2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene

Stradivari a munkáiban él tovább

269 évvel ezelőtt, a mai napon hunyt el Antonio Stradivari. Az olasz hegedűkészítő, szakmájában mai napig a legjobbnak számít. Nevének latin nyelv változata, egyben az általa készített hegedűk neve: Stradivarius.

Az alapokat 1667 és 1679 között Nicola Amati műhelyében tanulta meg. Stradivari 37 évesen 1680-ban nyitotta meg saját műhelyét a Piazza San Domenicó-n. Ezt követően hamar kialakult saját stílusa, amely mesterétől leginkább sajátos faválasztási elveivel, ill. újfajta csigaformáival különbözött. Tudott "olvasni" a hangszereihez fölhasznált fából. A XX.sz. egyik legjelentősebb hegedűkészítője, Ferdinando Sacconi szerint hangszereinek hangkaraktere a fapácoláshoz fölhasznált kvarc-kálium-nátrium keverékből fakad. Mások a különleges lakkozásnak tulajdonítják a máig utánozhatatlan, egyedi hangzást.

Személyesen válogatta ki az alapanyagokat

Újabb kutatások kimutatták a Stradivari-alkotta hangszerek magas minőségének másik okát: az ún. kis-jégkorszak (i.sz. 1400 körül) lehetővé tette a legegészségesebb fákban, a teljesen arányos évgyűrűk kialakulását. Ez a nyersanyag igen szabályos, szinte teljesen mentes a hibáktól: tökéletes alapanyagnak ígérkezett hangszerek készítéséhez. Ezek az anyagok ma már talán nem is léteznek. Stradivari személyesen utazott el a "Nagyszerű lángok közösségébe", Trentinoba, hogy a hegedűi számára leginkább megfelelő fenyőfákat kiválassza. Ezen a vidéken található a húroshangszer-testek készítésére alkalmas fáknak a legnagyobb része.

Hangszereit Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno feliratról ismerhetjük meg. Legjobb hangszereit 1698 és 1725 között készítette (a csúcspont 1715 körül lehetett). Ezek mesteribbek, mint az 1725 és 1730 között készültek. Az 1730 utáni példányokat valószínűleg már a fiai készítették. A jelenlegi becslések szerint több mint 1100 hangszert készített - beleszámolva a brácsákat, csellókat, hárfákat és gitárokat. Ma ezekből 650 még megvan, de kb. csak 50(!) db maradt meg tökéletes állapotban. Manapság a hegedűket az ő általa megálmodott formában és alakban gyártják a hegedűkészítők.

40 millió forintot ér

Cremonában halt meg, a Basilica di San Domenico ban temették el. Manapság sok művész játszik még Stradivari hangszereken. A hegedűművészek körében csak Joseph Guarneri del Gesu hangszereit övezi hasonló megbecsülés. Stradivari hegedűinek hatalmas eszmei értéke van: egyik londoni aukción egyetlen hangszere 14 millió svéd koronáért (kb. 40 millió forint) kelt el, de az eddigi legnagyobb Stradivari aukción 1998-ban a " Kreutzer Strad " nevű hangszert közel 1 millió fontért talált gazdára. Privát eladásokon az ár ennek a duplája, vagy még több is lehet. .


[2006.12.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még