2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Szombaton mutatja be új művét Eötvös Péter

CAFe Budapest - A Müpában mutatja be új művét Eötvös Péter

Szombaton a Müpában mutatja be Eötvös Péter Kossuth-díjas magyar zeneszerző legújabb, Multiversum című, orgonára, Hammond-orgonára és zenekarra írt művét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

    "A fesztivál missziójának tekinti, hogy új produkciók megszületésében szerepet vállaljon, az pedig külön öröm számunkra, ha ezek nagy nemzetközi érdeklődésre is számot tartanak" - mondta az MTI-nek Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező operatív testület elnöke. Hozzátette: a Müpa rendkívül büszke arra, hogy a Multiversum születéséhez megrendelőként, koprodukciós partnerként is hozzájárulhatott a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdammal, a hamburgi Elbphilharmonie-val és a Kölni Filharmóniával közösen.

    Kiemelte, hogy Eötvös Péter korunk egyik legfoglalkoztatottabb és nemzetközileg is az egyik leghíresebb kortárs zeneszerzője, ezért is nagy jelentőségű, hogy a művet a világpremier után alig néhány nappal hallhatja a magyar közönség a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam közreműködésével. A darab ősbemutatóját kedden este Hamburgban tartják.

    Káel Csaba hangsúlyozta, hogy a darab egy speciális versenymű, amely orgonára, Hammond-orgonára és zenekarra íródott. "A közönség nemcsak azért számíthat különleges koncert
élményre, mert a Müpában található Európa egyik legmodernebb, mintegy 7000 sípos hangversenytermi orgonája, hanem azért is, mert a Hammond-orgonát Fassang László szintén világhírű orgonaművész fogja megszólaltatni" - emelte ki.

    A szombati koncert első felében hallható lesz Liszt A bölcsőtől a sírig című műve, amelyet a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam Side by Side elnevezésű ifjúsági programja keretében a Zuglói Filharmónia fiatal zenészeivel ad elő. Szerepel a programban Bartók Táncszvitje és Stravinsky Szimfónia három tételben című darabja is, a Multiversumot az est második felében játsszák.

    Kiemelte, hogy Bartók a CAFe Budapest Fesztiválnak központi szereplője, és fontos, hogy az ő szellemiségét tükröző kortárs program megjelenjen a fesztiválon. "Az pedig kiemelten fontos, hogy mindez egy világraszóló bemutató kapcsán van jelen" - hangsúlyozta Káel Csaba.

    A Multiversum az ősbemutatót követően Köln és Brüsszel után érkezik Budapestre, majd Amszterdamban, Párizsban, Genfben, Londonban és Szöulban folytatja útját a világhírnév felé.
 

MTI

[2017.10.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még