Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2016. május 1. | vasárnap | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
Ajánljuk! Zenelejátszók itt
Magyar Zenész Bázis
Online jegyrendelés itt
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
Depeche Mode
 
Legutóbbi kiadványok
Soothe My Soul - Remixes (2013)
Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD1) (2010)
Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD2) (2010)
Sounds Of The Universe (2009)
Wrong (2009)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Depeche Mode: Best of vol 1. (2007)
Depeche Mode: Suffer Well (2006)
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Dave Gahan & Depeche Mode - Születés és feltámadás: egy rajongó szemével
Hazai pályán: Depeche Mode a Puskás stadionban - képekben
Depeche Mode budapesti koncertjegyek ITT - vedd meg kényelmesen
Siess itt még van jegy! Depeche Mode-koncert 2013 májusában Budapesten!
Budapesten lép fel 2013-ban a Depeche Mode - jegyek itt
     
 
Depeche Mode
Megalakulás: 1980.
Web: http://www.depechemode.com
Aktív kapcsolat: Alan Wilder (előadó/zenész), Andy Fletcher (előadó/zenész), Dave Gahan (előadó/zenész), Martin L. Gore (szerző)
 
     

Depeche Mode

A Depeche Mode az egyik legrégebbi, legsikeresebb és legbefolyásosabb elektronikus zenét játszó New Wave banda. 1980-as megalakulásuk óta, lassan 30 éve vannak színpadon, bár az idők során megváltozott a felállás. A zenekar az angliai Basildonban alakult, Essex megyében. Az eredeti csapat négytagú volt: Dave Gahan (ének), Martin Gore (billentyű, gitár, vokál), Andrew Fletcher (billentyű) és Vince Clarke (billentyű, dalszövegíró) alkották. Clarke azonban az 1981-es, első album megjelenésekor kilépett és Alan Wilder került a helyére, mint fő billentyűs és producer. 1995-ben aztán Wilder is távozott, így Gahan, Gore és Fletcher trióként folytatták tovább és ma is hármasban zenélnek. Clarke és Wilder azóta bánhatják, hogy kiléptek a bandából, a Depeche Mode ugyanis több mint 75 millió albumot adott el világszerte.

1980-ban Gore, Fletcher és Clarke háromtagú bandát alapított „Composition of Sounds” néven. Ekkor a fiúk még asztalos munkát is vállaltak, hogy legyen pénzük szintetizátorra, vagy a barátaiktól kértek kölcsön hangszereket. Gahan úgy került be a zenekarba, hogy Clarke hallotta egy helyi bárban, amint David Bowie-tól a „Hero”-t énekli. Clarke helyett Gahan lett az énekes, és az így alakult négyes nevet is váltott, ez lett a Depeche Mode, ami egy francia divatmagazinból kölcsönzött kifejezés, és „rohanó divatot” jelent.

A zenekart egy Canning Town-i koncerten fedezte fel David Miller (zenész és a Mute Records lemezkiadó megalapítója), akivel kezdetben egy szóbeli szerződést kötöttek. Ennek eredménye a „Dreaming of Me” kislemez lett 1981-ben, ami az 57. helyet érte el az angol slágerlistákon. Ezt követte a „New Life” és a „Just Can’t Get Enough”, ami az áttörést jelentette a bandának, és elvezetett az első nagylemez, a „Speak & Spell” megjelenéséhez. Ez már a top 10-es listára is felkerült Angliában.

A nagylemez kiadása után azonban Clarke hamarosan kilépett a zenekarból, és megalapította a saját együttesét, a „Yazoo”-t, Gore pedig a Depeche Mode dalszövegírójává lépett elő. A megüresedett hely pótlására a banda feladott egy névtelen hirdetést, amiben billentyűst kerestek 21 éves korhatárral. Alan Wilder letagadott egy évet a korából, és így lett a 22 éves londoni srác a Depeche Mode negyedik tagja 1982-ben. Még ebben az évben megjelent a „See You” kislemez, ami lenyomta a korábbi három, Clarke tollából származót a slágerlistákon, felérve a 6. helyre. Az egyre sikeresebb együttes el is indult az első világkörüli turnéjára.

Az 1983-as „Construction Time” nevű albumot John Fox stúdiója adta ki. Ekkorra a banda producere már Gareth Jones. Az album teljesen új hangzást produkált az eddigiekhez képest, részben a piacon megjelenő újfajta digitális szintetizátorok miatt. Az új hangszerekkel mindennapos használati tárgyak zajait, zörejeit is beépítették a zenébe, ami egy eklektikus, ipari gépek zajával átitatott hangzást hozott létre. A zenével együtt Gore lírai vénája is gyorsan fejlődött, főként politikai és társadalmat érintő kérdésekkel kezdett el foglalkozni a dalszövegeiben. Az újszerű hangzásra és témára jó példa az „Everything Counts” című dal, ami a multinacionális vállalatok mohóságára hívja fel a figyelmet. Az igazi sikert azonban egy másik dal, a „People Are People” hozta meg 1984-ben, ami Németországban a toplista legtetejére is felért.

