2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Balasi Intézet
Párizsi Magyar Intézet
Kapcsolódó cikkek
Petőfilmet készített a szájharmonikakirály
Zuboly: egy újabb extrém produkció
Roma Összművészeti Fesztivál a Gödörben
Tűznyelés, asszonyos bekiabálás és járkáló dob
Magyar igazgató a párizsi jazz fesztivál élén
Reggae és etno a Gólyavárban
Százezret nyertek a zenekarok
A Napra és a Zuboly EGYMÁSHOZ-ÖLT-öz-VE
Zenekarok jelentkezését várják!
Idén is megrendezik a "hátizsákosok" tavaszi fesztiválját
Jubilál a folk-rock stílusú világzenét játszó Hétrét
Ambrus Rita ünnepel - hangját reklám és főcímzenékben is hallhatjuk
Meglepetés a Roy & Ádám rajongóknak az m1-en ma éjjel
Fesztivállal emlékeznek a fiatalon elhunyt zenészre
Kapcsolatok
Párizsi Magyar Intézet
Napra
Zuboly
Lakatos Róbert
EtnoRom
Bágyi Balázs Quartet
Salamon Beáta
Ninjahelikopter
Mészáros Ádám
Ferenczi György
Ferenczi György és a Rackajam
Hétrét
Úzgin Űver
Folktronika
Goulasch Exotica
Legnépszerűbb csengőhangok

Nyolc magyar együttes képviselheti hazánkat Európa-szerte a Zene Ünnepén.

Öt európai ország fővárosában - Berlinben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban és Pozsonyban - tevékenykedő magyar kulturális intézetek közösen írtak ki pályázatot a június 21-i több helyszínes zenei fesztiválra.

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a meteorológiai nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék, és bárki „büntetlenül“ zenélhessen a köztereken, függetlenül attól, hogy amatőr, vagy profi előadó. A Zene Ünnepe európai, sőt világméretű megmozdulássá vált: több mint száz országban rendezik meg június 21-én.

A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé, elérhetővé tenni a zenét. A francia fővárost egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton tavaly a már valódi profizmusra és hazai ismertségre szert tett Napra és Zuboly zenekarok, valamint az ifjú tehetségeket számláló, külön e pályázatra készült repertoárral jelentkező Live Act formáció képviselte hazánkat.

Tavaly előtt Lakatos Róbert és a Rév, valamint Mitzura lépett fel a francia-magyar közönség előtt. A pályázó zenekarok listája a Magyar Intézet (oldalsó link) oldalán a Fête de la Musique címszó alatt a „tableau à télécharger” feliratra klikkelve megtalálható.

A beérett gyümölcs

Az összefogás meghozta a gyümölcsét, hiszen a Párizsi Magyar Intézet által először tavaly meghirdetett felhívásra akkor százhuszonhét pályázat érkezett, idén már százkilencvenegyen kívántak élni a külföldi fellépés lehetőségével. Az idei lesz a harmadik év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel.

A Balassi Intézet hálózatához tartozó Párizsi Magyar Intézet tavaly írt ki először pályázatot magyar zenekarok részére az eseményen való részvételre. Derdák András igazgató azt szerette volna elérni, hogy minél több magyar tehetség kapjon esélyt a francia nyilvánosság előtt való bemutatkozásra.

A sikeres programhoz idén csatlakoztak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is. Közös pályázatuk célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok lehetőséget kaphassanak, hogy a kint töltött maximum hat nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat. Az intézetek vállalták a kiutaztatás költségeit és a szállás biztosítását a zenészek és menedzsereik számára. Ezen kívül a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok (zenekaronként ötszáz darab) elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához, továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a saját honlapjaikon.

A pályázatra olyan zenekarok jelentkezését várták, akik azon túl, hogy szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, van ambíciójuk együttműködni angol, belga, francia, német, illetve szlovák szervezőkkel, művészekkel, és önállóan is képesek kapcsolatokat építeni jövőbeni külföldi megjelenésük számára.

Az intézetek heteken át tartó alapos munkával választották ki a számos tehetséget felsorakoztató zenekarok közül a nyolc legjobbat. A legtöbb együttes szerencsét próbált már több nagyváros felhívásán is, így a külföldi kulturális képviseletek összehangoltan és egymásra tekintettel hozták meg döntésüket. Párizsba kilencvennyolc, Pozsonyba kilencvenhét, Berlinbe kilencvenegy, Brüsszelbe hetvennyolc, Londonba hetvenhét pályázat érkezett.

A helyi zenei adottságok figyelembevételével Berlini Collegium Hungaricum az Etnoromot, valamint a Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta formációt ítélte a legjobbnak. A program súlyára való tekintettel az esti órákban a berlini fesztivál kiemelt helyszínén a Pfefferberg komplexumban mutatkoznak be a magyar tehetségek.

Brüsszelben a Zene Ünnepe négy napos lesz, a magyar előadó, a Debrecenben alakult Ninjahelikopter június 22-én lép színpadra. Az együttes zenéje egyformán építkezik improvizációkból, filmes hangulatokból, a különböző népek dallamvilágából. A hattagú zenekart 2007 márciusában hívta életre Mészáros Ádám gitáros-zeneszerző.

Londonba Ferenczi György és a Rackajam együttes utazhat, ők a Hyde Parkban felállított színpadokon az Exhibition Road Parade keretében léphet fel. A zenekarvezető művész-énekes, Ferenczi György korábban már szájharmonika világbajnokságot is nyert. Egyedi formációjában a népzene és a drum’n’bass keveredik a blues-zal.

A pozsonyi magyar intézet célja az volt, hogy olyan érdekes hangzású bandákat válasszon, akik játéka az utcán véletlenül arra sétálókat is ott marasztalja. Ezért döntött a Hétrét és az Úzgin Űver zenekarok mellett.

A Párizsi Magyar Intézet kilencvennyolc jelentkezőjéből a Folktronika és a Goulasch Exotica zenekarokat várja a PMI épületével szemközti sétányon, az Allée du Séminaire-en felállított szabadtéri színpadára. A Folktronika hangzásvilágbeli különlegessége abból fakad, hogy egy rockzenekar dolgozza át a népdalokat és a népzenei motívumokat elektronikus hangszerekre. Míg a Goulasch Exotica-ban három magyar DJ állt össze és népdalainkat vidám, jól táncolható, zeneileg eklektikus alappal (swing-dub-hip-hop-ska-bootleg-balkán) bolondították meg.

-ej/balassi intézet-

[2008.06.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még