2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Sepultura
 
Legutóbbi kiadványok
A-Lex (2009)
Best of Sepultura (2006)
Roots (1996)

Összes kiadvány

Legközelebbi programok
Sepultura - 40 Years Farewell Tour ‘Celebrating Life Through Death’
[2024. november 17.
vasárnap 19:00]

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Búcsúzik a 40 éves Sepultura - novemberben Budapesten! 
Itt a Rockinform legújabb száma!
Medvés gumicukrot és magyar pálinkát kért a Sepultura
FEZEN 2012: Al Di Meola, Machine Head és Sepultura 
Sár és hőség, avagy két nap a Volton - képekben
     
 
Sepultura
Web: http://sepultura.uol.com.br
 
     

Sepultura

A Sepultura az egyik legmeghatározóbb brazil trash metál banda, 1984-ben alakult, alapítótagja a két testvér, Max és Igor Cavalera. Nevük magyarul "sír"-t jelent, ami Max Cavalera ötlete volt, miután ő fordította a "Dancing on your grave című Motörhead szám szövegét. A Cavalera testrérek anyai ágról szlovén, apairól német származásuak, szüleik emigrálása során kerültek Brazíliába.

A Sepultura death metál bandaként indult Belo Horizonban még 1984-ben, Max Cavalera gitározott és énekelt, fiatalabbik testvére, Igor dobolt, Paolo Pinto basszuson játszott, iletve Jairo Guedes gitáron tolta. Első kislemezük a Bestial Devastation, első teljes albumuk pedig az 1986-ban megjelent Morbid Visions című korong volt. Ezután Jairo Guedes elhagyta a bandát, akit a sao paulo-i származású Andreas Kisser gitárossal pótoltak. Második teljes albumuk az 1987-es Schizophrenia elvezette őket a Roadrunner Records kiadóhoz, az album az egész világon elérhetővé vált, így a csapat zenéje rengeteg metálrajongóhoz jutott el. 1989--ben aztán már leszerződtek, és a RR adta ki a Beneath the Ramains névre keresztelt korongot. Ezt egy hosszú turné követte Amerikában és Európában egyaránt. Mire '91-re kiadták az Arise című albumot, a csapat már Arizónában tevékenykedett.

Igazi nagy sikerük a 93-as Chaos A.D., mely a trash metál mellett már groove matál elemekt is tartalmaz. A 96-os Roots pedig már a csapat kísérletező kedvéről tanúskodik, a korongon ugyanis megtalálhatóak a brazil bennszülöttek zenéjének, illetve a trash lassabb változatának, a nu metalnak az elemei is. Az Ozzfest-en Ozzy Osborne és a Fear Factory mellett ők is felléptek. Karrierjük csúcsán mindenféle probléma miatt szétszéledt a banda. A Roots albumot követően például a tagok eldöntötték, hogy kirúgják a menedzsert, Glóriát, Max feleségét. Az év végén, decemberben Max Cavalera elhagyta az csapatot, és megalakította a Soulfly-t. A többiek bejelentették, hogy folytatják, és kiegészítést keresnek a megüresedett helyre.

A cleveland-i Derrick Green töltötte be a fronteber szerepét a későbbiekben. 98-ban polcokra került az Against album, amit az ugyancsak üzletileg nem túl sikeres Nation követett. 2002-ben egy, a még teljes csapattal készült utolsó felvétel kiadásra került a banda akaratának ellenére. Ez volt az Under a Pale Grey Sky.

2003-ban kiadták a Roorback című lemezt, amely több pozitív kritikát is kapott. 2005 novemberében egy élő sao paulo-i koncert anyaga került kiadásra dupla-dvd-n és dupla cd-n. Ez volt az első havatalos koncertalbumuk. 2006 márciusában jelent meg a Dante XXI, amit a turné követett, ekkor Magyarországon (a Pecsában) is felléptek.

Max Cavalera a Soulfly csapatával kiadta a Dark Ages nevű albumot. A Soulfly tagjai Joe Nunez dobos, Marc Rizzo gitáros, Bobby Burns basszusgitáros és Max Cavalera énekes, gitáros. A tagok kilétében többször is történt változás. Igor Cavalera pedig 2006-ban kivált a Sepulturából, 2007-ben a Mixhell nevezetű alakulatban tevékenykedik, amely elektronikus és hip-hop vonulatokkal kísérletezik.

nagy & zsuzs@

[2007.07.12.]

Kiadványok
stúdió
Sepultura: Roots (1996)Sepultura: A-Lex (2009)
válogatás
Sepultura: Best of Sepultura (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még