2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Yonderboi
 
Legutóbbi kiadványok
Passive Control (2011)
Splendid Isolation (2005)
Shallow and Profound (2000)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
A Biturbo lemez borítóképei
Volt Fesztivál 2007 - Yonderboi
Yonderboi (press)
Yonderboi a Coke Club-ban '07
Kapcsolódó cikkek
Yonderboi és az ország hangtérképe
Yonderboi ingyenes ajándéka a rajongóinak  
Megérkezett a Passive Control - interjú Yonderboi-jal
Frankestein-éj Yonderboi-jal
Hollywoodból Budapestre érkezik - interjú Junkie XL-lel
     
 
Yonderboi
Web: http://www.myspace.com/yonderboi
Aktív kapcsolat: The Kings of Oblivion (előadó/zenész)
 
     

Yonderboi

Fogarasi László, alias Yonderboi Dél-Nyugat Magyarország egy kis szegletében, a piciny, csendes somogyi faluban, Mernyén nevelkedett. A környezet vitathatatlanul hatással volt munkájára, debütáló albuma, a "Shallow and Profound" lágy dallamai is ezt sugallják. Művésznevét William Gibson "Neurománc" című regényből merítette. Zenei karrierje feltűnő koraisággal kezdődött. Az egykori zenetanára által botfülünek titulált, de a ritmusérzékkel megáldott Yonderboi mára Magyarország egyik legtehetségesebb producerévé lépett elő.

Legelső szerelme a művészet volt. Rajzolt, festett és még varrt is, csakhogy kreativitását minden irányban kipróbálhassa. Középiskolában a gitár csábította el, órákat is vett, mígnem a zene iránt való érdeklődése elvezetett első számítógépnek beszerzéséhez. Az ezzel együttjáró mono hangzás korlátainak dacára határozottan saját kreációkat kívánt megalkotni, figyelmen kívül hagyva a hagyományos zenei tanulmányai során megismert elemeket.

Yonderboi fiatalságát többnyire különféle zenei stílusok tanulmányozásával töltötte. Legkorábbi befolyásként gyeremekkora-beli kelet-európai mesék zenéje volt rá hatással, azután pedig felfedezte édesapja lemezgyűjteményét, amely megismertette vele John Lennon-t illetve T-Rex-et. Ugyanakkor nagy befolyással volt rá az egyedi hangzású lengyel és magyar jazz stílusú Studio 11 és Rudolf Tomsits, csakúgy, mint Herbie Hancock korai elektronikus munkái, a MARRS, a KLF hangjai, a De La Soul és a Beastie Boys népszerű hip-hop zenéje, a 90-es évek trip-hop hangzása a Ninja Tune kiadójától és DJ Shadow-tól, vagy éppen a francia elektronika az Air-től és Dimitri from Paris-tól.

Elméje mint egy zenei stílusok olvasztótégelyeként működve megadta a lehetőséget az első demo elkészítéséhez. Miután elkészült, elküldte a budapesti Juice Records kiadónak, ahol az mély benyomást keltett, és ahol végülis a nemzetközileg is figyelmet kapott PinkSolidism (a Doors Riders on tthe Storm-jának a feldolgozása) kiadásra került. 1999 nyarán leérettségizett és Budapestre költözött egyik legjobb barátjával és billentyűsével. Az album anyagának elkészítése előbb lett kész, minthogy Yonderboi lakóhelyet talált volna, addig ugyanis bőröndből élt a kiadója, az UGAR épületében. A vokál és az élő hangszerek felvételét profikra bízták.

A eredményezett album - mely valójában egy olcsó asztali géppel és ingyenes szoftverrel készült - kitűnőre sikerült. A német Mole Listening Pearls neve alatt megjelentetett Shallow and Profound címet viselő album 2000-ben jött ki és nagy hallgatóságra tett szert világszerte, több, mint hatvanezres példányszámban kelt el. Kellemes mixtúrája, mely a down-tempo, trip-hop, lounge és a hatvanas évek jazz elemeit tartalmazza, olyan neves előadók által dícséretesnek mondott, mint a The Herbalizer, Peter Krude, Laurent Garnier, Hooverphonic, a Gotan Project, Greyboy vagy éppen Gilles Peterson. A magyar zenei ipar az Aranyzsiráf kitüntetéssel jutalmazta legjobb felfedezett kategóriában, később pedig megkapta az Ezüstkeresztet a magyar zenei kultúrához való kivételes hozzájárulásért. A WAN2 magazinban a mindenkori legjobb 50 magyar album közül érte el az első helyet.

Az albumot turné követette. Felszerelkezve MPC2000 XL-jével Yonderboi magalakította élő csapatát, a Yonderboi Quintet-et, mely számos jazz és elktronikus fesztiválon megfordult Európában. A turné megerőltető lehetett, Yonderboi ugyanis úgy döntött, két évre szünetel, utoléri magát és alkot egy kis újat. Az albumok közt eltöltött idő bölcsen lett kihasználva, kipróválva magát új területeken, zenében csakúgy, mint az életben.

Alkotói buzgósága és a sok gyakorlás a Splendid Isolation album alapjainak megteremtését eredményezte. Miután a demo elkészült, barátja, a zenész Tom Holkenborg-ismertebb nevén Junkie XL- segítségét vette igénybe, aki Yonderboi kreatív ötleteinek alakot adott, és ellátta tapasztalatával, technikai háttértudásával.

A Shallow and Profound-nál érettebb és városiasabb stílusban megalkotott Splended Isolation albumra legnagyobb hatással a film iránti érdeklődés volt, olyan munkák tehát, mint Jim Jarmush "Stranger than Paradise" című alkotása. Szerkezeti felépítésében mint egy film, úgy áll össze az album, amelynek több szálon futó sztorija egy furfangos befejezéssel tetőzik.

Az album élőben történő bemutatására összeállt csapat a Yonderboi and the Kings of Oblivion nevet viseli. (yonderboi.com alapján)

Albumok:

[2006.10.16.]

Kiadványok
stúdió
Yonderboi: Shallow and Profound (2000)Yonderboi: Splendid Isolation (2005)Yonderboi: Passive Control (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még