2024. május 31. | péntek | Angéla, Petronella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ákos turné csúcspont a Syma-ban
Ákos megosztotta az embereket a Volton - képes beszámoló a második napról
SZINes beszámoló, SZINes élményekkel
Szép emlékek a sitkei rocfesztiválról - fotókkal
Képgalériák
Ákos interjú illusztrációk
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): Még közelebb - DVD 1
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Rock és menzai bukta - interjú Ákossal



- Mi akadályoz meg benne?
- Az, hogy van saját nehézkedési ereje a munkámnak. Nem én választom a feladatot, hanem a feladat választ engem. Nem úgy van, hogy egyik pillanatról a másikra leteszem a szerszámot és abbahagyom.

- Gondolom egy ilyen háromnegyed éves koncertturnéba is jócskán belefáradsz?
- Nekem jutalom a munka, akkor is ha néha bele kell dögleni. A DVD zártkörű bemutatóján a stábtagok közül néhányan könnyes szemmel nézték a felvételt: akkor jöttek rá, hogy véget ért a közös feladat. Turné közben mindig nyakig érnek a tennivalók, nem is érted, nem is tudod, hogy mit csinálsz. Közben csak azon imádkozik az ember, nehogy ránk omoljon a díszlet, minden jól működjön, tetsszen az embereknek, most pedig azt mondjuk, te jó ég, vége van... Arra is jók a koncertkiadványok, hogy dokumentáljuk ezeket a nagy erőfeszítéseket, mert mástól ezt hiába várnánk.

- Mint ahogy Kaszás Attila életének bizonyos jelenetei is azért vannak meg, mert a közös munkátokhoz, a verslemezhez werkoperatőrt is hívtál... Térjünk vissza egy gondolat erejéig a koncertezésre. Mi a legnehezebb benne? Az utazás, a helyszínek, a közönség sokfélesége?
- Igazából attól használódik el az ember, hogy turnéidőszakban csak két üzemmód van. Az alapjárat, a nulla fordulat, meg a csúcsüzem. A családdal teljes nyugalomban tölt az ember pár napot a Balatonon, aztán minden átmenet nélkül a hétvégén fel kell pörögni, hogy felpörgessünk néhány ezer embert.

- A 19 koncertből hány olyan volt, amit valóban élveztél?
- Mindet, hihetetlen hangulatú koncertek voltak, mindegyikben volt valami szerethető. Próbamániás vagyok, sokat szeretek próbálni, mert így kevesebb a kellemetlen meglepetés, és ha esetleg mégis történik valami váratlan, akkor se esik ki az ember kezéből a gitár. Szegeden teljes volt a technikai káosz, a koncertet kétszer kezdtük el, az Angyali szerető című számot négyszer játszottuk, aztán szakadni kezdett az eső... Siófokon keletnémet rock-bandának öltöztünk, parókákkal, a közönség nagyon élvezte, mi is rengeteget röhögtünk. Majdnem minden buliról van valami sztori.

- Mennyit változott a színpadkép, az alternatív képanyag?
- Kentaur az első koncerteket látva teljesen áttervezte a színpadképet, kezdetben egy kivetítőt használtunk, a turné második felében már hárommal álltunk színpadra, a kivetített anyagok is változtak, például szegény Kaszás Attila halálával, és elkoptattunk három világítástervezőt is a turné során. A rajzasztalon tervezett színpad, a stúdióban kitalált dalsorrend élesben sokat változik, ez természetes. 

- Mikor tudtad azt először, hogy ebből a turnéból egy ilyen komplex anyag lesz?
- Sejtettem, hogy valami lesz belőle, ezért is rögzítettünk olyan sok mindent, de a teljes koncepció egy év alatt állt össze. Viszont előtte négy évig írtam a turné alapját adó stúdiólemezt.

- Mindezek után már csak annyit kérdeznék, mennyit alszol?
- Változó, általában egy körül fekszem és 6.30-kor csörög a vekker, de csak hétre kászálódom ki az ágyból iskolába, óvodába vinni a gyerekeket. Mondjuk hat óra az átlag.

- Hat óra… Egy héten? :) Nem lenne teljes a beszélgetés, ha nem tennék fel néhány Veled kapcsolatosan nagyon aktuális kérdést. Hogyan jött a műsorvezetés ötlete az MTV-n? A kihívás, vagy a lehetőség motivált, hogy még közelebb kerülj minden korábbival nagyobb tömegekhez? Megbántad? Vagy a kezdeti negatív visszhangok csak további lendületet adnak, hogy csak azért is megmutasd?
- Nem az én műfajom, ritkán nézek tévét és magamtól soha nem vezettem volna műsort. A csatorna gazdái kértek fel, szabályosan rábeszéltek a dologra. Nem bánom, mert új dologban próbálhatom ki magamat. Annak örülök, hogy szabad kezet kaptam, így olyasmi is képernyőre kerül, ami más műsorvezetővel aligha. Például az adás vendégeként megjelenhet Czakó Gábor író a képernyőn, lemehetnek betiltott klipek, és még a Szindbád-film egy rövid részletét is leadtuk MTV-logóval a jobb felső sarokban. Hétről hétre több nézőnk van, igyekszünk egyre jobb adásokkal készülni.

(A beszélgetés végére ismét fülembe csengett, amit az asztrológiai „szakirodalomból” tanultam : A Kos a tavaszponttól számítva a Zodiákus első jegye. Ekkor a természet a téli pihenő után erőktől duzzad. Mindenből az életigenlés árad. A természet lüktető erejét érezzük a Kosban. A Kos energiái hatni akarnak, ő az élet, a minden erőt magába fogadó...)

Balázs András

[2007.11.23.]

« előző oldal  (4. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
A nap, amikor öt esztendő...

Dimash nagykoncert Budapesten
Dimash Qudaibergen, a kazak énekes , teltházas, nagyszabású,...

Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
beszámolók még