2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: Elkelt Jimi Hendrix kézzel írt dalvázlata
Kapcsolatok
Jimi Hendrix (James Marshall)

Harmichét éve hunyt el Jimi Hendrix - érdekességek a zenészről

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt szeptember 18-án!

Ma Diána, József, Metód, Richárd, Rikarda, Timur, Titusz napja van.

Ezen a napon hunyt el Jimi Hendrix, 37 évvel ezelőtt. Az amerikai gitáros, énekes, zeneszerző hihetetlenül gazdag zenei örökséget hagyott maga hátra. Kivételes tehetségét rajongói mellett a kritikusok is elismerik, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros.

Lassan 15 éve működik a Jimi Hendrix Memorial Band, akik idén először úgy határoztak, egy est erejéig felidézik a legendás gitáros zenéjét, s több külföldi és magyar zenekarral együttműködve találkozót szerveznek a Hendrix-kedvelőknek. Az I. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivált október 13-án rendezik a Fonó Budai Zeneházban, Budapesten.
A fellépő előadók között az autentikus és az újraértelmező felfogás is képviselteti magát, hogy ne csak emlékezzenek, hanem gondozzák is a hátrahagyott hatalmas örökséget.

A 19.30-tól kezdődő koncert fellépői: Bornemissza Ádám (H), Psychedelic Sunrise (I), Rudy Kronfuss Band (NL), Halper-Kőszegi-Oláh Trio (H), Jimi Hendrix Memorial (H)
Vendégek: Benkő Zsolt, Petendi Tamás, Ferenczi György, Molnár György

James Marshall „Jimi” Hendrix (eredeti nevén: Johnny Allen Hendrix) 1942. november 27-én, a Washington állambeli Seattle-ben született. 1966 nyarán alapította meg saját zenekarát, a Jimmy James and the Blue Flamest, mellyel rövid időn belül népszerű lett. 1967-ben tett szert világhírnévre, amikor második zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon első amerikai koncertjét adta. 1969. augusztus 18-án az ő fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásán hunyt el – 27 éves volt.

Zenélni leginkább egyedül tanult, balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel. Rockgitárosként igyekezett kihasználni a feedback nyújtotta minden lehetőséget. A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei: B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters gyakoroltak rá hatást. Sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is, mint például Curtis Mayfield vagy Cornell Dupree. Hendrix játéka dzsesszes elemeket is tartalmazott, gyakran Rahsaan Roland Kirköt nevezte meg kedvenc zenészének. Másik fő ihletforrása Little Richard volt, akinek kísérőzenekarában is játszott egy rövid ideig.

Zenei producerként a stúdiót olyan helyszínnek tekintette, ahol kibontakoztathatja zenei elképzeléseit. Az elsők között volt, aki a sztereó hangzással és a fáziseltolódással kísérletezett. Emellett elismert dalszerző is volt, akinek szerzeményeit számtalan zenész feldolgozta.

1992-ben a Rock and Roll Hall of Fame, 2005-ben pedig a UK Music Hall of Fame is tagjai közé választotta Hendrixet. A Hollywoodi Hírességek sétányán (6627 Hollywood Blvd.) 1994-ben kapott csillagot. 2003-ban a Rolling Stone című zenei szaklap Minden idők 100 legjobb gitárosának listáján Hendrix első helyezett lett. 2006-ban első albumát, az Are You Experienced?-et az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Felvételi Jegyzékébe (National Recording Registry) választották.

- wikipedia.hu / hendrixfest.atw.hu / Pogonyi -


Események:

1971
A Pink Floyd volt az első rock zenekar, amelyik klasszikus zenei fesztiválon lépett fel, a helyszín a svájci Montreux volt.
1983 A Kiss együttes tagjai make up nélkül tűntek fel az MTV műsorában, ami bizonyára sokkolóan hatott a rajongóira.

Született:


1684
Johann Gottfried Walther német zeneszerző, orgonaművész
1915
Páter Tamás Alajos karnagy, zeneszerző.
1916
Simándy (Simándi) József, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas operaénekes, kiváló művész.
1960
Kim Wilde angol énekesnő. 
1961
Martin Beedle zenész a Cutting Crew együttes tagja.
1971 Anna Netrebko orosz-osztrák opera-énekesnő

Elhunyt:

1970
Elhunyt Jimi Hendrix amerikai zenész, gitáros. Az 1960-as évek hippimozgalmainak bálványa.
1997
Elhunyt Vámosi János énekes.
1997
Jimmy Witherspoon amerikai blues énekes

[2007.09.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még