2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sziget Fesztivál 2018 - újabb infokat, érdekességeket közöltek a szervezők
Kendrick és a többiek - Ilyen volt a Sziget első napja 
Képgalériák
Besh O Drom
Lana Del Ray
Parov Stellar
Sziget életképek
The Kooks
Warsaw village
Kapcsolatok
Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.

A fiatalokkal változik a Sziget Fesztivál

Véget ért az idei Sziget, mely idén először hét napon keresztül sorakoztatta fel a világ legismertebb előadóit, számos olyan zenekar mellett, akiket még soha, vagy csak elvétve hallhattunk Magyarországon. A koncertek mellett cirkusz, sport és számol civil program várta a szeretet forradalmárait a fesztiválon.

A Sziget Fesztivál minden augusztusban megbolondítja a fővárost. Többtízezer fiatal látogat el Budapestre, Európa különböző országaiból, hogy mindent elfeledve élvezzék a fesztiválok korlátok nélküli szabadságát és az élő zenét, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényén, a magyar fiatalokkal együtt. Igaz, a Sziget, megalakulása óta óriási változáson ment keresztül. A kilencvenes évek kezdetén startoló Diáksziget zenei palettája meglátásom szerint úgy alakult át, ahogy a fiatalok zenei ízlése, igényei, és szokásai is változtak. A szolgáltatások pedig a jegyárral és a látogatók számának növekedésével együtt váltak egyre nívósabbá és húzósabbá. Így az egykori Diáksziget, melyen még bőven elég volt a zsírosdeszka- lila hagymával és pancsolt szesz is a közönségnek, ahol még csillámtetkó helyett a kukákon és flakonon doboltak "zenekart" alapítva, mára egy valódi luxusfesztivállá alakult, ahol a kijózanító árakon megvásárolható streetfood ganasztronómia remekei, a méregdrága borok, az Aperol Spritz, a presztízsből fesztiválozó magyarok, és a külföldi diákok szórakozása lett.

A magyar diákoknak a közel százezer forintba kerülő hetijegy már egészen egyszerűen megfizethetetlenné vált, miközben számos európai diák számára ez még mindig olcsó belépőjegynek számít. Különösen akkor, ha belegondolunk, hogy idén is olyan világhírű előadókat hallgathattak meg élőben, mint Kendrick Lamar, Stormzy, Kygo, az Arctic Monkeys, a Parov Stellar, vagy éppen a Clean Bandit.

Egy kis Sziget történelem

Mindezek tudatában nyilván érthető, hogy miért vált luxusszórakozássá a Szigeten fesztiválozni, hiszen a mai Szigetnek, már nem sok köze van ahhoz, a Woodstok hangulathoz, amit a rendszerváltás után minden lázadó szellemű, megújulásra vágyó fiatal igényelt. A Szigetnek ugyanis megvoltak az előzményei, hiszen az Óbudai-sziget már 1993 előtt is, nagyon fontos zenei események színhelye volt: Az első nagyobb koncertsorozatot 1980-ban tartották, „Fekete Bárányok” névre keresztelve. Az akkori lázadónak számító zenekarok léptek fel akkor: a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band. Rá egy évre, 1981-ben a zenész szakszervezet szervezett egy rock koncertsorozatot, melyet „Szuperkoncert” névre kereszteltek el, 1991-ben már a szovjet csapatok kivonulását ünnepelték a "Viszlát Iván!" fesztiválon, melynek nevét az Aurora punk zenekar első albumának címéből kölcsönözték. Gyakorlatilag punk, alter és rock koncertek voltak, zsíros kenyérrel, palacsintával, olcsó sörrel és borral, változásra, békére és szabadságra vágyó, lázadó fiatalokkal.

Nem lógott ki a sorból a Sziget sem, története kezdetén. A fesztivált Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi álmodta és valósította meg, Szekfű Balázs segítségével, 1993-ban. A fesztivál szlogenje akkor még „Kell egy hét együttlét” volt, ma már "Love Revolution". Ez már önmagában is tökéletesen megmutatja, hogy az akkor még magyar fiataloknak szóló fesztivál, ma már nemzetközi rendezvénynek számít. Olyannyira, hogy még a magyarok is angolul kérnek bocsánatot, ha véletlenül nekitáncolnak a másiknak, és a standokon is angolul rendelnek hamburgert és sört maguknak. Mindemellett azt is megmutatja, hogy a lényeg, az esszencia, a mondanivaló mit sem változott, annak ellenére, hogy maga a fesztivál mára teljesen átalakult. A közösségi élményre, az összetartozás érzésére most is ugyanolyan igénye van a fiataloknak, mint régen, és talán soha nem vágytak úgy a békére az elmúlt huszonöt évben, mint most.

Árak és látogatók

Soha nem voltak annyian a Szigeten, mint idén. Összesen 8600 millió forint volt a Sziget idei költségvetése, melynek köszönhetően idén már 565 ezer ember élvezhette a fesztivált, és egy svájci diáklány személyében megérkezett a kilencmilliomodik! látogató is, a Sziget utolsó napján, aki az idei fesztivál egyik legjobb koncertjére, az Arctic Monkeys bulijára érkezett.

