2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház

Szenvedélyes lovas a karmester

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt szeptember 13-án! A ma ünneplő Silló István azon kevés karmesterek egyike, aki a szakma elismerése mellett rajongótábort is magáénak tudhat.

Ma Kornél, Amadil, Amáta, Buda, János, Krizosztom, Ludovika, Lujza, Mór, Móric napja van.

Ritka jelenség a zenei életben, hogy egy karmesternek rajongótábora legyen. Silló István azon kevesek egyike, aki a szakma elismerése mellett ezt is magáénak tudhatja. A kitűnő dirigens pedig nagyon is megbecsüli a közönség lelkes szeretetét – még a születésnapján is azon dolgozik, hogy az előadásokon mesterien levezényelt zeneművek hallatán katartikus élményt éljen át a publikum.

Idén munkával töltöm a születésnapom, délelőtt és este az Operettszínházban próbálok – mondta a karmester. A Rudolf című darabot újítjuk fel, mely az előző évadban hatalmas sikert aratott.

A művész 1996 óta dolgozik a Budapesti Operettszínházban. Az intézmény társulatával nemcsak hazánkban, hanem külföldön is gyakran vendégszerepel.

Idén Finnországba is ellátogatunk – újságolta Silló István. Az ottani fellépés egészen különleges lesz, ugyanis egy Sportcsarnokban tartjuk az előadást.

Silló István már a gimnáziumban zongoraszakon tanult, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig a zongora mellett karmesterképzésre is beiratkozott. 1990-től tanít a Színház és Filmművészeti Egyetemen és ő volt az Adagio együttes első CD-jének zenei producere.

Én hangszereltem a dalokat az együttes első albumára, illetve zongoráztam és vezényeltem is – mondta Silló István. De mivel az utóbbi időben nagyon sok munkám volt, az Adagio második CD-jénél csak részfeladatokat tudtam vállalni.

A művészt nemcsak karmesterként, hanem számos sikerdarab zenei vezetőjeként is ismerheti a közönség. Említhetjük például a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében elsöprő sikert arató Marica grófnőt, illetve a Budapesti Operettszínház repertoárjából A Szépség és a Szörnyeteget, a Rudolfot, a Csókos asszonyt vagy akár a Menyasszonytáncot. Mindemellett folyamatosan kap külföldi felkéréseket is, elárulta, hogy hamarosan Izraelbe utazik, ahol az Izraeli Kamarazenekarral lép fel. S hogy folytassuk a sort, a szentpétervári Musical Comedy Színház egy 10 előadásra vonatkozó szerződést kötött vele.

A külföldi meghívások mellett persze itthon is várnak rá izgalmas események. A Budapesti Operettszínház ugyanis szeptember 28. és október 8. között nemzetközi karmesterversenyt rendez, amit a népszerű dirigens nagyon fontosnak tart.

Az esemény két szempontból is nagy jelentőségű – magyarázta a karmester. Egyrészt, mert Kálmán Imre 125 éves évfordulója alkalmából rendezik, másrészt, mert felhívja a nemzetközi zenei élet figyelmét az operettre, mint műfajra. Sajnos a döntőn nem tudok részt venni, mert pont akkor dirigálok Izraelben. De annak nagyon örülök, hogy már több mint 30 fő jelentkezett a versenyre. Remélem, találunk majd köztük olyan fiatal, agilis dirigenst, akivel hosszú távon együtt tudunk működni, és szívesen dolgozna az Operettszínházban.

A számtalan előadás mellett persze azért jut idő a szórakozásra is, s bár egy kicsit később ugyan, de Silló István a maga módján mindenképpen megünnepli a születésnapját.

Elég sok munkám van ebben az évben, de azért remélem, hogy a kedvenc hobbymra is jut időm majd – mondta a művész. Szenvedélyes lovas vagyok – tette hozzá. Igaz, csütörtökön le kell mondanom róla, de péntekre már megszerveztem egy másfél – kétórás tereplovaglást.

Az idei újdonságokról Silló István annyit még elárult, hogy a Budapesti Operettszínház december elején ismét műsorra tűzi a Víg özvegy című darabot, illetve, hogy a színház 8 gálakoncertjét a Müncheni Filharmonikus Zenekar koncerttermében ő dirigálja majd Karácsony és Újév között.

- Pogonyi Nóra -


Események:

1974
Stevie Wonder elindította a majdnem végzetes autóbalesete utáni első turnéját
1979 Elindult az Abba első észak-amerikai turéja
1985 Sting megkezdte első szólóturnéját San Diego-ban
1996 Elhunyt Tupac Amaru Shakur amerikai rapzenész. Ismertebb számai: California Love, How Do U Want It. 25 éves volt.
1998 Mel B és Jimmy Gulzarof házasságkötése.

Született:

1819
Clara Schumann, német zongoraművésznő, zeneszerző
1874
Arnold Schönberg (Arnold Franz Walter Schönberg) osztrák zeneszerző.
1912 Bodócsi István fuvolaművész
1924 Maurice Jarre francia zeneszerző. Legismertebb műve a Dr. Zsivago amiért Akadmémiai díjat kapott.
1944 Peter Cetera amerikai gitáros, énekes a Chicago tagja.
1952 Randy Jones (The Village People)
1961 Bard Torstensen svéd basszusgitáros a Clawfinger tagja.
          Dave Mustaine gitáros (Megadeth/Metallica)
1965 Zak Starkey dobos (The Face/Guest/Session)
1968 Silló István zenei vezető, zeneszerző, karmester

Elhunyt:

1894 Emmanuel Alexis Chabrier francia zeneszerző.
1960 Weiner Leó Kossuth-díjas zeneszerző, zenetanár, kiváló művész.
1977 Leopold Stokowski (Antoni Stanisław Bolesławowicz), angol karmester
1989 Frid Géza, Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zongoraművész.

[2007.09.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még