2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Triók találkozása a Fonóban - jön Guessous Mesi Trió és a Pengetős Trió koncertje

2018. június 8-án lép színpadra a Guessous Mesi Trió és a Pengetős Trió a Fonó Budai Zeneházban.

Az ország két meghatározó népzenei trió formációja most először ad közös koncertet. Berta Alexandra, a Pengetős Trió megalapítója rendszeresen játszik a Guessous Mesi Trió közreműködő zenészeként.  A két zenekar hangszereivel és hangulatával kiegészülve izgalmas zenei élményt ígér.

A két trió formáció közös koncertjének ötlete régóta érlelődik már a Junior Prima díjas előadók, Guessous Mesi és Berta Alexandra fejében. Kettőjük barátsága sok évre vezet vissza. Egyetemi csoporttársak voltak, majd a diplomájuk megszerzése után mindketten óraadó tanárok lettek a Zeneakadémia Népzene Tanszékén.

A Pengetős Trió zenéjében a citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak és bőven van mit megbeszélniük egymással. A magyar népzenei hagyományban ez a hangszer-felállás nem volt jellemző, azonban a pengetős rokonság, a közös repertoár és a zenészek barátsága összeköti a formációt, lehetőséget adva ezzel egyedülálló megszólalásra.. Az autentikus magyar népzene repertoárjuk alapja, de a rendhagyó hangszerelés mellett további zenei újításokat sem utasítanak el. A zenekar tagjai Berta Alexandra (citera, ének), Csenki Zalán (koboz), és Horváth Bálint (tambura, ének). 2017-ben Csehországban az Euroradio Folk Festival-on és Olaszországban a Festa Ungherese - Magyar Fesztiválon képviselték hazánkat és a magyar népzenét. A koncertezés mellett rendszeresen lépnek fel gyermekeknek szóló műsorukkal óvodákban és iskolákban.   

Guessous Majda Mária (Mesi) első formációja 2011-ben alakult Guessous Mesi Trió néven Barvich Ivánnal (tambura, tárogató, kaval, ney) és Boros Gerzson Dáviddal (darbuka, bendir, udu, doromb). Az együttes zenei világának alapja a magyar és különböző törökségi népek dalainak összefonódása, de ugyanakkor a marokkói zenei hagyomány is tükröződik repertoárjukon. Lemezeik a 2011-ben megjelent Szivárványhíd és a 2013-ban megjelent ÖröMes, melyeken magyar, török és marokkói népdalok találkoznak az emberi élet színes valóságát elénk tárva. Az együttes hazánkon kívül koncertet adott többek között Amerikában, Spanyolországban, Azerbajdzsánban, Kuvaitban, Törökországban, és Bahreinben. Rendszeresen koncerteznek a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban és nem csak külföldi, hanem hazai, – a két népet összekötő – diplomáciai jelentőségű eseményen is többször találkozhatott már velük a közönség.

Mesi és zenésztársai a Hagyományok Háza portfólió előadójaként legközelebb május 25-én lép színpadra a Kassa Jazz Hajón, ahol a Budapest Folk Fest keretén belül népzenei koncertnapot tart a Hagyományok Háza. Július 16-on pedig a csehországi Czech Music Crossroads fesztiválon lép fel az énekesnő. A szakmai rendezvény célja a nemzetközi színtéren való tájékozódás, kapcsolatépítés és előrejutás segítése. Idén három zenekar/előadó vehet részt Magyarországról az eseményen; a Babra, a Zagyva Banda és Guessous Majda Mária, aki többek között Berta Alexandrát hívta meg vendégművészként a nemzetközi fesztiválra. A neves eseményen Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és egy meghívott vendégország legkiemelkedőbb zenekarai vehetnek részt.
 

[2018.06.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még