2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Djabe
 
Legutóbbi kiadványok
In the footsteps of Attila and Genghis (cd1) (2011)
In the footsteps of Attila and Genghis (cd2) (2011)
Message from the Road (2007)
Message from the Road (dualdisc cd side) (2007)
Message from the Road (dualdisc dvd side) (2007)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Djabe: Táncoltak a kazlak (DVD) (2006)
Djabe: Slices of life/Életképek (2005)
Djabe: Táncolnak a kazlak (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legközelebbi programok
Djabe & Steve Hackett
[2024. augusztus 8.
csütörtök 19:00]

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Djabe (press)
Djabe sajtófotók 2005
Kapcsolódó cikkek
A Djabe új lemeze ismét Angliában jelenik meg
Könnyű jazz, bormámor és piknik hangulat Paloznakon
Csábítás a Balaton parton - Mrs Columbo villáminterjú
Fonogram díj - Jazz-szemmel
Hegyalja Fesztivál: Középpontban a Tokaji
     
 
Djabe
Megalakulás: 1995.
Web: http://www.djabe.hu
Aktív kapcsolat: Banai Szilárd (előadó/zenész, 1995-), Barabás Tamás (előadó/zenész, 1996-), Égerházi Attila (előadó/zenész, 1995-), Sipos András (előadó/zenész, 1995-), Kovács Zoltán (billentyűs, 1995-), Kovács Ferenc (hegedűs, 2001-)
Arany Zsiráf, eMeRTon és PRinceAward díjas zenekar.
 
     

Djabe

Az együttest Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ütőhangszerek) alapította 1995-ben.

Az 1996-ban csatlakozott virtuózbasszusgitáros Barabás Tamás alakítja a zenekar egyedi, világszínvonalú hangzását. A Djabe komplex művészeként ő az együttes elsőszámú komponistája és a koncertek zenei rendezője is egyben.

A Djabe egyedi zenét játszik, melyben a jazz elemei keverednek a magyar és a világzene különböző elemeivel. A jazz és az autentikus magyar zene egyszerre van jelen Kovács Ferenc játékában, akiről a vele többször is dolgozó Archie Sheep azt mondta, hogy „a világ egyik legjobb hegedűse, aki emellett úgy trombitál, mint Miles Davis.

A zongorista Kovács Zoltán kezeli a szintetizátorokat is, akinek sokszínű játéka nagyban emeli a Djabe játékának színvonalát. Az afrikai, arab, latin, indonéz és magyar ütőhangszerek autentikus megszólaltatója az ütős és énekes Sipos András, aki hangszereinek hangzásával, harmóniáival és ritmikájával a legtöbb világzenei hatást kölcsönzi a Djabe zenekar hangzásának. Ő a csapat névadója is. A Djabe afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent.

A zenekar másik komponistája, Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerek szabad keverésében értelmezi. A Djabe dobosa Banai Szilárd, a legtehetségesebb fiatal magyar jazzdobos, aki megbízható és muzikális játékával a lehető legjobb alapot biztosítja az együttesnek.

A zenekar zenei vezetője Barabás Tamás, aki kiváló hangmérnöki munkájával az Abbey Road stúdió szakembereinek az elismerését is kivívta, a Táncolnak a kazlak 5.1-es surround hangkeverésével. Bár a Djabe stúdiója az egyik legkorszerűbb az országban, az együttesnek 1998-ra visszatekintő kapcsolata van a híres londoni Abbey Road stúdióval. A Beatles és a Pink Floyd hajdani műhelyében készült az első magyar Enhanced CD, a Djabe Witchi Tai To című albuma, melyen interaktív számítógépes tartalom is helyet kapott.

A Djabe koncertek 1997 óta a leglátványosabb magyar jazz koncert produkciók. A zenekar 6 éven át dolgozott, az intelligens világítás csúcsát jelentő Vari*Lite fénytechnikával. A lenyűgöző világítást több látványelem is kiegészítette az évek folyamán. Dolgozott a zenekar táncosokkal, használtak lézert és videokivetítést, ahol az adott számokhoz készített animációkat és filmeket vetítettek. A Djabe mindig is híres volt arról, hogy a legkorszerűbb, előremutató technikai megoldásokat alkalmazza kiadványai és koncertjei tekintetében is. Magyarországon először a Djabe koncertek szóltak igazi 5.1-es surround hangzásban!

A Djabe 1998 óta bonyolít le Magyarországon turnékat. 1999 óta résztvevője a legjelentősebb magyarországi Jazzfesztiváloknak. (Debrecen – Jazz Days, Nagykanizsa – Jazz Weekend, Gyula – Jazzfestival, Budapest – New Orleans Jazz Club, stb.) Az együttes több meghívást is kapott magyarországi worldmusic fesztiválokra is. (Diósgyőr – Kaláka Fesztivál, Kecskemét, stb.)

