2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A szerző életrajza
A szerző honlapja
Enciklopédia Kiadó
Music editor.hu
Kapcsolódó cikkek
Játssz és nyerj zenei könyvet!
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Zseni és szörnyeteg egy testben

A könyv elolvasása után átértékelődött bennem Bob Moog szerepe a szintetizátorok világában, hiszen eddig őt, Moog-ot neveztem a szintetizátorok atyjának (persze az első szintetizátor, akkor is az ő nevéhez fűződik), de most Leon Theremin-nek nagyobb szerepét látom az elektronikus zene világában. Ön szerint ez helytálló, vagy pedig válasszam ketté a szerepüket?
Bob Moog legfőbb inspirációját, kora ifjúságától kezdve a theremin adta. Erről ő is gyakran beszélt interjúkban, cikkeiben. Igen sokat profitált Theremin professzor találmányából, ugyanakkor haláláig ő volt a theremin egyik legfőbb propagátora. Egyik cége, a BigBriar mindmáig a legfontosabb theremin-gyártók egyikének számít.

Milyen fejezetet szánna a theremin-kutatásról egy saját önéletrajzi írásban?
Ha megnézi a Curriculumomat (életrajz a szerk.) láthatja, hogy meglehetősen munkás és kalandos életem volt, sokszáz projekttel, amelyek mindegyike egyformán fontos volt számomra. Több műfajban – képzőművészet, irodalom, színház, film, videó, zene, stb. – dolgoztam és dolgozom mindmáig.

Min dolgozik jelenleg?
Jelenleg – többek között – egy, a nemrég elhunyt Halász Péter világhírű magyar színházművésszel és korával kapcsolatos könyvön dolgozom (Downtown Blues), amely október végén, vagy november elején fog megjelenni. Kiadót keresek az amerikai (Nevada Moda), Karib tengeri (A Dél keresztje) és indonéziai (Suttee) útinaplóimra, az 1946-tól mindmáig tartó időszakot ismertető Emlékirataimra, és a DJ NoMore és A Blum Ház rejtélye című regényeimre.

A jövőbéli tervekről mit tudhatunk?
Terveim között szerepel Az igazi Trebitsch című, 1991 óta íródó dokumentum regényem befejezése és kiadása, valamint egy, az indonéz szigetvilág újkori kultúrtörténetében igen fontos szerepet játszó német festőművész, Walter Spies élettörténetének megírása.
Szeretném megírni az első kelet – európai punkzenekar, a Spions történetét is. A zenekarnak én is alapítótagja voltam, és a Spions projectből kiágazó kutatásokat folytatom mindmáig. Elkezdtem dolgozni az Anima Sound Systemmel közös lemez-koncert projecteken, amelyek valószínűleg 2007-ben fognak materializálódni. Közben folytatom a Theremin színházi projectemet is, theremin koncerteket adok (legközelebb Pécsett, október 3-án, a Pécsi Filmünnepen játszom), és dolgozom a Theremin történetből írt operán is.

Najmányi 1996 óta újságíróként is dolgozik (Wanted magazin, bahia.hu, korridor.hu, index.hu, Élet és Irodalom, Magyar Narancs, stb.). Jelenleg az artportal.hu New York-i tudósítója és a litera.hu angol nyelvű kiadása számára ír cikkeket. 1978-ban, az akkori politika emigrációra kényszerítette. Azóta élt Párizsban, Kanadában, Új Mexikóban, a Karib tenger szigetein és Indonéziában. Állandó lakhelye 1985 óta New York. 1996 óta sokat dolgozik Magyarországon is.

Azoknak ajánlom e könyvet, akiket érdekel az elektronikus zene születése; akiket érdekel, hogy mi köze a tavaly elhunyt Bob Moog-nak Tyermen professzorhoz, és azoknak, akiket az is érdekel, hogy ki volt az az ember, akire kíváncsi volt Sztálintól Charlie Chaplinig bezárólag mindenki.

Najmányi László, Theremin című könyve a Nyitott Könyvműhel kiadó gondozásában jelent meg 2006-ban.

Melisan

[2006.10.04.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még