2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
ASVA

Újabb bírósági határozat az amerikai fájlcserélők üzemeltetői ellen

Az ASVA üdvözli az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését

 – Az internetes fájlcserélők működtetői felelőssé tehetők ezentúl a rendszereken zajló szerzői jogsértésekért az Amerikai Legfelsőbb Bíróság határozata alapján. Az Audiovizuális Szerzői Jogokat Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) üdvözölte ezt a precedens értékű, várhatóan az európai jogalkotásra és – értelmezésre is kiható ítéletet.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának határozata alapján az internetes fájlcserélők üzemeltetői mostantól felelősségre vonhatók a rajtuk zajló folyamatos szerzőijog-sértésekért. Az ügyben illetékes alsóbb szintű bíróság 2003-ban ezzel a döntéssel ellentétes határozatot hozott. A Morpheus és Grokster nevű internetes fájlcserélőket üzemeltető StreamCast nevű céget az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (Recording Industry Association of America) és az ASVA amerikai társszervezete, az amerikai filmstúdiókat tömörítő szövetség (Motion Pictures Association of America) fogta perbe 2001-ben.

Két évvel ezelőtt a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői nem felelősek a használók által elkövetett szerzői jogsértésekért. Az újabb ítélet szerint azonban a fájlcserélők működtetői felelőssé tehetők, ha felhasználóik illegálisan cserélnek filmeket, zenéket, szoftvereket.

Kálmán András, az ASVA igazgatója a döntéssel kapcsolatban elmondta: „Nagyon örülök ennek a határozatnak. Ha a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői is felelősségre vonhatók az illegális fájlcserélésért, akkor kötelesek nagyobb gondot fordítani arra, hogy ne történjen rajtuk keresztül szerzői jogsértő magatartás. Reméljük, hogy a felelősség hajlékony értelmezésében az európai direktívákkal megújuló magyar jog és a bírói gyakorlat is ebbe az irányba lép előre és a jogi rendezés után lehetővé válik a szerzői joggal védett alkotások legális internetes terjesztése.”

A fájlcserélő rendszerek illegális használata az internet terjedésével párhuzamosan nő. Egy tavaly októberi felmérés szerint a népszerű peer-to-peer (P2P) fájlcserélő rendszereket megközelítőleg 10 millióan használták egyidejűleg az OECD országokban.

Az OECD tanulmány beszámol arról is, hogy a fájlcserélő rendszerek által okozott szerzői jogsértések egyre inkább érintik a filmipart. Kimutatták, hogy 2003 óta az OECD országokban élők több filmet, képet és játékot töltenek le, mint zenét. 2002-ben még a zenei letöltések aránya volt nagyobb (62,5 %) ezekben az országokban, míg 2003-ra megfordult az arány, és a film, kép és játékok letöltése tette ki a letöltések 51,3 %-át.

-ASVA-

[2005.06.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még