2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Emléktáblát kapott Moldován Stefánia operaénekes Budapesten

Emléktáblát helyeztek el Moldován Stefánia (1929-2012) érdemes művész, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a XIII. kerület díszpolgára emlékére egykori lakóházán, a Katona József utca 25. szám alatt - közölte a kerület önkormányzata pénteken az MTI-vel.

    Az összegzés szerint az emléktábla avatását pénteken tartották Budapesten.

    A Katona József utca 25. szám alatti lakóház második emeleti lakása több mint negyven évig volt a művésznő és családja otthona.

    Borszéki Gyula alpolgármester avatóbeszédében felidézte, hogy Moldován Stefánia művészi pályafutásával párhuzamosan több mint tíz évig a 13. Kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat tagjaként vállalt közéleti feladatot.

    Baranyi Ferenc költő az operaénekesnő pályáját méltatva elmondta, hogy Moldován Stefánia a Bánk bán egyik legsikeresebb Melindája volt, de közösen lépett fel az 1960-as évek világhírű tenorjával Mario Del Monacóval.

    Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatójának köszöntőjét Kovács Kolos Kossuth-díjas operaénekes, az operaház örökös tagja olvasta fel. Az operaház igazgatója köszöntőjében azt írta: a kiváló szoprán híre külföldre is eljutott, sőt, a legnagyobb tenorok szívesen játszottak vele, mert remek partner volt a színpadon. Fellépett apai őseinek földjén, Örményországban is, ahol lenyűgözte a világhírű örmény zeneszerzőt, Aram Hacsaturjánt is, aki neki ajánlotta három koncertáriáját.

    Moldován Stefánia 1929. augusztus 24-én a romániai Sajóudvarhelyen született. Apai ágon örmény származású volt, de egész pályafutása során Magyarországhoz kötődött. 1948 és 1953 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt. Debütálása Puccini Bohéméletében, a Szegedi Nemzeti Színházban volt, 1961-ig a társulat tagjaként dolgozott. Elsősorban Verdi operáiban nyújtott művészi alakításaival ért el kiemelkedő magyarországi és nemzetközi sikereket. 1961 és 2012 között a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Repertoárján szerepeltek Mozart- és Puccini-operák szoprán szerepei. A hatvanas években Magyarország egyik legnépszerűbb operaénekesnője volt, három játékfilmben is játszott.

[2019.08.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még