2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Takáts Tamás
 
Kapcsolódó kiadványok
Mándoki László / Leslie Mandoki: Mandoki Soulmates - Magyar képek (2022)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Zenészek egy zenészfeleségért! - Jótékonysági koncert Mayáért
Takáts Tamás és Gál Gábor közös blues-estje a Széchenyi Kertvendéglőben
ˇHa nevet a színpad, nevet a közönségˇ - interjú a Star Machine zenekarral
Két sztár, két program a Sátorban - egyetlen vasárnapon
Miért lett sáros Takáts Tamás vadonatúj cipője?
     
 
Takáts Tamás
Születés dátum: 1957. június 20.
Aktív kapcsolat: East (előadó/zenész), Fáraó (előadó/zenész), Forma 1 (előadó/zenész), Takáts Tamás Blues Band (Takáts Tamás Dirty Blues Band) (előadó/zenész, 1990-), Takáts Tamás Free Jazz Band (előadó/zenész), Teneagger (előadó/zenész), John Lennon Emlékzenekar (énekes, 2002-)
Egyéb kapcsolat: Karthago (előadó/zenész, 1979-1985), Millenniumi Földalatti Vasút (MillFav) (énekes, 1987-1987), Senator (énekes, 1985-1987), Tramps (előadó/zenész, -1998)
 
     

Takáts Tamás

1957. június 20-án látta meg a napvilágot, midőn az delelőjén járt. Textilipari szakközépiskolai érettségi és egy év Tanítóképző után fejezte be iskolai tanulmányait. Azóta az élettől tanul és hívő keresztényként a Szentírásból.

Gyermekkori kedvencei: Charlie Parker, Dizzi Gillespine, Ella Fritzgerald, Nat King Cole. Általános iskolában felfedezi a Beatles, Jimi Hendrix, a Cream és a Led Zeppelin zenéjét. Középiskolában a Mahavisna Orkestra tette a legnagyobb hatást zenei érdeklődésére, kiegészítve a Jethro Tull, a Genesis és a Yes iránti rajongásával. Ekkor még Paul McCartney-t tartotta a legjobb popzenésznek, de egy 1977-ben látott koncertfilm hatására érdeklődése a Rolling Stones munkássága felé fordul. Bartók Béla az egyetlen magyar zenei fogalom, akinek a Kékszakállú herceg, a Csodálatos Mandarin és a Fából faragott királyfi című műveit az Operában látta 10 évesen, mely Bartók iránti odaadó rajongást szül.

6 éves korától igazolt versenyző volt a Ferencvárosi Torna Klubban úszóként, később vízilabdásként. A futballt utálja! 2 évig evezett a Csepel S.C.-ben. Dolgozott textiliparban, gépkezelőként, figuránsként a Geodéziai Vállalatnál, az MTV sportosztályán felvétel vezetőként. Egyszer tetőfedő felmérőként (kamu állás volt) egy téeszben.

Első magyar koncert élményeit egy rövid Bem rakparti Mini klub tagság során szerzi, majd a Marczibányi téri Interbrass Clubban folytatódnak, mígnem a Siryus együttes fanatikus rajongói közt állapodik meg. Ezóta veti meg mélységesen a magyar hanglemezkiadást és közízlést.

1977 óta hivatásosként zenél (Oszk, majd ORI vizsga). Fölfedezi a Blues elementáris erejű zenei kifejezésmódját a Zeppelin mellett újra hallgatni kezdi Muddy Waters, John Lee Hooker, BB King régi lemezeit. Az egyedüli zene amit mindig rosszul viselt, “a gépzene a Kraftverktől kezdve Jean Michael Jarre-on keresztül egészen a ma divatos acid-haus-techno bárgyú Computer zenékig, melyektől fölfordul a gyomrom. “

Korai zenekarai Fáraó, Teneagger valamint Forma 1 névre hallgattak, '77- ben ez utóbbival OSZK, majd ORI vizsgázik. Közben alkalmi jazz együttesekkel is fellép: Dresh Mihály, Lakatos Antal, Vasvári Pál, Pálvölgyi Géza, a később USA -ban lemezeket készítő Gárdonyi Laci társaságában.

1979-ben felveszik a Karthago-ba. Első kislemezünk ugyan ebben az évben jelenik meg Apáink útján címmel, ez egyben első stúdió felvétele is.

1985-ben a Karthago föloszlik, és Som Lajos Senatorában folytatja karierjét. Ez az együttes is föloszlik így egy rövid időszakban az efZámbo Happy Dead Band-ben percussionozik és vokálozik, mígnem az East együttes meg nem hívja először vendégként, majd állandó énekesnek. Itt is készít néhány nagylemezt Teneagger kori zenésztársaival, Dorozsmai Péterrel és Pálvölgyi Gézával, valamint olyan gitárosokkal, mint Varga János, Karácsony János, Mohai Tamás, Tátrai Tibor, Maróthy Gyuri valamint a zenekarvezető Móczán Péter.

1982-ben megnősül. 1986-ban elválik.

1989 végén alakítja meg régi barátjával, Gál Gáborral első saját zenekarát, a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et. Ebben a korszakban találkozik, főleg előzenekarként olyan legendás előadókkal, mint John Mayall, Erick Burdon, Joe Cocker, James Brown, Brian May, az azóta elhunyt Cozzy Powel és a Champion Jack Pupre valamint Tina Turner és Sam Brawn (még az EAST-tel).

Takáts Tamás, mialatt saját bandájával és újabban a Karthagóval is ismét turnézik és készít lemezeket mindig szakított időt kirándulásokra más műfajokba. Szívesen vesz részt népzenei (Méta, Kormorán), jazz (Fritz Jazz Band, Free Jazz Band) és revival produkciókban (John Lennon, Frank Zappa, Doors és Radics Béla emlékzenekar).

Az 1990-es években Debrecenben még klasszikus zenei koncerten (Ramirez: Kreol mise) is aratott sikereket. Sokszínű pályafutása során azonban mindig vigyázott, hogy neve a minőségi zenével forrjon össze.

1994-ben születik első gyermeke, Máté.

1995-ben születik második gyermeke, Marci. Ebben az évben a a Takáts Tamás Dirty Blues Band-et választja a Rolling Stones budapsti előzenekarának - első nem angol anyanyelvű zenekarként.

1996-ban harmadik gyermeke születik: Luca.

A Karthago 1997-ben teltházas Budapest sportcsarnoki fellépéssel tért vissza.

[2006.05.13.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még