2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
VII. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé programja
Csókrekordra készül a No Thanx és az Irigy Hónaljmirigy
Negyedszer is Zsindelyes
Erzsébetligeten is szól a Rock and Roll!
A III. Nagy Táncválasztón Kasza Tibi és Fenyő Miklós
Fenyő Miklós ezzel a dallal emlékezik Flipper Öcsire
A napokban sokan dalolják Fenyő Miklós slágerét
Rockabilly- és Johnny Cash show az A38-on
Elmaradt Fenyő Miklós koncertje
Jó lett Fenyő Miklós új dala - íme a Tudja a nagy ég
Fenyő Jubileum 2017 koncert - jegyek itt
Ma ünnepel Fenyő Miklós - köszöntsük egy érdekes videóval
Nyereményjáték - nyerj belépőt Fenyő Miklós koncertjére
Aranylemez lett a Nyughatatlan harmadik albuma
Dolly: A mi kapcsolatunkat már nem lehet elrontani
Kapcsolatok
Fenyő Miklós
A Nyughatatlan
Hungária

A rock & roll nem egy tánc… és a rockabilly?

Fenyő Miklós, Made in Hungária, Csinibaba, vagy éppen a Mystery Gang. Csupán néhány hazai hívó szó, amivel azonosítható az az évek alatt ikonikussá vált életérzés, ami egykor az ’50-es évek Amerikájából indult útra. A zenetörténet Bill Haley Rock around the clock című dalának születésével egy időre datálja a rock & roll születését, ami persze, mint már köztudott, Elvis Presley tomboló sikerével, és az utánozhatatlanul bársonyos hangú Johnny Cash pályafutásával folytatódott.

Az ezredfordulón aztán új aranykorát élte a stílus. Ekkor alakult néhány, azóta is meghatározó magyar zenekar is, hogy a nagyok örökébe lépjen: autentikus, és a műfaj korlátait átlépő csapatokról is beszélhetünk. Azonban nem csak friss együttesek bukkantak fel, hanem a műfajnak teret adó újabb és újabb rockabilly fesztiválok is születtek. Ezek közül talán a legrégebbi hagyományokkal rendelkező esemény a Lakeside Weekend, amit jövőre már a 25. alkalommal rendeznek meg Agárdon.

– Igyekszem minden évben változatosra és persze minőségire szerkeszteni a zenei programot, hiszen a közönség nem egy homogén, rockabilly rajongó massza, hanem csupa színes egyéniségből áll. Mindenkinek más a szájíze, aminek meg kell felelni, én meg próbálok úgy lavírozni, hogy az összes látogató találjon valami fogára valót. S bár a feldolgozás egyébként már az 50-es években is jellemző volt a műfajra, hiszen a nagyok keresztbe-kasul játszották egymás dalait, én meghívok saját számokkal érkező zenekarokat is, például a tavalyi Tin Cansnek nagyon nagy sikere volt - mesélte Mihalik Attila, alias Kaktusz, a Lakeside Weekend szervezője.

Egy összefoglaló videó a 2016-os Lakeside Weekendről

A hazai rock & roll legendát, Fenyő Miklóst, és a legnagyobb slágereit nem kell bemutatni, csak úgy mint az 1998 óta működő Mystery Gang-et sem. Ma pedig új tehetségek is sorra tűnnek fel, akik áttörve a műfaj határain, az „átlagos”, tehát populárisabb ízlésű zenerajongók körében is hódítanak. Az egyik ilyen friss vér, a Nyughatatlan zenekar, akik eleinte Johnny Cash dalait dolgozták fel, majd a tavaly megjelent harmadik albumuk, amelyen már saját szerzeményeket is hallhatunk, gyorsan aranylemez lett, idén a legnagyobb hazai fesztiválokra is meghívták őket.

A rockabilly és a country lehet egy ugródeszka egy új műfaj megteremtéséhez, vagy játszhatod a zenetörténet egyik legvidámabb és legbulisabb műfaját autentikusan úgy, ahogy az 50-es években azokat megírták. A daloknak, és a hangzásnak óriási varázsa van, amire vevők az emberek. Johnny Cash a saját történeteivel állt ki, és a közönség így őt ismerhette meg. Akkoriban az, amit játszott új volt. És ma is újat kell mutatni, legalábbis nekem ez a meglátásom. Szerencsére azt tapasztaltam, hogy a közönség ma is az embert szeretné megismerni benned azon felül, hogy szereti Johnny Casht, és ezt a műfajt. Sokat kísérleteztem a dalainkkal, a hangzással, a hangszereléssel, és ha megnézem az idei vagy a tavalyi koncert naptárunkat, akkor azt mondom, megérte ezt az utat választani - így elmélkedett a modern hazai rock & rollról Kovács Kornél, a Nyughatatlan zenekar énekes-gitáros frontembere, majd hozzátette: – Ősszel is járjuk az országot, de most csak a legközelebbi, budapesti és debreceni koncertjeinket emelném ki: október 20-án a Mika Tivadar Mulatóban, november 10- én pedig Debrecenben a Sikk klubban lépünk fel.

A Nyughatatlan zenekar felvétele a Jaj című albumukról

A magyar rockabilly szubkultúra hagyományait a zenekarokon kívül a Blackjack’s RC Hungary ápolja, többnyire koncertek szervezésével, ésa zenekarok támogatásával. A vérbeli rockabilly mindennapokról, és a klubról Orbán Ádámot, a Black Jack’s RC Hungary oszlopos tagját kérdeztük.

A Black Jacks, egy nemzetközi rockabilly club, ami 1990-ben alakult Zürichben. Ha dióhéjban akarunk fogalmazni, akkor nálunk tényleg minden a rockabillyről szól. Talán sokaknak első blikkre csak a zene jut eszébe a szóról, hiszen ebben a stílusban is ez a legjobb kifejezőeszköz, ezért is próbálunk segíteni nagyon tehetséges amatőr-kezdő zenészeket, vagy éppen akár 20-30 éve muzsikáló vérbeli rockabilly fazonokat, akik szeretnének valami maradandót alkotni a jelennek és a jövőnek.

– Egy-egy koncerttel pedig hiszek benne, hogy valóban maradandót alkothatnak, hiszen annak idején, 10 éves koromban engem is így ragadott magával a rock & roll. Segítünk, ahol tudunk, akár koncertszervezésben, akár másban, a lényeg, hogy ez a stílus ne haljon ki. A zene mellett azonban rengeteg más dolog is fontos a klubtagoknak: az autók, motorok, ruhák és hajviselet például, és ez mind a hétköznapjainkban is jelen van, hiszen nekünk, hagyományőrzőknek ez nem beöltözés, hanem az életünk. Azt hiszem ezt máshogy nem is lehetne csinálni, hiszen a rockabilly pont erről szól!

-mm-

[2017.09.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még