2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Apokaliptikus hangulat a FeZenen!
Képgalériák
Alice Cooper
Depresszió
Glenn Hughes
Irie Maffia
Lord
Ocho Macho
Punnany Massif
Road
Saxon
Tankcsapda
Kapcsolatok
FEZEN (Fehérvári Zenei Napok)

Az év legforróbb fesztiválja volt a húsz éves FeZen!

Húsz éve rendezik meg a Fehérvári Zenei napokat, mely annak idején még csak egy aprócska, helyi fesztivál volt, de mára Európa szinten is ismertté vált. Mi sem árulkodik erről jobban, mint a fellépők listája, amin olyan nevek szerepeltek, mint Alice Cooper, The Offspring, Glenn Hughes, Shaggy, Tankcsapda, Ignite, Scooter, Kiscsillag, Lord, Road, Paddy & The Rats, WellHello, Halott Pénz, Majka & Curtis, Honeybeast, vagy például a Ladánybene 27. Közel húsz külföldi, és csaknem száz magyar zenekar lépett fel, és bár kétség sem fér hozzá, hogy zenei értelemben már tényleg nagykorúvá vált a fesztivál, néhány gyerekbetegséget azért még igazán kinőhetne.

Napközben negyven fok, éjjel csak harminc, meg még egy kicsi.  Nem is csoda, hogy minden eddiginél több korsó sör gurult le a fesztivál lakók folyamatosan kiszáradó torkán. Amikor megérkeztünk Budapestről, nekünk is első dolgunk volt, hogy leteszteljük a fesztivál sör és fröccs kínálatát. Örömmel vettük tudomásul, hogy még mindig a FeZen az egyik leg pénztárca kímélőbb fesztivál az ételek és az italok tekintetében is. A csapos lány nagyon rendes volt, még néhány jégkockát is adott nekünk, hogy legyen mivel hűteni magunkat. Életmentő volt, pedig néhány évvel ezelőtt még a lehető legcudarabb időjárási körülmények között, a szakadó esővel, és a hideg széllel birkózva ugráltunk és énekeltünk Székesfehérvár zenei fesztiválján. Akkor még nem fogadtam volna egy kupicával sem arra, hogy ugyanezen a fesztiválon tapasztalom majd meg azt is, hogy milyen a legdurvább kánikulában végigtombolni a legnagyobb hazai és külföldi rock ikonok koncertjeit. Mégis így lett. A sivatagi forróságot csak tetézte a tömegből áradó plusz hő, és a pirotechnika, de amikor elkezdődött egy-egy koncert, szinte észre sem vettem, hogy milyen tikkasztó forróság van, annyira elvitt a zene, az előadók virtuóz játéka, és a közönségben uralkodó euforikus hangulat. Tapsoltam, ordítottam, énekeltem, táncoltam, pogóztam, ugráltam, ámultam, sírtam és nevettem. Kihasználtam minden percet, ahogy azt egy tisztességes fesztiválozónak illik.

Fehérvári horror show világsztárokkal

A Fehérvár színpad (ez volt a nagyszínpad) igazi rock templommá vált. Az első igazán nagy érdeklődésre számot tevő előadó, az amerikai rock legenda, Alice Cooper volt, aki utoljára két évtizede koncertezett hazánkban. A rock egyik legfényesebben ragyogó állócsillagának shock rock koncertje, minden elképzelést túlszárnyalt. Egy
sima koncert helyett egy teátrális, és persze kellően sokkoló, színpadi elemekkel tele tűzdelt rock show-t nézhetett a közönség, amelynek talán a koncert végén begurított guillotine, és Alice Cooper lefejezése volt a lehető legdurvább eleme. Az amerikai rock legenda most megmutatta a magyar közönségnek is, hogy milyen az, amikor a minőségi rock zene és a színház találkozik. A véres kényszerzubbony, a guillotine, az óriás bábuk, és a démoni ápolónőként színpadra lépő háttértáncosok egy olyan horror színházba kalauzolták az embereket, ahol nemcsak a látvány, de a hangzás is felülmúlt minden elvárást. Persze Alice Cooper horror show nélkül is fantasztikus lenne, de így aztán tényleg utánozhatatlan. Ráadásul végre olyat is láttam, amit eddig még nem: Az őt kísérő basszusgitáros egy fiatal hölgy, Nita Strauss volt, akiről a koncerten egyértelműen kiderült, hogy nem a vonzó külseje, sokkal inkább a tehetsége és a tudása repítette egészen ideáig. Nem is csoda, hogy a FeZen már csütörtökre teltházas lett.
 

