2024. május 31. | péntek | Angéla, Petronella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
     
 
A Frankofónia Ünnepe 2007
Dátum: 2007. március 20. - április 4.
 
     

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból a Francia Intézet gazdag programot kínálnak az ország egész területén.

A Frankofónia Ünnepe 2007

Március 20-a a Frankofónia nemzetközi ünnepe. Ebből az alkalomból március 20. és április 4. között a Francia Intézet és partnerintézményei gazdag programot kínálnak az ország egész területén. A Magyarországon hetedik alkalommal jelentkező Frankofónia Ünnepe, amely a frankofón országok kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni, idén négy fő téma köré szerveződik: Felfedezés, Kifejezés Zene, Kép.

Budapesti Program:

1. Felfedezés


Fedezzük fel a frankofón világot!
A Frankofónia Ünnepének partnerei (Kanada, Belgium, Svájc, Madagaszkár, Tunézia, TV5Monde, stb.) azért találkoznak, hogy bemutassák a magyar közönségnek a frankofón világ kulturális sokszínűségét kulináris, irodalmi és audiovizuális tapasztalatokon keresztül, továbbá a résztvevő országok képviselőinek találkozása által. Az esemény ugyanakkor tökéletes alkalom arra, hogy a közönség tájékozódjon a résztvevő frankofón országokba történő utazási, tartózkodási, tanulmányi, stb. lehetőségekről.
Francia Intézet – március 24. szombat, 18.00-20.00

Kiállítás : 50 absztrakt jel. Brâncuşi-ra emlékezve

Brâncuşi halálának 50. évfordulója alkalmából román képzőművészek 50 alkotással róják le tiszteletüket a nagy művész emléke előtt. A kiállítók között olyan nevek szerepelnek, mint Constantin Flondor, Romul Nuţiu, Delia Corban, Leon Vreme, Jecza Péter, Constantin Răducan, Szakáts Béla és Constatin Catargiu.
Román Kulturális Intézet – március 21-től (szerda), 18.00

2. Kifejezés

Frankofón sanzonverseny
A magyar közönség olyannyira lelkesedik a frankofón sanzonért, hogy a dalverseny a Frankofónia Ünnepének kihagyhatatlan eseménye lett. Így a magyar fiatalok a gazdag és káprázatosan izgalmas repertoáron keresztül évről évre kifejezésre juttatják tehetségüket.
A Francia Intézet idén is örömmel fogadja a lelkes ifjúságot, mely egy kiváló előadásban kelti életre a francia nyelvet.
Francia Intézet (színházterem és videóterem) - március 23. péntek, 14.00-17.00

OuLiPo irodalmi alkotóest
Az estet a „Valóság Ízei” című költészeti előadás vezeti be (18h). Hogyan születik a vers? Miből keletkezik? Antonio Rodriguez versgyűjteményének (Valóság Ízei) költeményei mintha az élet pillanatfelvételei lennének, melyek feltárják a költészet egészét. Mindenben, ami körülvesz bennünket költészetet rejtőzhet: az előadás ezt szeretné érzékeltetni. A közönséget arra invitáljuk, hogy érzékszervein keresztül konkrét, egyszerű éléthelyzetek mélyére hatoljon.

Szabályjátékok – Játékszabályok” (19h)
Az est második részében két nyelv és két ország találkozik a nyelvjátékok iránti szenvedély jegyében. Az OuLiPo három tagja (Jacques Roubaud, Paul Fournel, Jacques Jouet) és három magyar író-költő (Eszterházy Péter, Papp Tibor, Kovács András Ferenc) olvas fel egymás és saját műveiből franciául és magyarul. Az OuLiPót 1962-ben Párizsban alapította többek között Raymond Queneau és Georges Perec. A tagok célja olyan szabályok, megkötések létrehozása, melyek alapján irodalmi műveket lehet alkotni. Az esten közülük hárman olyan magyar művészekkel ülnek egy asztal köré, akik hozzájuk hasonlóan gondolkodnak az irodalomról. Esemény azoknak, akik tudják, milyen komoly játék az irodalom.
Merlin Színház – március 31. szombat, 18.00-23.00

[2007.03.12.]

  (1. oldal)  következő oldal »
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még