2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
MAHASZ Party
Kapcsolatok
Szandi
Bogdán Csaba
Szilvia (Péter Szabó Szilvia)
Fiesta
Homonyik Sándor
Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ)
Benkő László
Rúzsa Magdi
Márió

700 hetes a hazai TOP 40-es slágerlista!

A legjobb eladásokat produkáló albumok listája, a hivatalos magyar TOP 40 1990-ben indult útjára, amikor a lemezkiadók megbízásából a Közgazdasági Egyetemen működő Universitas Diákszövetkezet munkatársai kezdték el kéthetente 120 boltban lekérdezni a legkelendőbb albumok fogyásait.

A MAHASZ 1992-es megalakulása óta gazdája a slágerlistának, s hetente állítja össze, illetve publikálja azt a kiadók, a kereskedelmi partnerek, a sajtó és a nagyközönség felé - több mint tíz éve már a Szonda Ipsos együttműködésével.

Az első két évben kéthetente készült a lista, 1992 óta viszont már minden héten, így 2006. november 16-án, 16 évvel annak indulása után látott napvilágot a hétszázadik Top 40-es lista.

Ebből az alkalomból november 22-én, egy nappal a 701. lista megjelenése előtt, különleges, zártkörű összejövetelt rendezett a MAHASZ, melyre meghívott néhányat azon előadók közül, akik az elmúlt 16 év során valamilyen szempontból meghatározónak bizonyultak a listák történetében. Vagy azért, mert kiemelkedően sikeresek voltak, rekordokat tartanak, vagy mert egyszerűen csak jókor voltak jó helyen.

Talákozhattunk többek között az 1990. október végén megjelent, legelső slágerlista második és harmadik helyezettjével, Homonyik Sándorral és Szandival - az akkori első helyezett Szinetár Dóra külföldi tartózkodása miatt sajnos nem tudott megjelenni. Szandit elkísérte viszont férje, Bogdán Csaba, aki egykoron az Első Emelet együttes tagjaként szintén komoly sikereket ért el, sőt, utolsó lemezük még szerepel ezen a bizonyos legelső slágerlistán. Ők a kilencedikek voltak, Szandi a harmadik - valószínűleg ha valaki akkor azt mondja nekik, hogy egyszer még 3 gyerekes szülőkként együtt érkeznek egy ilyen eseményre, mindketten jót mosolyogtak volna...

Ott volt Benkő László az Omega együttes képviseletében, akik nem csak a hivatalos slágerlista megjelenését megelőző időszak egyik legnagyobb lemezeladójának számítanak a mai napig, hanem ráadásul a közelmúltban megjelent, 8 év szünet után készített "Égi jel" című albumukkal ismét sikerült megszerezniük az első helyet.

Megjelent Péter Szabó Szilvi, a Nox énekesnője - ők rekordot is tartanak: "Bűvölet" című albumuk összesen 105 hetet töltött a TOP 40-ben, egy héttel megelőzve a korábbi rekorder, szintén jelenlévő Fiestát, akik a "Hozzám tartozol" jóvoltából töltöttek el 104 hetet a listán. Mindkét csapat természetesen jó néhány további albummal is szerepelt a listán, a Nox például egy adott héten három különböző lemezével is megtalálható volt a TOP 40-ben.

Ezt a teljesítményt eddig mindössze Zámbó JImmy tudta felülmúlni, aki a halála utáni hetekben tizenhárom különböző lemezével szerepelt a MAHASZ slágerlistáján - méghozzá az első tizenhárom helyen! A Guiness Rekordok könyvében is szereplő csúcs minden bizonnyal örökre megdönthetetlen marad, de sok-sok tisztességes próbálkozás és komoly eladás született már azóta is: a "poszt-Zámbó" időszak legnagyobb lemezeladója feltétlenül Márió, a legújabb reménység pedig Rúzsa Magdi, aki az elmúlt néhány évben egyedüliként érte el a tripla platinalemez státuszt, ráadásul vadonatúj, ezen a héten megjelent önálló lemezével minden bizonnyal a jövő heti első hely nagy várományosa. Mind Magdi, mind Márió megjelentek az ünnepségen, ahol a MAHASZ képviseletében dr. Musinger Ágnes ügyvezető igazgató, Szűts László, az Elnökség tagja és Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ slágerlistákért felelős munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket.

Jeszenszky Zsolttól megtudhattuk, hogy a slágerlisták összeállítása ezalatt a 16 év alatt rengeteget fejlődött, s mára valóban precíz, elektronikusan mért, darabszám szerinti kiskereskedelmi eladások alapján, minden lényeges piaci szereplő részvételével összeállított, hiteles lista kerül hétről hétre a nyilvánosság elé.

Az esemény további érdekessége volt, hogy az egykori és mai listavezetők közül sokan még nem is ismerték egymást, így a MAHASZ-székházban mutatkozhatott be egymásnak Rúzsa Magdi és Szandi vagy Péter Szabó Szilvi és Homonyik Sándor is. A pezsgővel és a slágerlisták 700. "születésnapját" stílszerűen illusztráló MAHASZ-tortával kisért esemény végén Jeszenszky Zsolt további sikereket kívánt a művészeknek, s egyben bíztatta is őket: a drasztikusan csökkenő eladási számok ellenére is folytassák a munkát, az alkotást, hiszen ha valakit szeret a közönség, közösen meg tudjuk értetni a rajongókkal, hogy kedvencük csak akkor fog tudni újabb és újabb lemezeket készíteni, ha abból meg tud élni, s ha a vásárlók a zenét legális úton szerzik be.

- Mahasz -

[2006.11.24.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
bond286 2006.11.28. 19:39 • [1]
(kimoderált hozzászólás)

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még