2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (2.rész)
Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (1.rész)
Kultikus videók: Michel Gondry, a francia zseni
Kapcsolatok
Michel Gondry
Björk

Kultikus videók: Michel Gondry, Björk és az erdő

Michael Gondry szinte mindegyik munkája remekműnek számít: lehetetlen kiválogatni munkái közül a legjobbakat, hiszen mindegyik klipje valamilyen szempontból különleges. A cikkünk második részében a Björknek forgatott videóiról lesz szó, azok közül is a Human Behavior-Isobel-Bachelorette erdei trilógiáról.

Björk a zenéje mellett a videóira is különösen nagy figyelmet fordít. Ha a kreativitásáról és sokoldalúságáról (nomeg a kivételes énekhangjáról) ismerté vált izlandi énekesnő és a cikkünkben tárgyalt francia rendező közösen alkot, akkor a végeredmény biztosan valami különleges dolog lesz. A '90-es években Michael Gondry 6 klipet készített Björknek (Human Behaviour, Isobel, Hyper-Ballad, Jóga, Army of Me, Bachelorette), a hetediket pedig nemrég mutatták be (Declare Independence).

A rendező és az énekesnő közös munkájából három klipet emelnénk ki, mivel ezek összefüggésben vannak egymással.

Björk - Human Behaviour

A Human Behaviour Björk első kislemeze, a dalhoz készült videó nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már a szólókarierje elején felfigyeljenek az énekesnőre. A dal az emberi viselkedést az állatok szemszögéből vizsgálja (egy hatalmas mackó bosszút áll az emberi fajon, bizonyára a különleges viselkedésünknek köszönhetően), a sztori pedig egy kicsit félelmetes és bizar gyerekmesének tűnik. Szürreális képek váltogatják egymást, elég ha az óriási szúnyogra, az erdőben vadászó (játék)medvére a ténylegesen kerek erdőre vagy a Holdon éppen CCCP-s zászlót állító Björkre gondolunk. A videót 1994-ben az MTV Video Music Awardson 6 kategóriában jelölték.



Björk - Isobel

Az Isobel nem tartozik az énekesnő legsikeresebb számai közé, mégis érdemes róla beszélni, hiszen ez az egyik legklasszikusabb Björk szerzemény. A dalban Isobel a természetet szimbólizálja, aki megpróbálja figyelmeztetni a világot a technológiai (ipari) fejlődés veszélyeire. Isobel az erdőben született (egy szikrából) és amikor felnőtt, észrevette, hogy az erdő megváltozott: városok nőttek ki a földből és csótányok leptek el mindent, a felhőkarcolók pedig szépen átveszik a hatlamat az erdő fölött.



Björk - Bachelorette

A trilógia harmadik darabja a Bachelorette című szám, amely az énekesnő 3. lemezén, Homogenic-en található. A dal lényegében az Isobel folytatása. A történet egy már-már megszokott képpel kezdődik: Björk az erdőben él, ahol talál egy elásott (és üres) könyvet, amely elkezdi írni az élete történetét. A lány elutazik a nagyvárosba, ahol a kiadónak megtetszik a könyv, kiadják és hihetetlenül népszerűvé válik. Musicalt is rendeznek belőle (amiben a főszereplő játszik), a nézőtéren pedig a kiadója is ott ül. A történet azonban megakad egy pontnál és folyton visszatér az elejére. Az alapsztori fekete-fehér, míg a ismétlődő események tele vannak színnel. A lány és a kiadó nagy szerelme végetér, a könyv egyre népszerűtlenebb lesz, majd az eredeti példányből szépen lassan eltünnek a mondatok. Végül a város is elkezd visszafejlődni, és zárásképpen visszakerülünk a természetbe (immáron színesben).



nagyM

[2008.03.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még