2024. március 19. | kedd | József, Bánk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Szarka Gyula: Bor és leányka
Kapcsolatok
Szarka Gyula
Legnépszerűbb csengőhangok
Dolák-Saly Róbert
Kapcsolódó események
Szarka Gyula: Bor és Lányka - Lemezbemutató koncert
[2007. június 15.
péntek 19:00]

Bor és leányka Szarka Gyula tolmácsolásában

Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítótagjának új szólóalbumán a magyar irodalom legszebb borversei szólnak megzenésítve.

Csak szerelemről és borról – ahogy a Csokonai idézet is hirdeti. Mi másról is kéne énekelni –édes istenem…. Balassi, Petőfi, Gárdonyi verseihez Szarka Gyula, Dolák-Saly Róbert és kiváló vendégművészek adtak hozzá “Valamit” – muzsikát, humort, ötletet, jókedvet – amitől az embernek kedve szottyan lemenni a pince hűvösébe, vagy kiülni a szabadba egy szép enyhe estén, egy-egy jó pohárka borral, lassan kortyolgatva, el-elmerengve, el-elmosolyodva.

Nincs itt semmi más: csak bor és szerelem. Meg persze az a bizonyos “Valami” amitől barátunkká válik ez a lemez röpke percek alatt.

Nem lehet "csak úgy" hallgatni

“…mert ezt a lemezt nem lehet csak úgy hallgatni. Bort kell tölteni hozzá karcsú nyakú pohárba, el kell üldögélni az alkonyatban, s bele kell bámulni néha a gyertyák lángjába. De nem folyamatosan merengve, hiszen az előadó, ez a felvidéki garabonciás, reneszánsz hangoltságú énekmondó, fogadók modern vándormuzsikusa maga mondja ki, vállalkozása jellegéből adódóan más szavait felhasználva, bolond, aki szomorú.

Az se baj, ha szerelmesen összehajlunk valakivel, miközben hallgatjuk a nótákat, vagy épp szürkebarátot iszunk a fürge barátokkal, míg múlik fölöttünk a sokak által megénekelt szárnyas idő. Nótát mondtam, mert Szarka Gyula, a méltán népszerű Ghymes együttes szelídebbik frontembere, úgy nyúl ezekhez a klasszikusnak számító versekhez, ahogy az ember az anyanyelvét használja - egy élet (szakmai) tapasztalatával hitelesített természetességgel.

Minden körülményeskedés, művészieskedés, magamutogatás, fontoskodás és trendiségre kacsingatás - kizárva. Régi közhely, hogy egyszerűnek lenni a legnehezebb. Ezen a lemezen, úgy tetszik, ez megy a legkönnyebben. Az egyszerűség.

Mintha Balassitól Petőfiig ugyanazt a nyelvet beszélnék a költők, melynek lényegét valahogy így foglalhatjuk össze, mai világunkhoz persze meglehetősen idegen és idegesítő hangzással: igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből. Nem versfeldolgozások, sokkal inkább versértelmezések hangzanak fel itt egymás után, mégpedig abban a formában, hogy aki elköveti őket, nem - vagy nem elsőként - a szavak értelmezésénél kezdi a megszólítást és az azt követő megszólalást-megszólaltatást, hanem valahol a föltalált művek lelkénél, ha van nekik ilyen.

Az eredményt leginkább a hangulati hitelességgel írhatjuk körül, és az eredetiség fogalomkörébe utalhatjuk át…”  - Zalán Tibor

Borral, muzsikával ünnepelték a megjelenést

Május 3-án délelőtt az Alexandra Könyvpalota Panoráma termében borral, muzsikával és irodalommal ünnepelték Szarka Gyula Bor és a lányka című új szólóalbumának megjelenését. A lemezen Petőfi Sándor, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Gárdonyi Géza híres borversei szólnak megzenésítve - talán az iskolapadban hallottuk, olvastuk e verseket utoljára…

A Ghymes frontembere 2 kiváló zenésztársával, Varga Borival és Nagy Szabolccsal két nótát adott elő ízelítőül az új albumról, majd Ambrus Lajos, író a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat főszerkesztője egy kellemes szellemi kitérővel örvendeztette meg a bor-és irodalomtörténetre nyitott hallgatóságot.

Remek magyar borok, könnyed, baráti beszélgetések, friss pogácsa - lélekmelengető délelőttöt töltöttek el egymással ezen hétköznapon, s újra megtapasztalhatták a jelenlévők, hogy borozni, muzsikálni, beszélgetni nagyon-nagyon jó!

- EMI / Kemper Tamás -

[2007.05.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.18.]
gazda szolgáltatás [2024.03.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
Az Amaranthe & Dragonforce...

A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Februárban - hat alkalommal - Budapesten...

Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
Bestiális este a Barba Negrában
beszámolók még