2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Prince-t és zenéjét ünnepeltük egykori zenekarával Veszprémben

Prince-t és zenéjét ünnepeltük egykori zenekarával a The New Power Generationnel VeszprémFesten.

A 2017-es VeszprémFest szervezői, a többi fellépő nevének bejelentése után mintegy két héttel, büszkén jelentették be az előző évben tragikusan elhunyt zenész előtti tisztelgésük módját, miszerint a legenda kísérő zenekara ad koncertet az idei fesztiválon. Turnéjuk aktualitása szomorú eseményhez kapcsolódik, mégis úgy érezték, hogy zenésztársuk tehetségét, rendkívül termékeny munkásságát ünnepelni kell. Ha emlékezünk rá, ha énekeljük a dalait, azzal „életben tartjuk” a hagyatékát.

A The NPG zenekar 1990 és 2013 között játszott Prince-szel, koncerteken és albumok zenei felvételein egyaránt. Prince mindig is híres (hírhedt?) volt arról, hogy kizárólag kitűnő zenészekkel játszott, és minden egyes zenésze mindenhol hangoztatja, hogy mentoruk, barátjuk („brother”-jük) maximalizmusa miatt belőlük is még jobb, a lehető legjobb zenész vált az évek folyamán. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy ezen a koncerten mindenképpen ott a helyem, bár igazi Prince rajongóként, akinek volt szerencséje több koncertjén is részt venni korábban, kissé féltem, hogy túl sok érzelem tódul majd a szívembe, nehéz lesz kezelni a művész halála miatti szomorúságom, mégis reméltem, hogy kiváló muzsikusok előadásában hallhatom kedvencem dalait… még egyszer utoljára.  

Zenében mondták el

Olyan eredeti felvételekből készült montázs bejátszásával kezdődött az előadás, amin hallhattuk Prince hangját, ami egyszerre volt borzongató és felemelő. Érezni lehetett a csapaton is, hogy milyen sokat jelent számukra, hogy segédkezhettek korunk legsokoldalúbb, legkülönlegesebb, (meg merem kockáztatni) legnagyobb tehetségének alkotói munkájában. Ez a fellépésük volt európai turnéjuk utolsó koncertje, amelyet egyből a Sexy M.F. című számmal kezdtek, ami már a legelején megmutatta, hogy party-t csinálni jöttek, nem búslakodni.

Sorra hangzottak fel a nagyobbnál nagyobb, réginél régebbi slágerek, mint a Sign O The Times, a 1999 és a Little Red Corvette, amik már karrierje legelején naggyá tették Prince-t. Őrületes tempót diktált a zenekar, két MC, két énekes próbálta azt a hangzás énekben is hozni, amit a felvételekről ismerünk. De nem erőlködtek, nem akarták Prince egyedi hangját utánozni, legjobb tudásuk szerint előadták a dalokat, jól szólt, hiszen zseniális zenészek pengették a gitárokat, ütötték a dobokat és billegtették a billentyűket. Kicsit sok volt nekem, hogy már a harmadik számnál „ugráltatták”, énekeltették a közönséget, személy szerint én még nem kerültem annyira felpörgetett hangulatba, hogy mindez őszintén kikívánkozzon belőlem.

Hidegzuhanyként hatott rám a Seven című dal, aminek szövege a zenész halála után most teljesen új értelmet nyert, ennél a pontnál zuhantam össze egy kicsit és éreztem, hogy most már legfőbb ideje elfogadnom, hogy kedvenc előadóm nem fog már több dalt írni, nem láthatom-hallhatom őt élőben többé sehol.

Prince: 7
„I am yours now and you are mine
And together we'll love through
All space and time, so don't cry
One day all 7 will die”

Azonban nem volt túl sok időm a szomorkodásra, hiszen egyre pörgősebb, egyre nagyobb slágerek, mint a Get Off, a Let’s Go Crazy, a Kiss és a mintegy másfél óra zene és tánc után elérkeztünk az utolsó dalhoz, ami mindenki számára egyértelműen csak a Purple Rain lehetett. A közönség teli- (vagy összeszorult) torokkal énekelte a refrént, a zenekar pedig láthatóan nemcsak nekünk, hanem felfelé tekingetve mentoruknak énekelt, zenélt. Ez a dal - bármilyen körülmények között csendül is fel – igen nagy hatással bír, hallgatójának a dal végére nagy valószínűséggel katarzisélményben lesz része, így aztán ismerve a jelen körülményeket, még inkább felemelő élmény volt hallani.

Ünnepeltük Prince-t, zenéjével köszönhettünk el tőle, több zenész családjának megélhetéséhez járult hozzá ez a turné, mégis remélem, hogy nem lesz ebből éveken át tartó sorozat, megtalálják a módját, hogy a The NPG ne váljon hakni zenekarrá. Köszönöm a lehetőséget, hogy kifakadhatott belőlem a fájdalom és bulizhattam fiatalságom kedvenc zenéire. Lélekemelő élmény volt.  

Frk4muzik

 

[2017.08.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még