2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Nyers
 
Legutóbbi kiadványok
Afrobetyár (2003)
Hátra arc (2001)
Szeretet, béke van (2000)
Mi rendes emberek (1999)
Virágslágerek (1998)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Nyers: Béna (1996)
Nyers: Elmúltak a Buta Zenék (1995)
Nyers: MHH Demonstráció (1994)
Nyers: Dundi Pocak (1993)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Szokatlan vallomás! A magyar énekes 40 évesen rúgott be először!
Különleges klubkoncertre áll össze újra a Nyers
"Félelmetes volt" - elmosta az eső a koncertet, Budapesten
Idén is ad koncertet a Nyers!
Nyers újratöltve! - Ismét elérhető a Nyers zenekar első két albuma
     
 
Nyers
Megalakulás: 1982.
Feloszlás: 2005. február 1.
Web: http://www.nyers.hu
 
     

Nyers

A zenekart Czutor Zoltán (sz.1969) alapította Szegeden még általános iskolás korában, a '80-as évek elején. Talán a leggyakoribb dolog motiválta. Látta a médiák rock sztárjait és ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy Ő is ilyen legyen. Mivel környezetéből a zenekar többi tagjaihoz hasonlóan- senkinek sem volt közvetlen kapcsolata ezzel a világgal, így Őt is megszédítették és átverték a rock 'n' roll világának illúziói. A zenekar története ezen illúziók leépülése mentén játszódik.

Volent Zsolt dobossal (sz.1968) már gyermekkorában megismerkedett egy komor hangulatú, öregasszonyszagú szolfézsórán. Miklós Tibor, az utolsó basszusgitáros (sz.1969) nem sokkal ezután került a képbe: egy papírgyűjtésen a bátyja gitárjával járkált, és Czutor Zoltánékhoz is becsöngetett. Czutor megpróbálta rábeszélni, hogy Miklóst - akkor már meglévő zenekarával együtt csináljanak egy közös "projektet". Miklós Tibor nem nagyon akart ráállni, de Czutor azt hazudta, már van egy tutira leszervezett buli, amelyre már készülniük kell egy műsorral. Czutor ekkor basszusgitáros-énekes volt, Volent Zsolt dobolt, Miklós Tibor és egy Metál Sándor nevű csóka gitároztak és énekeltek. A zenekar neve Ropi lett és olyan igazi iskolás, semmilyen stílusú zenét játszottak- elképesztően jó számokkal. 1982. december 30-án volt az első fellépésük egy iskolai előszilveszteri bulin.

Nemsokára egy erős AC/DC hatás a zenekart egyre határozottabb irányba terelte. Ropi néven azonban még jó néhány sikeres koncertet adtak. Ekkor még 13-14 évesek voltak mindössze. Az AC/DC befolyását lavinaként követték a metál zene újabb és egyre durvább hatásai az Iron Maidentol a Judas Priesttől kezdve egészen a Slayer, Voivod, Venom, Destruction világáig. Ekkorra olyan durvává vált a zenekar zenéje, hogy nem sok helyen adhatták elő némely esetben akár 52-53 zenei témára épülő, félórás opuszaikat. Gimnazista korukra stílus- és fazonmódosulást követően természetesen a nevük sem maradt Ropi. Egy igazi közhelyszerű metálnevet (Steel Hill) választottak, és komolyan tervezték, hogy elhagyják az országot. Konkrét tervek hiányában azonban ez mindig elódázodott. A '80-as évek végén - stílusbeli és morális nézeteltérések miatt- megváltak akkori gitárosuktól (Metál Sándor) és Miklós Tibor lett a basszus-, Czutor a szólógitáros. Ekkortól egy erőteljes funky hatás kezdte éreztetni magát a zenéjükben és többször próbálkoztak a funky és a rockzene összeötvözésével (mielőtt még ez világszerte elterjedté vált volna-RHCP).

Ezután csatlakozott a zenekarhoz Hevér Gábor (sz.1969) énekes, aki Czutor gimnáziumi osztálytársa volt és egészen 1991-ig volt tagja a zenekarnak, s a zenekar Budapestre költözésekor váltak meg tőle. (Hevér azóta elvégezte a Színművészeti Főiskolát).

Most már Nyers néven koncerteztek Szeged különböző klubjaiban és sorban nyertek meg mindenféle helyi és egyéb tehetségkutató versenyt. Ennek természetesen nem sok konkrét eredménye volt, ha csak az egy-két rádió, illetve egyéb stúdiófelvételt nem vesszük annak. A szakmában azonban egyre jobb nevük lett és ehhez rocktáborok, versenyek eredménye is hozzájárult. Közben volt még néhány rövidéletű próbálkozás fúvósok (oboa, harsona) és billentyűs hangszerek bevonására a zenekarba, de ezek konkrét koncepció nélkül zsákutcának bizonyultak.

