2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Szironta Együttes
 
Letölthető dalok
Babylons falling (csengettyű)
Szatmári verbunk (citera)
Lészpedi ima
Az én bús rózsámért…
A malomnak nincsen köve...

Összes letölthető dal

Legutóbbi kiadványok
Csilingelő kincseink (2008)
Zengedezünk néked szép csillag... (2007)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Ennyi harang még soha nem zengett...
Az Egyesült Államokban is rákattantak a magyar találmányra - videóval
Szironta Csengettyűegyüttes
     
 
Szironta Együttes
Megalakulás: 2004. augusztus 1.
Kapcsolattartó: Sólyom Balázsra
Web: http://www.csengettyu.hu/
E-mail: info@szironta.hu
Aktív kapcsolat: Czumpft Krisztina (előadó/zenész, 2006-), Erős Dorottya (előadó/zenész, 2006-), Germán Márton (előadó/zenész, 2005-), Sólyom Balázs (előadó/zenész, 2004-), Turi Ákos (előadó/zenész, 2010-), Varga Evelin (előadó/zenész, 2006-)
Egyéb kapcsolat: Benyovszi Mónika (előadó/zenész, 2004-2005), Rácz Krisztina (előadó/zenész, 2004-2005), Nagy Vivien (előadó/zenész, 2004-2006), Kovács Kristóf (előadó/zenész, 2006-2007), Nyersné Vajda Márta (előadó/zenész, 2004-2009), Konkoly Violerra (előadó/zenész, 2008-2010), Osuszd Otília (előadó/zenész, 2007-2010)
 
     

Szironta Csengettyűegyüttes

Egy 100%-ban magyar fejlesztésű hangszer segítségével Európában, sőt a világon is különleges hangzásvilág meghonosításán dolgozik 2004 óta a besnyői Szironta Csengettyűegyüttes. A csengettyűmuzsika elsősorban angol nyelvterületen és néhány Nyugat-Európai országban, illetve Japánban, Kínában és Dél-Koreában tett szert viszonylagos ismertségre, Magyarországon sokáig nem akadt olyan képviselője, aki komolyan foglalkozna a hangszer lehetőségeinek megismertetésével úgy a hazai, mint a nemzetközi közönség előtt.

A Szironta Együttes a magyar népzenei örökség ápolása mellett céljául tűzte ki, hogy nem a „nyugaton” elterjedt változatát ismerteti meg a csengettyűzésnek, hanem egy hazai fejlesztésű hangszer népszerűsítését vállalja fel. A feladat kezdetben nehéznek tűnt, hiszen jóformán ritmuskészség-fejlesztésre használták a kis harangokat. A Szironta azonban felvállalta, hogy komolyabb zeneművek megszólaltatására is vállalkozik a kis harangok segítségével, így ösztönözve a zeneiskolákat is hogy használják ki a hangszerben rejlő lehetőségeket, és megmutatva a különbséget a mintegy 20 éves történelemmel rendelkező magyar és a közel fél évszázados múltra visszatekintő angolszász csengettyűmuzsika között. Bár különbséget lehet tenni a két hangszer között, mégsem célszerű, hiszen mind a megszólaltatás technikája, mind a hangszerek felépítése nagyban különbözik egymástól, a hangzásról nem is beszélve.

Az együttes 2007-ben hozta létre Országos Csengettyűs Találkozó elnevezésű rendezvénysorozatát. Kezdetben a hazai csengettyűsök ismerkedése, találkozási, tapasztalatszerzési lehetősége okán került megrendezésre a fesztivál, majd az évek során nemzetközi érdeklődést is keltett. Az észt fővárosban, Tallinban működő Arsis Csengettyűegyüttes csengettyűs iskolájának is felkeltette érdeklődését a fesztivál, emellett több Németországban működő együttes is megkeresett, de a tengerentúli csengettyűsök is felfigyeltek a Szironta munkásságára. A legnagyobb csengettyűs közösségi portál a Handbell Community révén egy rádióműsor témájaként is szerepelt a magyar csengettyűzés. Sőt a 2010-es magyar csengettyűs fesztivál már ténylegesen is nemzetközivé vált, hiszen az Egyesült Államok California államából, Irvine-ból a Concordia Egyetem csengettyűegyüttesei is részt vettek a rendezvényen.

