2024. május 8. | szerda | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Valódi vagy hamis CD?

Néhány évvel ezelőtt egy akció keretén úthengerrel törték össze a hamis CD-ket illetve kazettákat... Ma már nincs ilyen.

Szerencsére sokan még ma is ragaszkodnak az eredeti hanghordozókhoz. Ők a hamis kiadványok helyett szívesen vásárolják meg kedvenc együttesüknek, előadójuknak a legújabb dalcsokrát eredeti CD-n. Utánajártunk, mi a garancia arra, hogy az általunk megvásárolt eredeti CD nem hamisítvány.

- A kalóz termékeken nincs feltüntetve lemezkiadó, gyenge minőségű borító és grafika, nincs vagy felismerhetetlen a SID kód. Az eredeti CD korongon bizonyos (ún.. SID) kódszámok megtalálhatók, amiket a hamis CD-n nem lehet reprodukálni, illetve az üres CD-ken nincs rajta. A helyesírási hibák és az alacsony ár is gyanús. - mondta a Zene.hu-nak Jeszenszky Zsolt a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének vezetője.

Légy figyelmes és kiderül a hamisítvány

- De sokszor már a borító, illetve a korongon lévő nyomás minősége is elárulja a hamisítványt, bár ezek valóban egyre jobb minőségűek és megközelítik az eredetit. Sokszor hiányzik néhány oldal a booklet-ből, vagy olyan válogatás CD készül egy előadótól, amely válogatás hivatalosan nem létezik. Ezt persze csak az tudja biztosan, aki ismeri egy-egy előadó teljes diszkográfiáját..

Az új CD-k esetében az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület hologramos matricája megtalálható az eredeti kiadványokon. Ez igen nehezen hamisítható, de például használt CD-ken általában nincs rajta, hiszen a tulajdonos vásárlás után le szokta venni. Így a használt CD-knél maradnak ezek a bizonyos kódok.

- Továbbra is a mulatós/szórakoztató zenei albumokat másolják a legkevésbé, hiszen ez a vásárlóközönség kevésbé rendelkezik Internet-eléréssel, CD-íróval. Általában a külföldi, slágerpopzenék fogynak messze rosszabbul, mint azt az előadók népszerűsége valószínűsítené. Míg a hazai "menő" előadók lemezeit nagyobb arányban veszik meg a rajongók, a külföldieknél sokkal gyakoribb a letöltés. – árulta el Jeszenszky Zsolt.

- A speciális, erős saját rajongótáborral rendelkező műfajok (pl: heavy metal) esetében a külföldi kiadványokat is inkább megveszik, hiszen az elkötelezett rajongó számára az értéket jelent. Persze ez a szám így is kisebb, mint egy népszerű poplemeznél. De míg mondjuk egy heavy metal csapat rajongótábora legyen 5 ezer fő, és ebből 1000 megveszi a lemezt, egy kurrens, futó popénekest szeretnek mondjuk 100 ezren, de a lemezt csak 5 ezren veszik meg. Tehát 10 helyett 5 százalék vásárolja meg az eredeti albumot..

Korábban a nagy mennyiségű, üzleti célú hamisítást volt a jellemző. A technika fejlődésével sokkal inkább a magáncélú, otthoni másolás vált gyakorivá. Ma már nem kell már a piacon megvenni a mások által elkészített másolatot, hiszen otthon is el lehet készíteni.

A hangfelvételek tömeges másolásának megakadályozását szolgálják az utóbbi időben a CD-k esetében alkalmazott másolásvédelemi technológiák. E technológiák különböző alapelveken működnek, de valamennyi arra irányul, hogy megakadályozza a CD-n rögzített hangfelvételről digitális, CD-minőségű másolat készítését.

- Bíró Zsolt -

[2008.06.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még