Az, hogy idén már több, mint félmillió ember bulizott együtt a hét napon át tartó Sziget Fesztiválon, tökéletesen megmutatja, hogy milyen hatalmas rendezvény lett abból a fesztiválból, ami 1993-ban még 26 millió forintos költségvetésből gazdálkodott, és összesen negyvenháromezer ember látogatott el a Woodstok szellemét megidéző fesztiválra. A heti jegy mindössze, 1800, a napijegy pedig csupán 300 forintba került, külföldi fesztiválozót pedig még nem is látott a Diáksziget. 2005-re a fesztiválra látogatók száma 385 ezerre ugrott, aminek már csak fele volt magyar, a bérlet 20 000 forintba, a napijegy 5000 Ft-ba került. Akkor még állt a metál színpad, és még minden napra lehetett találni igazán jó rock koncerteket, pár évvel később a metál színpadot érdeklődés hiányában felszámolták, eközben egyre nagyobb teret nyert a pop zene, és a világhírű, mainstream előadók meghívása a fesztiválra. A rock és az alternatív zenék háttérbe szorulásával párhuzamosan a Sziget közönsége is szépen lassan teljesen lecserélődött. Ma már jóval kevesebb magyar zenekar ad koncertet a Sziget fesztiválon, és míg 2007-ben az LGT-t, 2008-ban a Magyar Dal Napját-, 2009-ben a Tankcsapdát ünnepeltük, 2010-ben pedig a Kispál és a Borzot búcsúztattuk a Sziget nagyszínpadán, addig idén már egyetlen magyar zenekart sem találhattunk a Nagyszínpad programlistájában. A magyar előadókat néhány éve a Petőfi Rádió - Telekom Volt Fesztivál Színpad környékén lehet megtalálni. Idén mi is itt buliztunk többek között az Irie Maffiával, az Anna & The Barbies-al, az Intim Torna Illegállal, a 30Y-al és a Kiscsillaggal is.

Üdvözítő azonban, hogy az évek során létrejött két a szívemnek nagyon kedves színpad, az egyik a Világzenei Színpad, a másik pedig az Európa színpad. Ezeken a helyeken tényleg olyan különleges, érdekes zenei színfoltokba botlik az ember a világ minden tájáról, amit még soha sehol nem láthatott. Idén ilyen volt például az El Juntacadaveres nevű, argentin banda, mely egy fúziós tangót játszó együttes. Zenéjükben a tangó mellett felfedezhető a dzsessz, a hiphop, a rock és a latin tánczenék elemei is, mindez hihetetlen összhangban és harmóniában keveredik egymással, amit két bandoneónnal, két gitárral, zongorával, szaxofonnal, dobbal és egy rappelő DJ-vel prezentáltak a katarzisban lubickoló fesztiválozók számára.

Világsztároktól volt hangos az idei Sziget

Idén minden eddiginél is több világhírű fellépőt sikerült a szigetre csábítani. Kendrick Lamar, a világhírű rapper botrányos fellépését, másnap Lana del Ray búsongó, chill, indie pop koncertje követte a nagyszínpadon, mely a maga nemében, igenis világszínvonalú volt. Míg Kendrick Lamarnal a zenészeket sem lehetett látni úgy eldugták őket a színpad szélére, és a színpadkép gyakorlatilag a rapper jelenlétéből, és a kivetítőből állt, addig Lana del Ray előadásában minden nagyon precízen, igényesen és szépen volt előkészítve. A zenekar játéka tökéletesen kiegészítette az egész, egyébként műfajából adódóan nem túl izgalmas, mégis nagyon szívbemarkoló előadást. Igazság szerint soha ennyi ölelkező, és csókolózó embert nem láttam a nagyszínpad előtt, mint Lana del Ray koncertje alatt. Egészen megkapó pillanat volt, amikor a "Born to Die" című dal után, Lana lesétált a közönséghez, és mindenkivel, akivel tudott váltott pár kedves szót, szelfizett velük és nagyjából mindent aláírt, amit a kezükbe nyomtak. Elképesztő kedves gesztus volt ez tőle, hamar be is lopta magát örökre mindenki szívébe, aki volt. Az énekesnőnek egyébként is van egyfajta természetes, különleges bája és kedves kisugárzása. Amikor megláttam, nő létemre az volt az első gondoltam, hogy milyen helyes és gyönyörű ez a nő. Elképesztően jó kisugárzása van.

Igaz Lana del Ray dalaira mindent lehet csinálni, csak éppen táncolni nem, azért a szervezők gondoskodtak róla, hogy előtte az elektroswinget játszó a Parov Stelar jól megmozgassa a közönséget. A zenekar egyébként visszatérő vendége a fesztiválnak, és minden évben óriási sikerük van, amikor csak színpadra állnak. Nem is csoda, hiszen nagyon igényes, igazi party zenét játszanak, ami alatt senki nem tud ülve maradni egy pillanatra sem. Nem lehet elmenni persze Kygo és Shawn Mendes koncertje mellett sem, hiszen ők is fantasztikusan jó bulit hoztak össze mindketten, ráadásul a koncertjük után még csaposnak is beálltak a backstage-ben.(Azért ennél messzebbre szerintem már ők sem merészkedtek volna.")

A sziget legjobb koncertjére mégis a Sziget utolsó napjáig kellett várni. A brit Arctic Monkeysal zárta ugyanis a Sziget az idei évet, akiket annyira felpörgetett a koncert előtti nyári zápor, hogy még a nagyszínpad zárása után tizenöt perccel is a színpadon zúztak. A Sziget utolsó, keddi napja így szinte hibátlanra sikerült.  

A nap jelmondata számomra ez volt: "Végre". Végre felfrissülhettünk egy kiadós esőtől a napok óta tartó kánikulában, és végre hallhattam egy igazán jó rock koncertet a nagyszínpadon. Erre legalább annyira vágytam már, mint arra, hogy ne kelljen több port letüdőznöm. Mielőtt véget ért a Sziget a Wa on Drugs és az Arctic Monkeys meghozta a hozzám hasonló nosztalgiából Szigetelő rockerek felüdülését is. Mindkét koncert szenzációs volt.

Suri Andi



A Sziget fesztiválon készült képeinket keresd felül a galériáknál.
 

[2018.08.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még