2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Guiseppe Verdi

Verdi, a sokoldalú zeneszerző

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt október 10-én!

Ma Gedeon, Bendegúz, Dániel, Ferenc, Gerő, Leó, Leon, Sámuel napja van.

Guiseppe Verdi 1813. okóber 10-én született egy Le Roncole nevű kis faluban, Észak - Olaszországban. Szegény családból származott, első zeneleckéit a falu orgonistájától kapta. 10 évesen a bussetói gimnáziumba került, majd két év múlva felvételizett a milánói konzervatóriumba. Miután kérelmét elutasították, egy magántanárnál, Lavigná-nál folytatta tanulmányait. A harmincas évek elején hívta fel magára a figyelmet,  mikor beugróként vezényelte Haydn Teremtés c. művét.

Pályája kezdetén zenei ízlését nagymértékben befolyásolták Rossini, Bellini és Donizett alkotásai. Első operáját, az Oberto-t 1839-ben mutatták be a milánói Scala színpadán, a sikeres debütálás után viszont a Pünkösdi királyság kudarcot hozott. Országos hírnevet Nabucco (1842) című művével szerzett, melynek szövegkönyve és zenéje nem is igazán a “hallgatósághoz”, hanem az olasz nemzethez szólt. A bemutató után a milánói Scala körüli kirakatokat Verdi-kalapok,-nyakkendők és különféle emléktárgyak árasztották el, melyek a Nabucco zeneszerzőjére emlékeztették az egységes Itáliáról álmodozó hazafiakat. Ugyanilyen nagy hatást ért el a művész a Lombardok (1843), majd később Ernanit (1844) című alkotásával is.

Schiller három drámájának (Jeanne d'Arc, A haramiák, Luisa Miller) feldolgozását követően igazi világhírnevet a Rigoletto (1851), a Trubadúr (1853) és a Traviata (1853) hozott számára, majd 1855-67 közt ismét remekművek sora következett - ekkor született meg az Álarcosbál (1859), A végzet hatalma (1862) és a Don Carlos (1867). 1871-ben mutatták be az Aida -t  - későbbi alkotásai, az Otello (1887) és a Falstaff (1893) szintén népszerűek voltak.

Guiseppe Verdi rendkívül termékeny zeneszerző volt, csaknem 30 operát írt. Életművét az őszinte érzelemeket kifejező dallam elsődleges szerepe hatja át. Művészetének nagyságát erősíti önzetlen segítőkészsége. Az egyre gazdagabb művész nagyon sok nincstelennek adott munkát. Birtokát igazi mintagazdasággá fejlesztette, ahol földműveléssel kapcsolatos ismereteket oktatott a parasztoknak. Emellett kórházakat alapított, vagyonát pedig a rokkant zenészekre hagyta.

Verdi a zeneszerzés mellett közéleti szerepet is vállalt, eleinte parlamenti képviselő, majd 1874-ben szenátor lett. Művészeti tevékenysége által aktívan részt vett a polgári átalakulásáért folytatott küzdelemben. A 19. század legnagyobb hatású olasz zeneszerzője 1901.  január 27-én hunyt el. A kiváló művészt a nemzet halottjaként gyászolta az ország.

-berze-nagy.sulinet.hu/ fidelio.hu/ Pogonyi -

Események:

1935 Bemutatták George Gershwin 'Porgy és Bess' című operáját a Broadway-en.
1979 Fleetwood Mac csillagot kapott Hollywoodban.
1992 Slash és Renee Suran házasságkötése

Született:

1813 Giuseppe Verdi olasz zeneszerző.
1906 Paul Creston (Giuseppe Guttoveggio) amerikai zeneszerző
1928 Ennio Morricone olasz zeneszerző.
1923 Sándor Judit operaénekesnő.
1955 David Lee Roth, aki a Van Halen rockzenekar énekese volt.
1971 Jevgenyij Kissin orosz zongoraművész

Elhunyt:

2003
Eugene Istomin amerikai zongoraművész

[2007.10.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még