2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fórum
Teljes fórum lista
 
Keresés a fórumban
OK
Regisztráció
Belépés
OK
Hozzászólások » Cikkhez

Pat Metheny nem egyedül érkezett a Margitszigetre

A Margitszigeti Szabadtéri Szinpadon játszott Pat és két másik fantasztikus zenész, akiknek a nevét úgy gondolom érdemes lesz nagyon jól megjegyezni mert, ahogy Pat is bemutatta őket, korunk két fiatal nagyságáról van szó, akik...

Teljes cikk »»»

Témaindítás: 2008.07.07.
Utolsó hozzászólás: 2008.07.11.
Hozzászólások: [10.]
OK

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be!

endre1 2008.07.11. 10:32 • [10]
...Mindenki nevében - akit érdekel - köszönöm az infót!
endre

csillik.katalin 2008.07.10. 22:26 • [9]
Az az első pesti koncert 1985. április 8-án, húsvét hétfőn volt - ott voltam. Pat Metheny, Lyle Mays (zongora, szintetizátor), Steve Rodby (bőgő, basszusgitár), Paul Wertico (dob ) és a hihetetlen Pedro Aznar énekelt/dúdolt extázisban, csodálatosan + mindenféle csengő-bongó-ütős hangszereken játszott. Életem egyik legszebb koncertemléke.
endre1 2008.07.08. 13:14 • [8]
Rendben, és ez bizony így van.
Üdv,
endre
endre1 2008.07.08. 13:13 • [7]
Rendben, éa ez bizony így van.
Üdv,
endre
brazo 2008.07.08. 11:24 • [6]
Kedves Endre!

Köszönöm a válaszod. Örülök, hogy megértetted a mondandóm lényegét. Dícséretes, hogy nem tekinted személyeskedésnek a bírálatomat, és nem akarsz a büszkeségedet mindenáron megvédve kifarolni a helyzetből holmi mellébeszélésekkel. Számomra ez azt jelzi, hogy tudsz alázatot érezni a munkád követelményeivel és a joggal elvárható minőséggel szemben. Igazából nem a hiba számít, hiszen az ominózus részt kivetted a szövegből, hanem az, amire te jutottál általa. Ha valóban tanultál ebből, akkor nem hibáztál hiába.
Üdvözlettel, Brazo
endre1 2008.07.08. 09:36 • [5]
Kedves Brazo!

Válaszolva a felvetéseidre, az évszámokkal sajnos hadilábon álltam és ezek szerint nem '81, hanem nyilván '85 után volt az az első koncert. De az egészen biztos, hogy volt és a riport is elhangzott.
Tények fabrikálásától igen csak tartózkodom, annál is inkább mert a tényeket nem lehet fabrikálni, hiszen azok tények és nem is fogalmaztam tényszerűen. Lehet, hogy nem kellett volna olyasmit leírni amiben az ember nem egészen bizonyos, de legalább azt vegyük észre, hogy ez a bizonytalanság kiolvasható volt a szövegkörnyezetből.
Valóban követtem el súlyos hibát a névvel kapcsolatban de sajnos ami megtörtént már nem lehet vissza szívni.

A mi van ha nem jazz koncert kérdésnek, és általában a "ha"-val kezdődő mondatoknak nem sok alapja van mert nem történt meg, mert ha a toronynak gatyája lenne Ő volna a legnagyob gyerek a vidéken.

Lehet keménykedni és tovább rugózni ezen a kérdésen, elbeszélgethetünk még napokig vagy hetekig is - biztos jól esik forgatni a kést - de szerintem teljesen felesleges, mert úgy látom mindannyian szeretjük, tiszteljük Patrick Bruce Metheny-t, az Ő munkásságát, zenéhez való hozzá állását, hitvallását, és mind azt, amit letett a fülünk elé az asztalra, hiszen ez mindenki töltekezését szolgálta és így lesz ez a jövőben is.

Vég konklúzióként kijelenthetzem, hogy jó lecke volt ez melyet magamnak csináltam, és remélem sikerült meg is tanulni!
brazo 2008.07.07. 23:28 • [4]
Kedves –endre– !

Örülök, hogy jóhiszeműen és korrektül fogadtad a felszólamlásomat.

Én magam sem a neveken vagy az eredetükön vitatkozom, mint ahogy nem a személyednek, hanem a bosszantó (bár annál azért fajsúlyosabb) jelenségnek szántam a megjegyzésemet és az „-endréhez- hasonló alaposságú cikkszerzők” kategóriát. Tőlem Metheny lehetne akár magyar is, sőt... kifejezett kiváltságnak érezném, hogy egy nációból származunk.

Nem vagyok már bosszús, de muszáj válaszolnom, és sajnos kemény leszek veled, ezért ismeretlenül is kérem tőled, hogy az építő oldalát nézd a szavaimnak. Meg fogom indokolni, hogy miért mondtam mindezt.

