2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A különleges tűz Szegedet is felperzselte - exkluzív interjú a főszereplővel 

Nem csak törökök táncolnak
Kíváncsi voltam, hogy ennyiféle stílus között nem veszik-e el a török néptánc. „Mi egyesítjük a klasszikus balettet a néptánccal. Showelemeket építünk be. A török néptáncok jellegzetessége, hogy 45 foknál magasabbra nem emelheti a lábát a táncos. Mi úgymond „kinyújtottuk” ezt, ez a stretch, amikor jó magasra emeled a lábadat.” – válaszolta Oktay. És ha már a táncosoknál tartunk, mindig is érdekelt, hogy csak törökökkel dolgoznak vagy vajon külföldiek is vannak a csoportban? „Vannak külföldi táncosaink is, igen” – kaptam a választ.

„Itt Szegeden egy holland lány táncol velünk, ő az egyik szerelmes táncjelenetben a partnerem, egyébként pedig Pandorát jeleníti meg az előadás első felében. Most 100-110 táncosunk van, ebből 60 itt Magyarországon lép fel, ezzel egyidőben 45 táncosunk éppen Aspendos-ban (Antalya) mutatja be ugyanezt a produkciót, ott több külföldi tagunk is van, például oroszok és grúzok. Egyébként érdekes, hogy a magyar kulturális miniszter és a szlovák külügyminiszter éppen Antalyában nézik most az Anadolu Ateşit!”

Európában először Szegeden mutatták be a DAWOOL-t
Jót nevettünk az élet eme furcsaságán, s Oktay azt is megjegyte, hogy ennél már csak az lenne furább, ha a török kulturális miniszter meg itt nézné Szegeden ezt az új produkciót, a DAWOOL-t, amelyet Európában először itt mutattak be. „ A DAWOOL a ritmusra épül. (A davul szó jelentése törökül dob – Baksa T.) Ahogy már említettem, vallási jelenettel kezdődik, majd egy szép szerelmi duettet láthatunk, aztán pedig dobokkal folytatódik. Ezzel a műsorral Isztambult akartuk bemutatni, a sokszínűségét, a kultúrák és vallások keveredését, ami annyira jellemző rá. Mindenféle nemzetiségű és vallású ember él Isztambulban. Például magyarok is vanna,. Ezeket a kultúrákat akartuk bemutatni. Ezért is kezdődik vallási jelenettel a show, mutatván, hogy mi minden vallásra nyitottak vagyunk”.

Szép jövő előtt a tánccsoport
Amikor a tánccsoport jövőjéről kérdeztem, Oktay nevetni kezdett.
„Nagyon szép jövője van szerintem. Hosszú ideje táncolunk együtt és hiszem, hogy ez így is marad. Új terveink vannak, Aspendosban jelenleg is folynak az új show munkálatai, immár két éve készülünk rá. Trója történetét dolgozzuk fel, néptánccal, balettel, szteppel vegyítve. Újdonságok is lesznek, más, a közönség számára új régiók néptáncait is feldolgozzuk a darabban.”

Az interjú végén búcsúzásképp Oktay megjegyezte, hogy emlékszik ám a tavalyi budapesti fellépésükre, amikor néhány lelkes magyar fiatal egy hatalmas török zászlót lobogtatva éljenezte őket a show után. Mosolyogva hagytam el a backstage-et, kicsit sajnálva, hogy nem hoztam magammal török zászlót. De nem is volt rá igazán szükség. A közönség így is fergeteges tapssal, percekig tartó ritmikus lábdobogással jutalmazta a táncosokat, Szeged városa pedig hatalmas virágkosárral lepte meg a társulatot. Ma este még egy (ugyancsak teltházas) előadást fognak tartani a fesztivál keretein belül.

Anatólia tüze pedig nagyon, nagyon sokáig lobogni fog azok szívében, akik valaha is voltak olyan szerencsések, hogy megnézhették ezt az előadást, az eddigi 32 ország bármelyikében.

– Baksa Tímea –

[2007.08.03.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még