Képek a koncertről

A rock hangja

Másnap a Depresszió és a Road zenekar melegítette be, az amúgy sem fázó közönséget, majd a Rock Hangjaként is ismert brit ikon, Glenn Hughes koncertje varázsolta el a fesztiválozókat, a Fehérvár színpadon. A Deep Purple és a Balck Sabbath énekeseként és basszusgitárosaként is világhírűvé vált művész, előző nap, még Budapesten nyitotta meg a Rockmúzeum róla összeállított életmű kiállítását, ahol a Deep Purple tribute-zenekar, a Cry Free egy különleges (Glenn életművéhez kapcsolódó) koncerttel is kedveskedett a rock legendának, aki egyébként nagyon kedves és közvetlen volt mindenkivel. Glenn Hughes és a vele együtt turnézó művészek az élő példája annak, hogy a világhírrel nem szükségszerűen társul a nagyképűség. Ő a koncert közben és a koncerten kívül is mindenkivel nagyon kedvesen és emberségesen viselkedett, miközben olyan zseniális játékot mutatott be, ami világszerte egyedülálló. A koncertjeiről és a tudásáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A hangszerelés és a zenészek produkciója egyszerűen zseniális volt. Alice Cooperrel ellentétben itt nem volt semmilyen színpadi kellék, semmi show csak ők és az a mérhetetlenül nagy zenei tudásuk. Külön kiemelném a dobos, Pontus Engborg frenetikus dobszólóját. Őszintén bevallom, hogy végig szájtátva néztem, annyira elbűvölt az a tudás, energia és tehetség, amit ebben a pár percben láthattam és hallhattam, ráadásul élőben. Tudom, hogy sokan jobban várták az Offspring koncertet, de nekem ez a koncert olyan zenei élményt adott, amit eddig még soha semmi.

Nincs fesztivál Tankcsapda nélkül

Természetesen egy olyan fesztiválon, ahol ennyi külföldi rock ikon lép fel, szinte már természetes, hogy a legnépszerűbb hazai rock zenekar, a Tankcsapda is színpadra lép. Ez most sem volt másképp. Közvetlenül Glenn Hughes koncertje után vették birtokba a nagyszínpadot, és őrjítették meg a fesztivállakókat. A közel harminc éves rock zenekar semmit sem veszít energikusságából az elmúlt három évtizedben. Sőt, talán lendületesebbek és profibbak, mint valaha. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy idén már Ausztráliában is turnéztak, ráadásul ősszel újra New Yorkban lépnek majd színpadra. A Magyarországon élő rajongótábor pedig egy ünnepi, szilveszteri koncertet kap majd tőlük Budapesten.

Annak ellenére, hogy a rocker lelkű fesztivállakók délutántól hajnalig a Fehérvár színpad előtt hódoltak a rock and rollnak, a másik négy színpad előtt is rengetegen összegyűltek, hogy Shaggy bombasztikus reggae és dancehall slágereire, a WellHello-ra, a Halott Pénzre, a Lordra vagy éppen a Kiscsillagra bulizzanak egy hatalmasat. A Kiscsillagnak (megérdemelten) akkora sikere volt, amire talán még ők maguk sem számítottak. Az utolsó napon pedig olyan világhírű zenekarokkal búcsúztak, mint az Ignite, a The Offspring és a Scooter. A kalifornai Ignite zenekar, magyar származású énekese, Téglás Zoli természetesen magyarul szólította meg a közönséget, és rengeteg ismert daluk mellett eljátszották az 1956-os forradalom és szabadságharc ihlette: Poverty for All című dalukat is.  A magyar mainstream zenekarokat pedig a Vad Fruttik képviselte a FeZen utolsó napján.

Születésnapi különlegességek és hiányosságok

Vitathatatlan, hogy a szervezők igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a hangulat kellően ünnepi legyen. Volt tűzijáték, ingyen sör, lufi eregetés, és persze születésnapi torta is. Épphogy csak elkezdődött a Tankcsapda koncertje, már érkezett is a FeZen születésnapi tortája, egy hatalmas tűzijáték és persze a Tankcsapda kíséretében. A tortát a közönség is megkóstolhatta. Nagyjából kétezer szeletet oszthattak szét a mindig éhes, és persze rendkívül szomjas fesztiválozók között. Az ünnepi hangulat egész héten érezhető volt, mégis akadt néhány zavaró tényező. Jól jött volna még pár ventillátor a sátrakhoz, plusz mosdók, esetleg párakapuk, ahol felfrissülhetnek az emberek, és az sem ártott volna, ha a két nagyobb színpad kicsit távolabb kerül egymástól. Mindez persze semmit nem vont le a fesztiválon átélt egyszeri, és különleges zenei élményekből, nem is csoda, hogy szinte mindennap ki lehetett tenni a megtelt táblát. Remélem jövőre is hasonló programokkal készülnek, a 2018-as bérletek ugyanis már megvásárolhatók, ráadásul extra kedvezményes áron.

Suri Andi

[2017.08.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még