2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Tape Underground (album-letöltés)
Kapcsolódó cikkek
Ha nem tudsz járni, repülj! - meghallgattuk az új Zagar lemezt
Kapcsolódó Kiadványok
Tape Underground: Alszik, kapcsol
Kapcsolatok
Tape Underground
Legnépszerűbb csengőhangok

Meglepetés a föld alól: Tape Underground

Nem gondoltam, hogy december közepén kerül majd a kezembe (illetve a merevlemezre) az év albumának kikiáltott cucc. Ez pedig nem más, mint a Tape Underground Alszik, kapcsol című anyaga. Triphop, elektronika, dub, szépen, okosan, lazán...

Kedvenc vadászterületemen, a Myspace-n keresgettem valami jó zenét, amikor hirtelen rábukkantam a Tape Underground oldalára. A fent lévő dalokat meghallgatva a kapkodás jelei mutatkoztak rajtam: ez a zene nekem kell, mindenáron, azonnal!! Szerencsére az anyag ingyenesen letölthető, fél óra múlva már az iTunes importálgatta a zenét.

"Járt utat a járatlanért..."

A tökéletesen összerakott dalok mellett a másik nagy pozitívum számomra, hogy magyar nyelvű szövegeket hallhatunk, végre... Mindig is divat volt (és biztosan lesz is) világnyelven fogalmazni, főleg, ha valaki elektronikus zenét készít. A Tape Underground nem állt be a sorba, megjegyezhető, kellemes, érthető szövegek tökéletes egységet alkotnak a zenével.

Ha a dolog könnyebb felét szerették volna megfogni, akkor biztosan szereznek maguknak egy jóhangú és mutatós énekesnőt, írnak pár semmiről sem szóló angol nyelvű szöveget és kész. De nem: magyar szövegeket hallhatunk és az elejétől a végéig Petrényi Viktor énekel (csak a Mélység, napkelet című dalban hallható női vokál, itt Judie Jay és Németh "ex-anima"Juci segédkezik). Az intrón (Kapcsol) és az Alszik című számon kívül kívül nincs is instrumentális szám (pedig a dalok túlynomó része szöveg nélkül is megállná a helyét). Az ének szépen ellenpontozza a komorabb, nehezebb darabokat: a borító, a stílus, a hangszerek mind-mind komor, szomorú világot kellene hogy felidézzen, mégis az album hallgatása közben lehet felhőkre, fákra, mezőkere (vagyis harmónikus és szép dolgokra) gondolni.

Ha mindenképpen hasonlítani akarnám valamelyik csapathoz őket, akkor az az osztrák Roia lenne. Persze a triphop "nagy öregjeinek" a hatása is érezhető: Morcheeba, Massive Attack, Portishead, sőt helyenként (Két perc) még a Prodigy-t is megídézik. De van itt még némi reggae-dub behatás (Mélység, napkelet) és fejet-szétverős-jungle is (Végül). Az album záró trackje, az Indulj, pedig szintén telitalálat.

A trip-hop egy álmos műfaj, de ez a lemez mégis friss és egyáltalán nem fáradt, unalmas. Nincs más, mint letölteni, hallgatni és koncertre menni.

Bizonyára lehetne fogást találni a cuccon: lehet azon rágódni, hogy a mastering jobban is sikerülhetett volna (megjegyzem ennyi sávban azért elég nehéz rendet rakni). Szóval a hangzás eléggé demó-szagú, de tényleg csak ezt az egy hátrányt tudom említeni. Meglepetés-album ez a javából! Érdemes letölteni, sőt még megvenni is (ha jól tudom 1000 Ft plusz postaköltségért el is küldik kézzel fogható változatban).

-nagyM-

[2007.12.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még