Az 1984-es „Some Great Reward” albummal a zenekar még sötétebb témákkal kezdett kísérletezni: a (szexuális) kiszolgáltatottságról („Master and Servant”), házasságtörésről („Lie To Me”) és az önkényes igazságszolgáltatásról („Blasphemous Rumours”) kezdtek el dalokat írni. (De ugyanezen az albumon található meg Martin Gore első balladája, a „Somebody” is.) A „Some Great Reward” már az amerikai slágerlistákat is meghódította, és több európai ország top 10-es listájára is felkerült.

Ezalatt az idő alatt a zenekart elkezdték a gót szubkultúra képviselőjeként azonosítani. Az irányzat a 70-es években kezdett elterjedni Angliában, és a 80-as években Amerikában is egyre népszerűbbé vált. Amerikában a szubkultúrát egy olyan „alternatív” közönség testesítette meg, akinek már elege volt a rádióból ömlő szoft rockból és disco slágerekből, és ezért szívesen fogadta a Depeche Mode új hangzású, komolyabb témákkal foglalkozó zenéjét. A sötét és komoly hangnem ellenére az amerikaitól teljesen eltérő volt a zenekar megítélése Európában, ahol a tinik bálványozták őket.

A Depeche Mode legnagyobb átalakulása 1986-ban történt a 15. „Stripped” című kislemezzel és a hozzá tartozó „Black Celebration” albummal. Lemondtak az „industrial-pop” hangzásról, aminek a helyébe egy sokkal baljóslatúbb zene és még zordabb szövegek kerültek, Gore tollából. A zenekar videóklip rendezője a „Question Of Time” videóval Anton Corbijn lett, aki azóta még 19 klipet rendezett a Depeche Mode-nak.

A következő, „Music for the Masses” albummal 1988-ban a banda világkörüli turnéra indult, ami addig nem látott áttörést jelentett Amerikában. A Pasadena Rose Bowl-i koncerten 60 ezres tömeg előtt léptek fel.

A “Personal Jesus” albumot nagy marketingkampány előzte meg az angliai újságokban a “saját egyéni Jézusod” felirattal, amihez tartozott egy telefonszám. Ha ezt a rajongók felhívták, meghallgathatták a számot. A lemezből aranylemez lett, a Warner Bros Records pedig rekordot döntött az eladásában. 1990-ben jelent meg az “Enjoy The Silence” című kislemez, ami 1991-ben a Brit Awardson meg is nyerte A legjobb brit kislemez díjat, és azóta is a Depeche Mode legnépszerűbb kiadása.

Az 1993-as, grunge-os, élő hangszerekkel kísérletező “Songs of Faith and Devotion” album után a bandát a széthullás kezdte el fenyegetni Dave Gahan súlyosbodó heroinfüggősége és Wilder 1995-ös kilépése után. 1995-96-ban Gore próbálta összetartani a bandát, és miután Gahan is visszatért a drog rehabilitációról, ki is jött az “Ultra” című album.

2005-ben jelent meg a “Playing the Angel”, amire nemcsak Gore, de Gahan is írt számokat, és amivel a zenekar ismét világkörüli turnéra indult. Felléptek Észak-Amerikában, Európában, Mexikóban. Ugyanebben az évben az MTV Europe Music Awards-on megnyerték az első díjat A legjobb zenekar kategóriájában, egy évvel később pedig a Grammy-t.

2009. áprilisában jelenik meg a legújabb album, a “Sounds of the Universe”, aminek a keretében ismét világkörüli turnéra indulnak Gahanék. Fellépnek Észak- és Dél-Amerikában, Európában pedig 21 ország 28 városában, ami közül az egyik Budapest lesz.
 

[2009.06.28.]

Kiadványok
stúdió
Depeche Mode: Playing The Angel (2005)Depeche Mode: Playing The Angel (2005)Depeche Mode: Suffer Well (2006)Depeche Mode: Best of vol 1. (2007)Depeche Mode: Wrong (2009)Depeche Mode: Sounds Of The Universe (2009)Depeche Mode: Soothe My Soul - Remixes (2013)
video
Depeche Mode: Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD2) (2010)Depeche Mode: Tour Of The Universe: Live In Barcelona (DVD1) (2010)
Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
jantar 2009.04.26. 13:50 • [1]
Nagyon jó lett az új album, főleg amik a Deluxe boxset-be kerültek. :D

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
Hobbizenekar Dobost Keres zenekar [2016.04.30.]
Igényes Esküvői Zenekar - Partyzenekar zenekar [2016.04.28.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Világzene és poénok a MOM színpadán 
A fesztiválon szinte minden koncert késve kezdődött,...

Fantasztikus koncert, némi késéssel - Billy Cobham Budapesten
A Get Closer Budapest Jazz Fest...

Álló vastaps a Cyrano bemutatója után
Herr Dirkschneider befejezte! - Back To The Roots Tour 2016
beszámolók még