Valóban: tévedni emberi dolog, de a tévedés nem keverendő össze a felületességgel, sőt hanyagsággal. Te, mint újságíró (vagy ha nem ez a szakmád, akkor mint olyan ember, aki a nyilvánosság tájékoztatását vállalta fel) tévedhetsz, mondjuk elüthetsz egy nevet vagy évszámot, de nem „emlékezhetsz rosszul”, és nem lehetnek „legjobb tudomásaid” – nem torzíthatsz vagy fabrikálhatsz tényeket (pl. neveket, ha nem tudod kideríteni az eredetüket). Vagyis pontosan azt nem engedheted meg magadnak, amivel mented a lépésedet, ti. ekkor ez már nem tévedés, hanem hanyagság és igénytelenség, és ha komolyabb a történés, mint egy jazzkoncert, akkor kifejezett felelőtlenség. Ezt neked tudnod kell nélkülem, a mezei olvasó nélkül is. (Zárójelben teszem hozzá, hogy ha angolul tudsz (márpedig a jelek szerint tudsz), gyanút kellett volna fognod, hogy a Pat nem a Peti vagy a Péter ekvivalense, az ti. Pete.)

A Budapesti Kongresszusi Központot 1985-ben adták át, ott tehát Metheny nem játszhatott 1981-82-ben. 1985 után igen, én láttam is ott 2000-ben, de ez ekkor már a második vagy a harmadik fellépése lehetett Budapesten. Újabb ok, amiért körültekintőnek kellett volna lenned az emlékeid felhasználhatóságát illetően.
Az általad említett interjút nem hallottam/láttam, de 2000-ben a Kongresszusi Központban Metheny trióban játszott 2 magyar zenésszel (Balázs Elemér – dob, Egri János – bőgő) a Zoller Attila Jazzgitár Gálán. Akkor Metheny a Bartók Rádió Zoller Attila jazzgitár-versenyére jött el zsűritagnak. A koncerten Snétberger Ferenc volt az „előzenekara”, szintén brilliáns zenével. Metheny a színpadon méltatta a trió többi tagját, világszínvonalú zenészekként beszélt róluk, és külön kitért Zoller Attilára, mint egyik első gitártanárára, aki magyar volt és meghatározó hatással volt Methenyre, és hogy ez köti őt Magyarországhoz (nem a „Methény”-rokonság). Végül duóban játszott a verseny győztesével, Pusztai Antallal. Zoller Attila ’Birds And Bees’ szerzeményét adták elő.

Miért írtam a fentieket? Mert nem pletykarovatba rittyentettél szösszenetet kétperces sztárocskákról, hanem a jazzvilág ma élő egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – zsenijéről írtál amúgy szerintem korrekt kritikát (legalább is nekem tetszik, nyilván azért is, mert dícséri a kedvenc zenészemet). Ha ilyen emberekkel foglalkozol, elemi és ostoba malőröket nem követhetsz el (enyhébbeket sem nagyon). És még az olvasókról nem is beszéltem. Meglepődnék, ha a zene.hu stábja másképp gondolná ezt.
Utolsó gondolatként hadd ajánljam figyelmedbe a The Way Up DVD-t, amelyen Metheny ad egy kb. 30 perces interjút, és többek között beszél, nagyon egyszerűen és szépen, az album filozófiájáról, és hogy milyen szellemben készült. Nagyon tanulságos. Továbbá olvasgasd a weblapján a tömérdek kérdésre adott válaszait, rengeteget megtudhatsz róla és – ez még fontosabb – tanulhatsz tőle.
endre1 2008.07.07. 16:16 • [3]
Nos erre csak azt tudom mondani, hogy ajjaj!
Ez bizony úgy fest tényleg hiba volt, és csak mentségemre szolgál, hogy ugyan azt is oda írtam, hogy "legjobb tudomásom szerint" ami ez esetben nem egészen fedte a valóságot!
De mindennel együtt ide illik a remek közhely, vagy több is, hogy "mindenki tévedhet", vagy, hogy "emberek vagyunk, tévedhetünk", és "semmi nem lehet tökéletes". ...igaz ez sem menti a helyzetet, de mi mást lehet tenni mint, hogy azonnal levenni a végét és beírni egy helyreigazítást. ...mondjuk idézve az észrevétel tárgyi részét.

"Az Ő legjobb tudomása szerint a neve francia eredetű, éspedig úgy 1100 körül keletkezhetett, továbbá hogy mintegy 12 ezer Metheny/Matheny él az USA-ban."
Sajnos Pat honlapja csak a LOADIG üzenetig nyílik meg, így egyenlőre nem volt lehetséges a fenti info ellenőrzése - mielőtt valaki ennek a hitelességét is megkérdőjelezné.

