2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Asian Dub Foundation beveszi az északi partot
Kapcsolódó Kiadványok
Asian Dub Foundation: Time Freeze 1995/2007 – The Best Of
Asian Dub Foundation: Time Freeze 1995/2007 – The Best Of - CD 2
Kapcsolatok
Asian Dub Foundation
Sinead O'Connor
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
BalaTONE Fesztivál
[2007. július 18. - 22. ]

A zenei sokszínűség ázsiai mesterei

Az Asian Dub Foundation (ADF) idén úgy gondolta, hogy most már ideje egy Bbest of kiadvány megjelentetésének. A Time Freeze címmel boltokba került lemez a csapat elmúlt 12 évéből gyűjtötte össze a legjobb trackeket. A nagy fanok megvehetik a dupla CD-s változatot is, ami kiadatlan szerzeményekkel, ritka remixekkel és koncertfelvételekkel egészíti ki az egy CD-s anyagot.

Mivel idén nyáron nálunk is tiszteletét teszi az angol csapat, pont aktuális lehet ez a válogatáslemez. Annak aki nem ismerné az ADF-et inkább a szimpla CD-t ajánlanám. Ezen 17 jól összeválogatott dal próbálja meg bemutatni a csapat zenei sokszínűségét - a kezdetektől napjainkig.

For the consciousness of the nation....

Az első szám a Rebel Warrior, az ADF első kislemeze, melyet a Facts and Fiction albumról a Box és a Jericho követ (igaz a Jericho már az első, Concious címet viselő korongon is megjelent). A mindkét dal a Radio 1 Session című műsorában vették fel, még 1996-ban. A Jericho-t azért megkaphattuk volna eredetiben is, kár hogy lemaradt. Ettől függetlenül az egyik legjobb felvétel a lemezen.

A TH9 című szerzemény a Conscious E.P. -ről való (a cím egy kerületre utal, ahol 9 ázsiai fiatalt letartóztattak, mert tüntettek egy kórház elött). Úgy látszik a fiúknak a Rafi's Revenge volt a kedvenc albumuk, mert arról elég sok szám került a best of-ra: Naxalite, Black white, Change, Free Satpal Ram, Buzzin'. Ezek a számok az ADF megmondós, politikailag nem igazán semleges, dühös természetét mutatják be, breakbeat-be, jungle-ba és raggába csomagolva, elektromos gitárokkal és arab hangszerekkel nyomatékosítva: "Elég az igazságtalanságból!!"

A 2000-es Community Music albumról is elég nagy számban találhatunk számokat: itt van egyből a Real Great Britain, majd a Collective Mode (aminek az érdekessége, hogy a világ különböző részein élő zenészek közreműködésével készült), és a New Way, New Life.

Az Enemy of the Enemy album elég felemásra sikerült, talán ezt tükrözi, hogy csak két számmal képviselteti magát a legjobbak közt. A frontember távozása után kissé megkopott banda a Fortress Europe-al és a 1000 Mirrors-al megmutatta, hogy van még valami az ADF-ben. A Fortress Europe pörgős, az európai bevándorlási politikát bíráló zúzása után az album legszebb, legnyugodtabb felvétele, a 1000 Mirrors következik. Igazi telitalálat Sinéad O' Connor hangja a laza ütemek és a dubok közt, plusz az arab-hangzás: ki gondolta volta, hogy ilyet is tudnak a srácok. Örökzöld.

A 2005-ös albumukról, a Tank-ról csak egy szerzemény fért rá a Time Freeze-re, ez pedig a Flyover. Az utolsó két helyet két új dalnak tartogatták: A Stop War egy nyers, dubos, pörgős felvétel Adrian Sherwood közreműködésével, a Target Practice pedig egy régebbi számuk még a The Bradford Riots című filmhez készült.

...the sounds of the asian dub foundation!


A dupla lemezes változat egymás után sorakoztatja fel a különlegesebb szerzeményeket, remixeket és koncertfelvételeket. A második CD-ről kiemelném a korongot záró Activists & Selectors című új dalt, amely reggae-s, dubos hangulatával, mintha valami teljesen mástajta felfogásban készült volna. Ezt nagyon rá kellett volna még préselni a szimpla kiadásra.

Említésre méltó még a (Public Enemy-s) Chuck D-vel közösen előadott/készített két track: a Black Steel in The Hour Of Chaos és a Son of a Bush (melyben - szokásukhoz híven - nem dícsérik az amerikai és az angol elnököt). Furcsa szerzemény a Siberian Slengteng című dal. A címe utal a szöveg nyelvezetére, a "legextrább" felvétel a lemezen.

Összességében jó lett a Time Freeze, bár biztosan van, aki más dalokat képzelt volna el a korongon. Akinek megvannak az eddig ADF albumok, annak a dupla CD érheti meg jobban. Aki csak most ismerkedik az Asian Dub Foundationnel, annak tökéletes a szimpla best of.

Július 20-án a zánkai Balatone Fesztiválon az Asian Dub Foundation élőben is megmutatja, hogy mivel töltötték az elmúlt 12 évet.

-nagymester-

[2007.06.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még