2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Franz Joseph Haydn
Franz Joseph Haydn
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Nemzetközi Haydn Fesztivál az Esterházy-kastélyban 
Folytatódik a Haydn fesztiválsorozat
A titokzatos kedves jóvoltából: Nemzeti Filharmonikusok Beethoven sorozata
Teltházakkal emlékeztek Haydn-ra
Vasárnap indul a Haydn maraton Budapesten
     
 
Franz Joseph Haydn
Születés dátum: 1732. március 31.
Elhalálozás: 1809. május 31.
 
     

Haydn 276 éve született - érdekességek a zeneszerzőről

Franz Joseph Haydn osztrák zeneszerző 1732. március 31-én látta meg a napvilágot. Az évforduló kapcsán jöjjön egy kis bemutatás a kiválóságról.

Joseph Haydn 1732-ben Rohrauban, egy kis osztrák faluban született. Apja szegény kerékgyártó volt, akinek 17 gyermeke született összesen, két feleségétől, de csak három lány és három fiú érte meg a felnőttkort. Joseph sorrendben a második volt. Az apának érzéke volt a zenéhez, hárfán kísérve magát szívesen énekelt.

Joseph zenei tehetsége hamar kiderült. A szülők nem kis anyagi áldozatot hozva a közeli Hainburgba küldték tanulni a hatéves fiút, ahol rokonuk volt a vezető. Az iskolában megismerkedett a hangszerekkel, megtanulta a kottaírást-olvasást, fejlődött énektudása. A fordulópontot Georg Reutter, a bécsi Stephansdom karmesterének látogatása hozta, aki új énekeseket keresett a kórusba. Hangi adottságai alapján felvételt nyert a kollégiumba.

Haydn kimagasló tehetsége volt a kórusnak, s ennek ékes bizonyítékaként az egyik schönbrunni előadás alkalmával Mária Terézia pénzjutalomban részesítette. A tagságnak a mutálás vetett véget, 1749-ben az utcára került, a társaság azonban nem maradt Haydn csemete nélkül; öccse követte a poszton.

Zeneigazgató lett

Az utcára került fiú kottamásolásból, orgonálásból, tanításból tartotta fenn magát. Végül kis padlásszobába költözött, beszerzett egy rozzant zongorát és nekiállt a komponálásnak. Megírta „A sánta ördög” című operáját, aminek nagy sikere volt, de játszását politikai okok miatt betiltották. További kompozíciói, amelyek elsősorban egyházi művek, divertimentók voltak, ismertséget biztosították számára.

Ezeknek köszönhette, hogy bekerült Fürnberg báró weinzierli kastélyába, ahol megírta első vonósnégyesét. 1759-ben Morzin gróf csehországi birtokán vállalt zeneigazgatói állást és itt írta a zenekar számára első szimfóniáját.

A művész 1760-ban boldogtalan házasságot kötött Anna Maria Kellerrel, aki egy bécsi parókakészítő lánya volt.

Esterházy Pál herceg 1761-ben másodkarmesterré nevezte ki a kismartoni (Eisenstadt) zenekara mellé. A herceg egy év múlva meghalt, őt követte testvére, Esterházy Miklós, akit csak a „Pompakedvelő”-ként emlegettek. Testvéréhez hasonlóan ő is aktívan zenélt (kiváló barytonjátékos volt), és új zenekari és barytondarabokat, operákat rendelt Haydntól. A művész szám szerint 170 darabot írt a herceg kedvenc hangszerére. Hamarosan ő lett a zenekar vezetője, sőt az első karmester halála után „Capellmeisterré” nevezte ki.

Komoly bevételt hozott

A hercegi házi zenéléshez írt kompozíciókon kívül „külső” megrendeléseknek is eleget tett (pl. Applausus kantáta, Il ritorno di Tobia oratórium). Ezek a művek igazi sikert arattak Bécsben, és tovább növelték tekintélyét. Műveit egy tekintélyes kiadó adta ki, aminek nyomán gyakorlatilag megszűntek a kalózkiadások, nem mellékesen pedig komoly bevételhez juttatták a zeneszerzőt.

Neve Európa-szerte ismertté vált, sőt még Amerikában is előadták néhány szimfóniáját. Amíg Bécsben tartózkodott, több neves tisztelője is ellátogatott hozzá, többek között Mozart is, aki mesterének tekintette, aki a tisztelet jeleként hat új vonósnégyesét is neki ajánlotta.

A zeneszerző Bécsbe költözött, itt kereste fel Peter Salomon, angol zenész és zenei vállalkozó, aki 1791-ben Londonba invitálta. Új műveket komponált, többek között az első hat „londoni” szimfóniát. A hangversenyek hatalmas sikert hoztak Haydn számára; Oxfordban díszdoktorrá avatták.

Napóloen védte

Hazautazott Bécsbe 1972 nyarán, ahol Beethoven a tanítványa lett, ám ez a munkakapcsolat nem volt gyümölcsöző. 1794 januárjában ismét Angliába utazott, ahol előadták utolsó, 99-104. számú szimfóniáit. A siker ismét rendkívüli volt, de 1795-ben – III. György kérése ellenére – hazautazott.

Időközben II. Esterházy Miklós lett Eszterháza ura, aki újjászervezte a zenei életet birtokán. Haydn is szerepet vállalt a munkában, de a kapcsolat már csak néhány darab megkomponálását jelentette. Bécs Gumpendorf nevű városrészében lakott, a zenei műfajok közül már csak a vonósnégyesek és az oratóriumok (A Teremtés, Az évszakok) érdekelték.

A Gott erhalte-t 1797-ben komponálta. Utolsó napjaiban, a francia megszállás alatt, Napóleon - tisztelete jeléül - díszőrséget állított háza elé.

1809-ben halt meg, hamvai ma az eisenstadti Bergkirche Haydn-mauzóleumában nyugszanak.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn

[2008.03.31.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még