1992-ben a Nyers három tagja (Czutor, Miklós, Volent) Budapestre költöztek, ahol megpróbálták komolyabban megalapozni a zenekar jövőjét. Sok helyre küldtek demo, video, sajtóanyagot magukról. Az egyik legjobb húzásnak a Presser Gábornak juttatott anyag bizonyult. Ő ajánlotta őket a BMG Ariola zenei főszerkesztőjének is, aki ezután figyelemmel kísérte a zenekar fejlődését. A zenekar az "alapozás" után visszaköltözött Szegedre, ahol egy session-zenésszel (Kasza Zsolt billentyűs és egy vokál énekessel Czutor Anett, Czutor húga) ideiglenesen kiegészült.

1993-ban elkészítették a technikailag közel sem tökéletes, ám széleskörű elismerést hozó "Dundi pocak" című demójukat. Ekkor már komoly lemezkiadási ajánlatot kaptak.

A zenekar három alapító tagja - Kovács Ferenc gitárossal kiegészülve- határozott letisztult stílussal és a legideálisabb zenekari felállásban (2 gitár, basszus, dob) készítette el a "Horrornéger" című számát a Metal Hammer Hungary szaklap 1994-es Demonstráció c. válogatásalbumára. Ezután felgyorsultak az események. Ekkor már többször játszott a zenekar jelentős európai zenei fesztiválokon (Franciaország, Ausztria).  Az 1994-es második diáksziget fesztiválon, Óbudán a BMG főszerkesztője Földes Zoltán felkereste őket és egy szerződést ajánlott nekik 1995 tavaszától.

A felvételek 1995 januárjában kezdődtek a Tom-Tom stúdióban, Budapesten. A hangmérnök Rozgonyi Péter, a zenei rendező Jamie Winchester volt. A gyakorlatilag semmilyen reklámköltséggel kijött album- melynek címe, "Elmúltak a buta zenék" -az utolsó pillanatban dőlt el- meglehetősen nagy vihart kavart bizonyos körökben.

Ennek ellenére a zenekar megkapta érte 1996 elején a MAHASZ "1995 felfedezettje" címét és az ezzel együtt járó dögnehéz Aranyzsiráf szobrocskát. Erre a lemezre meglehetősen jólelkű mecénások is felkapták a fejüket és aktivizálták magukat. A lemez megjelenésétől igen aktív koncertezésbe kezdett a Nyers -évi 80 koncert Magyarországon. Részt vettek a "Hazudós zenekarok versenye" elnevezésű turnén a Kispál és a borz, a Pál utcai fiúk és a Tankcsapda társaságában. Ezután csere történik az egyik gitáros poszton Kovács helyett Mátraházi Andor lett az új gitáros aki ekkor mindössze 20 éves.  A zenekar második albumának előkészületei 1996 januárjában megkezdődtek, s a sorozatos koncertezés mellet 1996. június-júliusában vették fel az anyagot az E-stúdióban, szintén Budapesten. A második album CD-jén bonus CD-Rom is található fotókkal, klipekkel. Ez a második "Béna" című lemez 1996. szeptember 26- án jelent meg. A zenekarnak ez az első kétségkívül kiforrott zenei anyaga már a tagok szerint is. Bár színpadi hangulatra, látványra, "image"-re mindig is odafigyeltek, ennél a lemeznél már a körítések is kidolgozottabbak, mint korábban.

A második album felülmúlta az első sikereit. Mind a szakma, mind a közönség elismerően bólintott a "Béna " című albumra. Ez az album az 1996 -os "Az év albuma" szavazásán a Metallica: Load és az R.E.M. : New Adventures in Hi-Fi című albumai mögött az előkelő harmadik helyet foglalta el. Újabb klippek (Tarlódal, Béna ) következtek. Azonban a BMG még ekkor sem ismerte fel a zenekarban rejlő lehetőségeket, az album ismételten null reklámköltség mellett szerepelt a piacon.

A zenekar végig koncertezte az ország klubjait, egyre nőtt rajongó tábora. Sajnos eközben romlott meg a zenekar és a kiadó kapcsolata. A zenekart ekkor a feloszlás gondolata foglalkoztatta. Végül úgy döntöttek, hogy egy ideig szüneteltetik a zenekar létezését. Czutor Zoltán a zenekar frontembere új lehetőségek reményében az USA-ba utazott, ahol nagy sikert aratott zenei anyagával különféle klubokban, és a Nyers (Raw) angol nyelvű számai is elismerést arattak a lehetőségek földjén. Ez az élmény megerősítette abban, hogy a klub zenélésnek igenis van jövője mind a világban, mind Magyarországon.

Hazaérkezése után látott neki a harmadik album előkészületeinek, melyet már a Warner Music Hungary (1G) adott ki. A lázas készülődés eredményeként 1998. augusztusának végén a Golden Sound stúdióban megkezdődtek a "Virágslágerek" címet viselő maxi felvételei. Ezt megelőzően a zenekarban újabb tagcsere zajlott le, Mátraházi helyett Hegyi Pál játszik ritmusgitáron. Czutor a zenei rendezés szerepét is magára vállalta a maxin. Újabb klip készült el a "Gyengébb nem szivat" c. számból. Ez a klip a Z plusz nevű hazai könnyűzenei tévé csatornán a legjobb 5 klip közé került, és több hétig maradt a legjobb 10-ben.

