes Tamás

Erről szól az Elisabeth című musical

Elkapta a francia betegséget. Eljött hozzá a Halál, hogy most végre el tudja vinni, de Sisi rájön, hogy ezzel Ferenc József még jót is tett neki, legalább ezzel az ürüggyel el tudja hagyni, ezért elküldi a Halált, neki még nem jött el az ideje.
Ennél a dalnál is beleborzongtam, olyannyira erősen énekelték és játszották el. Csodálatos volt, tényleg látszik rajtuk, hogy egy rezdülésből értik a másikat. Azért látszik, hogy Szabó P. Sziveszter nem kicsit lepődik meg, mikor Elisabeth szembeszáll vele. (Ha nekem ilyen dokim lenne, folyton orvoshoz járkálnék... )

A császár közben megmondja Zsófia főhercegnőnek, hogy mostmár hagyja őt is, és a feleségét is békén, már nem kell felettük gyámkodnia. Ezt a nő személyes sértésnek veszi, hogy annyi éven át nevelte, terelgette a jó irányba, felsegítette a trónra, és ezt kapja érte! Csak ennyi kellett neki ahhoz, hogy örök nyugovóra térjen, már így is betegeskedett. És eljő érte a Halál...

De az már megy is tovább, Rudolf hívja őt. Buzdítja, hogy lépjen a trónra, édesapja eleget uralkodott már, tegyen Ő is valamit. Tesz is, hátatfordít a családjának, összeesküvés jön létre a magyarok és Rudolf közt, amit szeretne titokban tartani, de nem sikerül neki. Felbolydul a Monarchia, a feleségétől elválni nem engedik, még az anyja is cserbenhagyja, mikor hozzáfordul segítségért.

Ez az egyik legsírósabb jelenet szerintem. Ugyanazt a fájdalmat érzi, mint Elisabeth, mikor elfordultak tőle. Rudolf már nem tud talpra állni, és inkább öngyilkosságot követ el. És érte is érte jön Őfelsége, a Halál. Csak miután meghalt, azután jön rá Sisi, hogy mit is tett vele. A halála teljesen összetöri őt. Könnyfakasztó a dal, ahogy bocsánatot kér tőle, bevallja, hogy rosszul cselekedett. Csodálatos.

Már jöhet a halál

Erzsébet már kívánja a Halált, szeretné, ha végre elvinné, feladja, nem tud tovább élni. De a Halál nem enged a rimánkodásnak. Így nem kell neki, hogy maga adja át a lelkét. Mostmár csak azért is kivárja a megfelelő pillanatot Elisabeth távozására.

Nem tud mit tenni, teljesen visszavonul, egyre inkább belátja, hogy még a házassága sem működik, ott kell hagynia Ferenc Józsefet, noha még mindig szereti, és a férfi is odavan őérte. „...a célunk már más, arra mész te, erre én. / Kicsit összesodort az ár, de a sors az elválaszt már!...”
Útnak indul hát, megy a nagyvilágba, bolyong céltalanul, eközben a férje egy rémálmot lát: a Halál jött el hozzá, hogy megmondja, elviszi a feleségét. Az öreg császár nem tud ellenkezni, azt se tudja, hol van a neje, csak annyit tud, hogy hamarosan meghal.

Ez a legvelőtrázóbb jelenet az egészben –szerintem. Ahogy a császár próbál ellenkezni, de a Halál ellen nincs szava, de mégis próbálkozik, hisz’ szereti Sisit. Borzalmas, ebben a dalban igazán-nagyon sajnálom őt.

Eljön a vég

Mikor a császárné Genfben jár, Luigi egy hegyesre fent reszelővel leszúrja őt. A kísérőnője elrohan segítségért, és ez remek alkalom, hogy Őfelsége személyesen eljöjjön Elisabethért. Már egyikük sem ellenkezik, örülnek, hogy egymáséi lehetnek az örökkévalóságig.
Un grande amore.

Adj Te nékem otthont, / szabadíts meg a földi gondtól, / töröld ki létem sok nyomát, / világítsd át az éjszakát!”

Csodaszép a dal, amit erre a részre írtak, és együtt énekelnek. Lehull a fátyol. Az egész nézőtér könnyezik. A darab végén a közönség állva tapsol vagy húsz percen keresztül. Megérdemlik. Valami fantasztikusat alkottak. Ez a világ legeslegcsodálatosabb musicalje. Bűn lenne kihagyni.

Akiket említettem (első szereposztás):
Elisabeth – Janza Kata
Őfelsége, a Halál – Szabó P. Szilveszter
Ferenc József – Bereczki Zoltán
Luigi Lucheni – Földes Tamás
Zsófia főhercegnő – Molnár Piroska
Rudolf – Dolhai Attila
Tíz éves Rudolf – Mohácsi Márk

– KisKata –

[2008.07.02.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még