2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

A Kaláka Ady-estet tart a Pesti Vigadóban

Hajh, élet, hajh címmel a száz éve elhunyt Ady Endre megzenésített verseiből állított össze műsort a Kaláka. Az idén 50 éves együttes szeptember 26-án a Pesti Vigadóban mutatja be a produkciót.

    Az esten az együttes tagjai mellett színpadra lép az egykori Kaláka-tag, Huzella Péter is, Latinovits Zoltánt archív televíziós felvételekről láthatja és hallhatja a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.


    A közlemény kitér arra, hogy a hetvenes évek közepén az ország egyik vezető színművésze, Latinovits Zoltán egy közös rádióműsorban fedezte fel magának a Kaláka együttest. Azt javasolta nekik, tartsanak közös esteket, ami meg is valósult, 1975-76-ban sokfelé mentek együtt. A remek Ady-versmondásairól híres Latinovits a költő születésének 100. évfordulójára, 1977-re Ady-estet is szeretett volna tető alá hozni a Kalákával, ám a színész 1976-ban meghalt, így a terv meghiúsult.

    A Kaláka Ady-estje végül most, a költő halálának 100. évfordulóján lesz hallható. A zenekar az elmúlt évtizedekben számos Ady-verset zenésített meg, közöttük van A távoli szekerek; az Adja az Isten; a Hajh, élet, hajh; a Kétkedő, magyar lelkem; a Ne lássatok meg; a Párizsban járt az ősz; a Sípja régi babonának; az Új s új lovat.

    A szeptember 26-i est szerkesztő-rendezője Kőváry Katalin. Az 50 éves Kaláka egy éven át tartó jubileumi eseménysorozatának lezárása november 30-án egy dupla koncert lesz a Müpában. A zenekarban Gryllus Dániel (fúvós hangszerek, citera, ének), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, ének), Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukulele, cuatro, brácsa, ének) és Becze Gábor (bőgő, ének) szerepel.

    A 2000-ban Kossuth-díjjal elismert Kaláka mások mellett még József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Kiss Anna verseinek megzenésítéseivel lett népszerű. Eddig mintegy harminc lemezt készítettek, a következő idén jelenik meg Őszi rigódal címmel. Ezen új és eddig hanghordozón nem kiadott Kaláka-dalok szerepelnek: a címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei vagy a már régóta énekelt Örkény-egyperces, a Rossz álom.

[2019.09.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még