A Csengettyűs Találkozók - 2010-től CsengőFest - célja, főként az észt megkeresés okán bővült ki annak a célkitűzésnek a megvalósításával is, hogy a hazai együttesek, azok vezetői, zenetanárok, gyógypedagógusok segítségével dolgozzunk ki a hangszer oktatására egy olyan módszertani anyagot, melynek segítségével a különböző korú, szellemi képességű gyermekek és felnőttek oktatása lehetővé válik. A hangszer ugyanis az átlagos képességű gyermekeknek gyors sikerélményt, ezáltal a zene szeretetére való nevelést biztosítja, míg a speciális nevelést igénylő fiataloknál a társadalomba való beilleszkedést is segíti azáltal, hogy fokozott koncentrációt, zenésztársára való odafigyelést igényel.

A hazai kezdeményezés és a Szironta együttes munkájának nemzetközi visszhangját egyébként jól példázza az is, hogy több megkeresést kaptunk már a világ számos tájáról annak kapcsán, hogy hol lehet beszerezni ezeket a harangokat. Hiszen amellett, hogy egyedi, lágyan csilingelő hangzása van, az előállítási költségek terén is versenyképes a nemzetközi piacon kapható haragokéval. Míg azok ára akár a több millió forintos tételt is elérheti, a magyar találmány mindössze párszázezer forintos beruházást jelent.

Egyébként a magyar csengettyűk hangterjedelme jelenleg közel 5 oktávos, így e tekintetben is felveheti a versenyt a hasonló hangszerekkel, hiszen ekkora hangterjedelemmel akár már egy komolyabb operarészlet is adaptálható a hangszerre. A gyártó által is elismerten a besnyői Szironta Csengettyűegyüttes és az Országos Csengettyűs Találkozók is hozzájárultak ahhoz, hogy a kezdetben két és fél oktávot átfogó magyar csengettyűkészlet hangterjedelme közel a duplájára nőjön, hiszen rendezvényeivel, saját feldolgozásaival megteremette és folyamatosan megteremti az igényt a hangszer tovább fejlesztésére, tökéletesítésére.

Míg 2007-ben országszerte alig 20 csengettyűs együttes működött hazánkban, a mozgalom a Csengettyűs Fesztiválok létrejötte óta rohamszerűen bővül, hiszen 2008-ban megduplázódott a hazai együttesek - főként zeneiskolákban működő csoportok – száma.
A hangszer népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy országszerte egyre több helyen láthat a közönség csengettyűs csoportokat, és a Szironta Csengettyűegyüttes is egyre több felkérésnek tehet eleget.

A népszerűsítés mellett természetesen megjelent az igény a minőségi csengettyűmuzsika terjesztésére is, melyet az együttesünk mellett működő Sziront’Art Közhasznú Egyesület a feldolgozott zeneművek közreadásával is segít. Ezt a célt szolgálja az a kezdeményezés is, hogy egy ernyőszervezetben fogják össze a hazai csengettyűsöket, megteremtve így a hatékony érdekképviseletet és a későbbiekben a hangszerre kidolgozandó metodika elfogadtatását, terjesztését.

A Szironta Csengettyűegyüttes színes műsorával állandó résztvevője már nem csak Fejér megyei, hanem országos, sőt nemzetközi hírű rendezvényeknek is. Zenéltek már az Országház előtt és az Parlament Vadász-termében, a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon. Olyan rangos barokk helyszíneken, mint Székesfehérvár belvárosa, de visszatérő vendégei a gödöllői Grassalkovich Kastély rendezvényeinek is. A 2010-es évben - pályázati forrásoknak köszönhetően - több nemzetközi kapcsolatot is realizálni tudnak. Az internet adta lehetőségeket ugyanakkor maximálisan kihasználják, hiszen saját weboldaluk nem csak magyarul (www.csengettyu.hu), de angolul (www.handbells.hu) is elérhető és a legnagyobb videomegosztó portálon (YouTube) is megtalálhatóak.

Az on-line reklámfelületek mellett az anyagi lehetőségek szabta keretben eddig két cd-lemezt adtak ki. Tevékenységükről rendszeresen beszámolnak a helyi, regionális, és olykor az országos médiumok is (utóbbiak leginkább a Csengettyűs Találkozó kapcsán). Az együttes repertoárjában 60-70 zenemű szerepel, ezáltal akár egyórás színvonalas koncertet is tudnak adni. Országos népzenei minősítő versenyeken elismert népdalénekeseik pedig a magyar népdalkincs legszebb darabjait nyújtják át a közönségnek egy-egy koncert keretében.

A Szironta által képviselt műfajt a 2010 nyarán megtartott "Hungarikum konferencián" a zsűri országos szintre emelte, így a törvény elfogadását követően az együttes esélyes a "Magyarországra jellemző Hungarikum" jelző elnyerésére.

[2007.10.04.]

Kiadványok
stúdió
Szironta Együttes: Zengedezünk néked szép csillag... (2007)Szironta Együttes: Csilingelő kincseink (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még