2024. május 30. | csütörtök | Janka, Zsanett nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
     
 
Civil nap a Rózsák és nők éve jegyében
Dátum: 2006. június 18.
vasárnap 10:00
Helyszín: Millenáris
 
     

Egész nap a Fogadóban:

Rózsakiállítás és -vásár
Rózsanemesítők, rózsakertészek, virágkötők és virágkereskedők részvételével
Szépség, egészség, életmód, stílus
A szépség és az egészség megőrzésének titkai – tanácsadás, bemutató

10 órakor a Fogadó épületében

Kerületi Angolosok Klubjának alakuló összejövetele
Mintegy ezer fő végezte el a II. Kerületi Önkormányzat polgármestere által elindított „Egy nyelven beszéljünk!” angol nyelvi képzést. A Kerület Napja rendezvénysorozat keretében lehetőséget kívánunk teremteni az „angolosok” találkozására, a kötetlen beszélgetésre – természetesen angol nyelven -, és a további kapcsolattartás, nyelvgyakorlás céljából az Angolosok Klubjának megalakulására.

Oklevél átadás

Az ez év májusában mintegy háromszáz fő részvételével szervezett kurzus résztvevői vehetik át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.

A virágos II. kerületért díjak átadása

A Föld napja alkalmából közzétett felhívásra beérkezett legvirágosabb udvar, kert, előkert, erkély, ablak pályázat győztesei Ruttka Ferenc festőművész egy-egy alkotását kapják jutalmul.

11 órakor a Fogadó épületében

A nők mindennapi életével, társadalmi helyzetével, egészségmegőrzésével, érdekvédelmével, érdekérvényesítésével és önmegvalósításával kapcsolatos témákban előadások és fórum, neves előadók és híres II. kerületi személyiségek részvételével.

Az előadások témája:
Esélyegyenlőség
Párkapcsolatok
Szexualitás
Önmegvalósítás
Táplálkozás

13 órától a Fogadó épületének Padlásán

“Veled is megtörténhet – a nők jogai az európai Magyarországon”
Magyarországi Női Alapítvány (MONA) két kisfilmjének bemutató előtti vetítése. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) figyelemfelkeltő, egyben ismeretterjesztő filmeket készített a Magyarországon élő nőket leginkább érintő társadalmi és szociális kérdésekről.

A hat, egyenként húszperces film válaszokat keres, és megoldásokat vázol fel a nők mindennapos gondjaira az idevonatkozó adatok és legfőbb kutatási eredmények, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság jogi és intézményrendszerének, valamint a kapcsolódó állami intézkedések és civil szolgáltatások megismertetésével. Mivel elsődlegesen az esélyegyenlőségi EU-irányelvek feldolgozása volt az alapítvány célja, főként a nők munkavállalásával, munkaerő-piaci helyzetével és szociális biztonságával kapcsolatos problémákat tárják fel a filmek. A II. kerületi civil nap keretében a filmsorozat két részét vetítik le az érdeklődőknek.

A MONA az elkészült filmeket a legfontosabb TV-csatornákon szeretné bemutatni 2006-ban Magyarországon. Ezen kívül a filmek DVD-n jutnak majd el az állami döntéshozókhoz, civil szervezetekhez és oktatási intézményekhez további közcélú felhasználásra. A filmsorozat az Európai Bizottság DG Enlargement APESC 2004/EU-25 támogatásával készült.

1. film: A második nem (20 perc)
A nők és a férfiak életpályája látványosan különbözik a mai Magyarországon.
Miért van ez így? A közvélekedés általában a nemek közötti eleve meglévő, vagyis biológiai különbségekből eredezteti eltérő társadalmi „hivatásukat”. Az elsődleges és másodlagos nemi jellegből azonban nem következik, hogy a nők azonos munkáért kevesebb fizetést kapjanak, vagy hogy ők végezzék a házimunka jelentős részét. A hagyományosan kialakult és a mindenkori hatalmi viszonyok által megerősített nemi szereposztás és az ebből fakadó diszkrimináció annál inkább magyarázatul szolgál a nők és férfiak társadalmi státuszkülönbségére, és ezen keresztül eltérő lehetőségeikre az önmegvalósítás terén.

2. film: Családi ki mit tud (20 perc)
A családi, otthoni és a munkahelyi feladatok összeegyeztethetőségének problémája nem volna olyan kiélezett, ha a mindkét szülő számára nyitva álló lehetőségekkel egyenlő módon élnének a férfiak és a nők. Ha nagyobb számban mennének férfiak GYED-re, GYES-re, végeznék az otthoni teendőket, és vállalnának esetleg közben részmunkaidős állást, távmunkát vagy egyéb alkalmas jövedelemkiegészítő tevékenységet, a gyermekvállalással kapcsolatos előnyök és hátrányok is kiegyenlítettebben oszlanának meg.

15 órakor a Fogadó- Csiga Galérián
Hedry Mária: Ébredés című verseskötetének bemutatója
A kötetet bemutatja: Arapovits Mária, az ELTE tanára
Közreműködik: Kovács Anikó a Magyar Virtuózok Kamarazenekar művésze
Az első verseskötetével most jelentkező Hedry Mária tősgyökeres II. kerületi lakos, akinek már a nagyszülei is itt éltek. A pályájának jelentős részét a művészeti életben eltöltő alkotó kerülethez való kötődésének talán leglátványosabb bizonyítéka, hogy hét alkalommal volt a Pesthidegkúti Nyári Fesztivál programigazgatója, az idén pedig művészeti vezetője. A Széphalom Könyvműhely gondozásában most megjelent kötetben az utóbbi négy év válogatásai találhatók. Alkotójuk a röviden, tömören megfogalmazott költeményekről így vall: „Noha kemények, hiszen az ezredforduló problematikájával foglalkoznak: a magány, a félelem jelenségeivel, a környezetkárosítás veszélyeivel, mégis a líra, az érzések fontossága, a szerelem belső igénye felülírja a keserű hangvételt.”

Szepes Erika könyvajánlójában olvasható: „Csak az tudja ennyire félteni az életet, az tud ennyire aggódni közös sorsunk miatt, aki nagyon szeret élni. Világérzékelésének ez a bipoláris jellege adja azt a feszültséget, amely verseit oly feszessé, tömörré teszi. Modern életérzések egy modern költészetben.”

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még