2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
The Doors
 
Legutóbbi kiadványok
Live At The Bowl '68 (2012)
Live at the Bowl '68 (2012)
Live At The Matrix (2008)
The Very Best Of - Simpla CD (2007)
The Very Best Of - Dupla CD (CD1) (2007)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
The Doors: The Very Best Of - Dupla CD (CD2) (2007)
The Doors: Perception ( 40th Anniversary Box) (2006)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Gyász: elhunyt a Doors alapítója  
A Doors a mozivásznon
Különlegesség 1968-ból: The Doors - Live at the Bowl '68 
Hallgasd meg! Ez volt a sláger 1967. augusztus 6-án
Ki hinné, hogy 39 évvel ezelőtt zenélt utoljára Hendrix?
     
 
The Doors
Megalakulás: 1967.
Web: http://www.thedoors.com
Aktív kapcsolat: Ray Manzarek (előadó/zenész), Robby Krieger (előadó/zenész), Magneoton / Warner Music (együttes)
Egyéb kapcsolat: James Douglas Morrison (Jim Morrison) (énekes, 1965-1971)
 
     

The Doors



Morrison halála után

1971-ben, az L.A. Woman felvételei után Morrison úgy döntött, hogy szünetet tart és barátnőjével (Pamela Courson) Párizsba költözött. Ott halt meg rejtélyes körülmények között 1971 július 3-án. Halálát az általánosan elfogadott nézetek szerint kábítószer túladagolás okozta (talán heroin), azonban amint később kiderült sosem boncolták őt fel, mielőtt eltemették őt a Pere-Lachaise temetőben Párizsban.
Évekig keringett az a hír, hogy Morrison csak megrendezte a halálát hogy megszökhessen a reflektorfényből, valamint az is hogy Morrison valójában egy Párizsi éjszakai klubban halt meg és testét titokban vitték vissza a lakásába. Azonban a Wonderland Avenue című könyvében Morrison korábbi munkatársa Danny Sugerman azt állítja, hogy a Courson-nal való utolsó találkozásán - ami nem sokkal azelőtt volt, hogy ő is meghalt heroin túladagolástól - beismerte Sugerman-nak, hogy ő adta Morrison-nak a kábítószert és mivel félt a tűktől olyan adagot adott be neki, ami halálos lett.

A The Doors maradék része egy darabig folytatta a zenélést. Eleinte megpróbálták Morrison-t más énekessel helyettesíteni, Krieger és Manzarek átvette a vokált és két albumot is megjelentettek. 1971 Other Voices és 1972 Full Circle. Other Voices jó kritikákat kapott ugyan, de sikeres nem volt. Emiatt sokat kritizálták őket és kereskedelmi szempontból sem érte meg a lemez. Az ezután következő Full Circle megjelenése után a zenekar feloszlott, érezve hogy Morrison nélkül már nem az igazi.

A Doors legenda:

1991-ben Oliver Stone megjelentette filmjét, a The Doors-t Val Kilmer-rel a főszerepben, aki Morrison-t játszotta (a filmben Densmore is megjelent). Amíg sokakat lenyűgözött Kilmer játéka a filmben sok tévedés volt és a zenekar tagjai később kinyilvánították elégedetlenségüket Stone-nak, aki sokszor irányíthatatlan őrültként ábrázolta Morrison-t a filmben.2002-ben Manzarek és Krieger újraalakította a The Doors-t The Doors 21st Century néven. Morrison helyét egy angol énekes, Ian Astbury vette át, aki korábban a The Cult együttes énekese volt és Angelo Barbera Krieger zenekarából lett a basszusgitáros. Az első koncertjükön bejelentették, hogy John Densmore nem lép fel - betegség miatt nem tudott játszani.

Később Densmore többször is kijelentette, hogy őt meg sem hívták az együttesbe. 2003 februárjában felszólítást hozott korábbi társainak, ami azt tartalmazta, hogy nem használhatják majd a The Doors nevet. Ezt bíróságon megtámadták és Májusban elvetették, azonban Manzarek többször is kijelentette nyilvánosan, hogy Densmore meghívója az új zenekarba még mindig érvényes. Mindezek mellet Morrison és Courson családja is csatlakozott Densmore-hoz próbálva megakadályozni Manzarek-et és Krieger-t a The Doors név használatát. Densmore-t eleinte Stewart Copeland helyettesítette, aki korábban a Police-ban játszott, de ő néhány előadás után visszavonult és a helyére Ty Dennis került, aki Krieger zenekarában játszott.

A The Doors-ra máig sámánista élő előadásaiért emlékeznek. A "Szervezet" néhány embere úgy gondolta, hogy ők is csak az amerikai rock egyik lázadója voltak. Jim Morrison azt mondta: "Szeretek minden reakciót, amit a zenével váltok ki. Bármit, amitől az emberek gondolkodni kezdenek. Úgy értem, hogyha egy egész helyiséget meg tudsz tölteni részeg, belőtt emberekkel akkor ideje felébredni és elgondolkodni, hogy sikerült valamit elérni."

A folyamatos népszerűségük bizonyítéka, hogy a korai lemezeik folyamatosan jól fogytak. Az együttes még a mai napig is számos előadót vagy zenekart megérint a dalokon keresztül. 2005-ben például egy fiatal angol énekes, Will Young indult el a Light My Fire-al egy tehetségkutató versenyen, amit később meg is nyert. Nem beszélve az amerikai (Wild Child) és európai The Doors emlékzenekarokról, melyek között hazánk is képviselteti magát.

[2006.05.12.]

« előző oldal  (2. oldal)  következő oldal »

Kiadványok
stúdió
The Doors: Live At The Matrix (2008)
élő (live)
The Doors: Live at the Bowl '68  (2012)
válogatás
The Doors: Perception ( 40th Anniversary Box) (2006)The Doors: The Very Best Of - Dupla CD (CD1) (2007)The Doors: The Very Best Of - Simpla CD (2007)The Doors: The Very Best Of - Dupla CD (CD2) (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még