A maxi és a klip után többszöri halasztás után 1999. március 30-án jelent meg a zenekar harmadik albuma "Mi rendes emberek" címmel. Az album megjelenését követően nem sokkal elkészült erről a lemezről a második klip is a "Bírlak" című számból, mely az évtized legszebb balladisztikus nótája. A klipben Gryllus Dorka a hazai színházi élet legtehetségesebb fiatal színésze működik közre. A klip beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és mint elődje a legjobbak közé került a Z plusz slágerlistáján. (legjobb helyezés 8. volt, és 10 héten át szerepelt a listán) Az album megjelenését most is folyamatos koncertezések követték. A zenekart ismét nagy lelkesedéssel fogadták régi és új rajongóik. A Nyers az album megjelenését követően a legjelentősebb hazai klubokban, egyetemeken lépett fel, valamint a legjelentősebb hazai fesztiválokon szerepelt: EFOTT, VOLT, Pepsi Sziget, MEN

A harmadik albumot is elismeréssel fogadta a szakma. A legjelentősebb hazai zenei és zenészszaklapok írtak elismerő kritikákat a zenekarról, az új albumról és mindvégig jelentek meg elismerő cikkek a zenekarról egybehangzó véleményként olvashattuk, hogy a zenekar végre rátalált önmagára. A harmadik album néhány számának mixesítésén dolgoztak többen is, de az elkészült kb. 30 remixből egy sem jelent meg. Ezzel egy időben a negyedik album előkészületei is folynak, újabb demo készült el, melynek folytatásaként a következő évben új album születik. A demokészítéssel egyidőben tagcsere történt a zenekarral. Ismét a zenekar tagja a régi-új gitáros Mátraházi Andor, aki az újra belépéskor már régen elmúlt 20 éves.

Andorral 2000 őszére elkészítették 4. albumukat, amely a "Szeretet, béke van" címre hallgat. Igazán letisztult anyag, az első olyan amellyel a zenekar - tagonként is - maradéktalanul elégedett. A lemez Pizzás c. dala a hasonló című mozifilm egyik betétdala is, több más Nyers számmal együtt (Gy.n. szivat, Bírlak, etc.) A film kicsit bukta lett, de a forgatókönyv szerintük kiváló.

A 2001-es filmszemlén bemutatott darab után felkérést kaptak több más alkalmazott zene előállítására a 2002-es, sőt már 2003-as filmszemlére is.

Miután Budapesten beindult az EST FM rádió, a zenekar fővárosi megítélése alapvetően megváltozott. Több néző, jobb koncertek, stb. A rádió "Bedugatlan" c. műsorában olyan sikeres élő unplugged műsort nyomtak, hogy úgy gondolták, néhány számukat meg kéne ilyen formában is örökíteni. Így született a "Hátra arc (bedugatlan)" c. lemez.

A 2002.-es filmszemlén bemutatták a "Papsajt 2"c. filmet, melynek zeneszerzője kizárólagosan Czutor Zoltán, és 4 Nyers szám is aktív része a cselekményeket aláfestő zenéknek. A film a diákzsűri különdíját nyerte el.

2003 májusára elkészült az "Afrobetyár" c. új soralbum. Az album megjelenését két klip is követte: A „Bármi a divat” c. dalhoz kilencféle jelmezt hozott össze a zenekarnak Papp Janó ruhatervező, a magyar színházi élet egyik legkiválóbb jelmezese. Balatoni Imre pécsi grafikus pedig egy animációt készített a „Vurstliélet”-hez. A sorlemezt nemsokára követte egy remix album „maradandó párosodás” címen. 2003 decemberében Czutor Zoltán és családja Budapestre költözött, így közvetlenebbül intézkedhetett a zenekar ügyeit illetően. Rádiós, TV-s műsorvezetéssel, újságírással egészítette ki a zenei tevékenységet. A Panama Music kiadóval megszüntettek minden kapcsolatot, miután a lemezeik terjesztése alapvető szakmai és egyéb akadályokba ütközött a kiadó vezetője, Csorba Gábor miatt.

2004 a szakmai kapcsolatok átrendezésének az éve volt. Még márciusban megváltak Berta István menedzsertől. Ennek következtében az éves koncertjeik mennyisége 25-30%-al növekedett. Az év második felére már körvonalazódott az új, hetedik Nyers album zenei anyaga.

2005 januárjában már készen is áll az új anyag, azonban a zenekar tagjainak elképzelései közötti gyakorlatilag feloldhatatlan különbségek miatt a zenekar megszünteti működését. 2005-ben a fontos helyeket, fesztiválokat érintő utolsó koncertekkel és visszatekintő koncertalbummal, illetve válogatás DVD-vel zárja le a zenekar működését.

[2005.08.05.]

Kiadványok
stúdió
Nyers: Béna (1996)Nyers: Szeretet, béke van (2000)Nyers: Afrobetyár (2003)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még