2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Soundpill
Kapcsolódó cikkek
Meglepetés a föld alól: Tape Underground
BudaBeats: a piszkos jazz és az elektronika keveredik
"Rockandroll zenekar biztos, hogy nem vagyunk"
Újabb ingyenes megjelenés a BudaBeatsnél
A legnagyobb vesztes a zene
Kapcsolódó Kiadványok
Audrey Rapburn: Don't steal my words!
Hollandris: A2B
MicroFade: StarVoyager EP
Mizantrop: Someone at the top of the trees
MpTracker: Soul sense (EP)
SpaceSheep: Attack!
Tangram: Ambient collection
Tangram: Triangle Square
Tape Underground: Alszik, kapcsol
Tiristor Theory: Aszinkron
Kapcsolatok
Tape Underground
Tangram
Hollandris
Audrey Rapburn
Soundpill
MpTracker
Mizantrop
MicroFade
Tiristor Theory
SpaceSheep
Legnépszerűbb csengőhangok
Orion Syndicate
Kapcsolódó események
Orion Syndicate - ingyenes
[2008. április 2.
szerda 20:00]

Leszeded, beszeded: ingyenzene a Soundpilltől

A Soundpill elnevezésű új, magyar netlabel néhány hete indult. A nemrégiben bemutatott BudaBeats-hez hasonlóan innen is ingyenesen (és legálisan) lehet letölteni a zenéket. A választékra sincs panasz, hiszen már az indulásnál több mint 10 lemez közül választhatunk.

A Soundpill netlabel március elején kezdte meg a munkáját, ami nagy vonalakban a hazai minőségi elektronikus zene összegyűjtésében és ezen anyagok promotálásában ölt testet. A kiadó első körben már több mint 10 lemezt tett elérhetővé. A soundpilles művészek között vannak hazai underground körökben ismert és kevésbé ismert előadók is. Az alapítók - Fabók Péter és testvére, Fabók András - elsősorban a Myspace-en vadásszák az ígéretesnek tűnő hazai produkciókat.

A Soundpill műfaji kikötése nagyon egyszerű: jöhet bármi, amire valamilyen szempontból rá lehet mondani, hogy elektronikus. Ennek megfelelően eléggé szerteágazó a kínálatuk: a goától a drumandbassig, a triphoptól a modern rockig és a minimáltól a hiphopig szinte minden megtalálható.

Az alapító testvérpár egyik fele (Fabók Péter), Tangram nevű projectjével egyből két anyaggal képviseli a nyugis, ambientes vonalat: az Ambient Collection-re a hosszú, minimum 10 perces, filmzeneszerű felvételek kerültek, míg a Triangle Square-en az elektronikusabb darabokat találjuk.

A magyar női MC-k csapatát erősíti Audrey Rapburn, aki a Don't Steel My Words EP-vel azért elég messze került a megszokott hiphop-tól: 4/4-ed, zaj, széttorzított alapok és némi kísérletezés jellemzi a hölgy első kislemezét. Miss Rapburn már az új ep-jét készíti és ennek apropójából egy versenyt is hirdetnek a Soundpillen: a Hero című dal instrumentális változatára lehet saját szöveget írni (esetleg az eredetit újragondolni) és visszaküldeni. Az legjobb 5 változat pedig helyet kap az új kiadványon.

Zaj, minimál és experimentál jellemzi a gödöllői MicroFade 4 számos EP-jét, a StarVoyager-t. Rendkívül frissnek hatnak a zenék, csak kár, hogy rendkívül rövid a bemutatkozó anyag: kevesebb, mint 10 perc alatt már a végére is érünk. A MicroFade-hez hasonló a Csík Dániel-féle Tiristor theory Aszinkron című anyag is: atmoszférikus, minimál zene.

A táncolhatóbb zenéket kedvelők is megtalálhatják, amit keresnek: Murcsik Péter MpTracker néven szerepel egy 3 számos drum and bass kislemezzel. A Soul Sense-en nincs semmi meglepő: gyors, tört, néha kiállás, néha kemény zúzás. Aki hallgat d'n'b-t, az lényegében már hallotta ezt a lemezt is.

A másik, egész testet megmozgató anyagot a SpaceSheep nevű formáció jegyzi. A testvérpár alkotta duót elsősorban a live elektronika érdekli: az Attack című album csupán két tételt tartalmaz, azonban ebből a címadó dal több, mint egy órás tömény elektro-mix, sok-sok analóg hanggal, 303-asokkal szigorúan 4/4-re pakolva. A Move Your Body-val pedig azt is megmutatják, hogy "egyszerű", 4-5 perces keretek között is tudnak gondolkodni. '90-es évek feeling - na persze jó értelemben véve.

Elsőként került fel az oldalra a Tape Underground Alszik, kapcsol című lemeze is, (amit már mi is agyon dícsértünk és az albumról ki is kérdeztük a fiúkat) és a Laika Revansból Mizantroppá átváltozott formáció, akiknek szintén nem lehet szó nélkül elmenni első albumuk mellett: a 11 számos Someone at the top of the trees-en egységesen jellemző a komor, sötét hangulat, miközben a triphoptól egészen a metálig kalandoznak a srácok. Tricky, Massive Attack, Portishead egyveleg.

És arról, hogy a dub vonal se maradjon ki, Hollandris 2 számos anyaga, az A2B gondoskodik.

Minden anyag jó minőségben, borítóval együtt tölthető le, és aki véleményt is akar mondani a lemezekről, nyugodtan megteheti az oldalon. A Soundpillen a közeljövőben a havonta 1-2 újdonság mellett saját válogatásokkal is találkozhatunk. Érdemes tehát felkeresni a Soundpill.org-ot.

Április 2-án a Gödörben ingyenes buli lesz, és fellép egy új soundpilles dj duó, az Orion Syndicate. Laza drum and bass-t játszó páros exkluzív mixe pedig pár napon belül letölthető lesz a Soundpill oldaláról.

-nagyM-

[2008.03.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még