A 2001-es Update turné alkalmával készült DVD komoly elismerésre tett szert hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Az Update albumon és turnén a zenekar sztárvendége a brit jazz fiatal, kiemelkedő tehetsége Ben Castle (The Brand New Heavies, Jamie Culumn, Sting, stb) volt. A zenakar 2001 ősze óta a az európai jazzfesztiválok kedvelt meghívottja. Szerepelt többek között Szlovákiában a pozsonyi, az érsekújvári, eperjesi és a kassai fesztiválokon, Horvátországban a csáktornyai Jazz Fairy fesztiválon, Romániában Csíkszeredán stb.

A 2003-as turné során a kivetítést és a surround élő hangzást komputerrel vezérelték. Egyedülállóan igazi 5.1-es hangzásban szólt a zene, a hátsó hangfalakból is a zenekar bizonyos tagjai voltak hallhatók. A Stereo High End szaklap szerint, „ha létezik a koncerthangzásban High End, akkor a Djabe koncertje az volt”. 2003-ban az Abbey Road kapott megbízást az első magyar DVD Audio (Táncolnak a kazlak) authoring munkálataira. A stúdió elmondása szerint ilyen összetett és igényes anyagon még nem dolgoztak. Többször kellett szoftver-fejlesztést igényelniük a munkálatok során.

2004-ben a litvániai KaunasJazz 2004 fesztiválon a zenekar egyenlő elbírálást kapott Randy Breckerrel, Greg Osby-val, Roy Hargrove-val és Phil Hamiltonnal, ami a magyar jazz nem mindennapi sikerét jelentette a baltikum jazz fellegvárában. Szintén 2004-ben koncertezett a Djabe Angliában, a Londoni Spitz színpadán, ahol Steve Hackett a Genesis egykori gitárosa is csatlakozott a csapathoz, ami nem véletlen, hiszen Hackett a Táncolnak a kazlak című 2003-as CD sztárvendége volt, Ben Castle mellett.

A fenti tény is mutatja a Djabe zenéjének sokszínűségét, és nyitottságát. 2004 júniusában a Djabe az Amerikai Egyesült Államokban lépett fel a rangos Rochesteri International 2004 Jazzfestival rendezvényein. A zenekar olyan világnagyságokkal szerepelt együtt a fesztiválon, mint Oscar Peterson, David Sanborn, Rite of Strings, Bobby McFerrin, Jack deJohnette, Mike Stern, stb. A rochesteri közönség álló ovációval éljenezte a magyar zenészeket, különösen Barabás Tamás játéka nyűgözte le az amerikaiakat. A zenekar Rochester mellett Washingtonban is nagy sikerrel vendégszerepelt.

2005 áprilisában a Djabe meghívást kapott a burghauseni 36. Jazzwoche fesztiválra, ahol a koncertet a Bayerischer Rundfunk televízió rögzítette. 2005 nyarának két fontos állomása a világhírű Pori (Finnország) és Stockholm (Svédország) jazzfesztiválok.

Díjak:
2000-ben a Witchi Tai To című duplaalbum a legjobb jazz/world music album lett Magyarországon (Arany Zsiráf Díj).
2002-ben az Update című album kapta az év legjobb jazz/world music lemeze címet (eMeRTon).

Az együttes tagjai: Barabás Tamás – basszusgitár, Égerházi Attila – gitár, Sipos András – ének, ütőhangszerek, Banai Szilárd –dobok, Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek, Kovács Ferenc – trombita, szárnykürt, hegedű

Diszkográfia
1996 Djabe CD
1998 Witchi Tai To 2 CD (Enhanced), LP
1999 Ly-O-Lay Ale Loya CD, LP
2000 Tour 2000 CD
2001 Update CD
2002 Flying – Live in concert DVD Video
2003 Sheafs are Dancing CD, DVD Audio
2003 Unplugged at the New Orleans 2 CD (Enhanced)
2004 Sheafs Are Dancing – Live DVD Video

[2006.01.09.]

Kiadványok
stúdió
Djabe: Táncolnak a kazlak (2005)Djabe: Slices of life/Életképek (2005)Djabe: In the footsteps of Attila and Genghis (cd2) (2011)Djabe: In the footsteps of Attila and Genghis (cd1) (2011)
élő (live)
Djabe: Message from the Road (dualdisc dvd side) (2007)Djabe: Message from the Road (dualdisc cd side) (2007)Djabe: Message from the Road (2007)
video
Djabe: Táncoltak a kazlak (DVD) (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még