2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Pünkösddel búcsúzik a világhírű kórus
Nigériából és Taiwanról is érkeznek énekesek
Az Európa Nagydíjáért énekel a magyar kórus
Kapcsolatok
Cantemus Ifjúsági Vegyeskar
Pro Musica Leánykar
Legnépszerűbb csengőhangok

Elmaradt a nyíregyházi bravúr

Öt kivételes tehetségű énekkar mérte össze tudását az olaszországi Arezzo városában augusztus végén a tizenkilencedik Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért folytatott küzdelemben. Hazánkat a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar képviselte.

Nem sikerült másodszorra is elhódítani a magyar csapatnak az arezzoi Kórusmuzsika Európa Nagydíjat, pedig ezzel ők lettek volna az elsők, akik duplázhatnak az olasz városban. A nyírségiek mellett Kubából, Taiwanról, a Fülöp-szigetekről és Oroszországból érkeztek az énekesek, a Cantemus mellett a Fülöp-szigeteki Madrigál Singersnek és a moszkvai Vesna Gyermekkórusnak is sikerült már egy-egy alkalommal megnyernie ezt a kivételesen nehéz versenyt.

A Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar húszperces programját Thomas Tallis Loquebantur variis linguis kezdetű motettájával indította, majd Caldara tizenhat szólamra írt Crucifixus kórusműve következett. A műsoruk középpontjában Kodály Zoltán 1903-ban írt kétkórusos Misere-je szerepelt, majd ismét egy magyar zeneszerző, Orbán György bravúros „Pange lingua” kompozíciója jött, végül pedig Eric Whitacre fiatal amerikai szerző megrendítően szép „Sleep” című kórusműve zárta a fellépést.

Kollár Éva, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke - aki megfigyelőként vett részt a versenyen - a programot követően egy személyes beszélgetésen azt mondta, szerinte a vegyeskarok műsora annyira magas színvonalú volt, hogy nem csodálkozna azon, ha a zsűri a káprázatosan éneklő moszkvai gyerekkórust tartaná legjobbnak.

Az elnöknek végül nem lett igaza, de sajnos nem a mi javunkra. Az éjszakába nyúló eredményhirdetésen a fülöp-szigeteki Madrigál Singers énekesei örülhettek, így ők azok, akik 1998 után a világon elsőként és egyelőre egyedüliként idén újra elnyerték az Európa Nagydíjat.
A Cantemus Vegyeskar negyven énekese számára ugyan ezúttal elmaradt a felhőtlen ünneplés, ehelyett a zokogó moszkvai gyerekeket próbálták vigasztalni. A nyíregyháziak azonban nem voltak igazán elkeseredve, hiszen nagyon kevés kórusnak adatik meg, hogy a Kórusmuzsika Európa Nagydíjáért énekelhessen.

-ej-

[2007.09.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még