Érdekes, hogy olvasónnk, Brazo reakciójában szereplő idézet is úgy kezdődik, hogy a "az Ő legjobb tudomása szerint" ...azaz Pat tudomása szerint.
Ez semmi mást nem jelent mint, hogy a nevek eredetét nem mindig egyszerű kiderítenni és ez már sokkal messzebb vezett annál, hogy érdemes legyen mélyen belemenni a név eredetének boncolgatását illetően, ebben a környezetben semmi képpen nem. Emellett a név eredete, és a születési hely még nem jelenti azt, hogy nem lehet a személy ősei között egyéb származású felmenő is.
Tény az, hogy nem állítottam, hogy Pat Magyar!!! Ehez a Gammy díjaknak, azok számának és Magyarok ezekhez fűződő viszonyának sincs semmi köze. Azonban aimit leírtam sem fedi a valóságot a tudomány jelenlegi állása szerint.

Az információ egyébként nagyon régről, és valószínűen már nehezen ellenőrizhető forrásból származik. Amikor legelőször jött ide, (a Kongresszusi Központban lépett fel) készült vele egy TV interjú, és a fordításban az hangzott el a kérdésre, hogy a régióból miért éppen Magyarországra jött játszani, hogy "felbuzdult bennem a Magyar vér" - mondta Pat. !!!! Ez még egészen fiatal serdülőként is megütötte a fülemet és még arra is emlékezni vélek, hogy a téma kapcsán elhangzott valami olyasmi, hogy valamelyik nagyszülő - lehet, hogy dédszülő - Magyar volt.
Az Ő, Pat szavai alapján fordították így a riportműsor alámonós szinkronhangján közvetített választ.
INNEN TEHÉÁT AZ INFORMÁCIÓ anélkül, hogy az agyamban kellene turkálni.

Ez volt tehát a forrás. ...1981-'82 környéke lehetett...

Mindenkitől elnézést kérve a tévedésért és köszönettel a figyelmeztetésért remélem, sikerült minden félreértést eloszlatni.

Megjegyzésem zárójelben, hogy az "-endre- alaposságú cikkszerzők" címkével, melyet elrontott kedvű olvasómnak köszönhetek, kategóriát hoztam létre igaz, hogy ennek mibenlétének meghatározása már talán nem annyira körülírható, és összemosó de minden esetre egy kasztot vagy valmi féle csoportot jelöl melynek névadójává váltam.
Köszönettel, és elnézéssel minden kolégámtól akit ezentúl ide sorolnának.
endre
brazo 2008.07.07. 10:12 • [2]
Még mindig az előző hozzászóló vagyok, Brazo.
Hogy tiszta legyen a kép: Pat Metheny teljes neve Patrick Bruce Metheny. Missouri államban született 1954-ben. A weblapján kérdésre válaszolva elmondja, hogy az Ő legjobb tudomása szerint a neve francia eredetű, éspedig úgy 1100 körül keletkezhetett, továbbá hogy mintegy 12 ezer Metheny/Matheny él az USA-ban. Ennyi a kommentem a fenti cikk utolsó bekezdésére, -endre-.
A dolog komoly. Nem kísérletezem azzal, hogy -endre- fejében olvassak, és megpróbáljam kitalálni, hogyan hozta össze a szezont a fazonnal, és miért magától értetődő számára, hogy ezt csak úgy leírja, de káros és veszélyes az, hogy baromságok és non-információk mindenféle ellenőrzés nélkül terjedhetnek a nagyvilágban és hülyíthetik az olvasókat, most éppen a zene.hu oldalán.
Röviden: a világ egyetlen országában sem él 17 Grammy-díjat nyert magyar származású jazz-zseni. Van viszont egy Pat Metheny, aki azért szeret Magyarországon koncertezni, mert intelligensnek tartja az itteni közönséget. Most akkor a zene.hu és az -endre- alaposságú cikkszerzők kezdik ezt el aláásni? Azért ezt nem kellene, ha már egyszer weblapotok van!
2008.07.07. 07:39 • [1]
Nagyon tetszik a cikked, főként mert Metheny-rajongó vagyok. Teljes mértékben osztom a véleményed Metheny zenéjéről , művészetéről, attitűdjéről. És a képek is prímák. Viszont a végén teszel egy megjegyzést, amire fölszisszentem. Tulajdonképpen hogyan hoztad össze Pat Metheny nevét Methény Péterrel (vagy akár fordítva, ha létezik ilyen név egyáltalán)? És honnan keletkezett az a legjobb tudomásod, hogy "egy kis magyar vér is folyik" az ereiben? Ennyi erővel simán asszociálhatnék a nevedből Andrew-ra - vagy bármire, ami ehhez hasonlít -, és aházások meg perszézések közepette rájöhetnék, hogy mennyire nyilvánvaló a vérvonal. Tedd már meg, hogy olvasol az életrajzából a neten, és legfőképpen ellátogatsz a PatMetheny.com helyre, ahol Pat elmondja, hogy kik a felmenői. Az amúgy kiváló cikkedet teljesen hazavágja ez az ujjból szopott "információ" a végén, nem beszélve arról, hogy valótlan és élrevezető. Szerintem Pat Metheny megérdemli, hogy legalább a teljes nevének nézz utána, és ne a Péter névvel hozd őt össze. De mint mondom, a cikk szerintem kitűnő.
lap teteje
További oldalak 1
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még