2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

˝Minden másképpen volt a Jugoszláviában˝ - interjú a Magazin (HR) zenekarral

Nemrég ismét egy legendás vendég volt a Balkán Party sorozat fellépője az A38 Hajón. A horvát Magazin zenekar újabb dalain kívül felcsendültek olyan ex-jugoszláv slágerek is, melyek a ’80-as évek bulijait idézték a publikum elé. A hajnalig tartó közös éneklés után Andrea Susnjara énekesnővel beszélgettünk – interjú

Miután elhangzottak a legnagyobb slágerek és a közönség egy emberként énekelte a Put putujem, vagy a Ti si želja mog života dalokat, a spliti zenekar úgy döntött, pár ráadás dallal megnyújtja koncertjét. Míg a koncert után a közönség a tetőteraszon folytatta a bulizást, az újságíróknak alkalma nyílt többet megtudni a tagokról. A zenekar énekesnőjével, Andrea Susnjaraval kollégáinkkal közösen beszélgettünk.

– Túl vagytok egy igazán hosszú koncerten és még mindig a feladatokkal vagytok elfoglalva. Mindig ilyen felfordulás az életetek?
– Igen nekünk, zenészeknek ilyen az életünk, felcserélődnek a nappalok és az éjszakák. Sokszor a koncertek után reggel 6 óra van, mire aludni megyek, így aztán délután 2-ig alszom. Sokan nem tudnak azonosulni ezzel az életmóddal. Fordítva éljük az életünket, de hozzá lehet szokni a tempóhoz. Gyakran utazunk, olykor 8-10-12 órát vagyunk úton. Amint megérkezünk, kezdődik a soundcheck. Ha szerencsések vagyunk, belefér egy vacsora a koncert előtt. 

– Hogy éreztétek magatokat ma este?
– Kicsit félve jöttünk, hogy vajon milyen a közönség, de abszolút magával ragadott bennünket a fogadtatás.  Nem tudtuk, ismerik-e a dalainkat, ezért úgy készültünk, hogy olyan dalok legyenek, amik Horvátországban a mai napig slágerek. Reméltük, hogy ezekből a dalokból lesz olyan, amit a közönség is jól ismer. Nagyon meglepődtünk, hogy a koncert első pillanatától fergeteges hangulat volt és a közönség együtt énekelte velünk a dalokat. Teljesen fel vagyunk dobva. A hangulat feledtette velünk a hosszú utat, a fáradtságot, vagy hogy már alig állok a lábamon. Nagyon szép, amikor ennyi energiát kapsz a közönségtől, mert ilyenkor a maximumot tudod nyújtani egy koncerten.

– Általában milyen korosztály látogat a koncertjeitekre?
– Ez teljesen változó. Mivel a Magazin egy régi zenekar és a történetünk egészen a ’80-as évekig nyúlik vissza, elmondható, hogy a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig mindenki képviselteti magát. Azt hiszem, hozzám a legfiatalabb közönség áll a legközelebb. Gyakran játszunk nyári fesztiválokon is. Különösen a tengerparti városokban, ahol korábban kezdődnek a programok, nagyon sok a gyerek a koncerteken.  A klubkoncerteken, vagy más, később kezdődő programokon pedig jellemzően az idősebb korosztály van jelen.

– Milyen tapasztalataitok vannak a Horvátország határain túli koncertekkel kapcsolatban?
– Elég sűrűn járunk külföldre. Ilyenkor nagyon szeretnénk több időt fordítani az adott településekre, de sajnos keveset látunk a környezetből, így nem tudjuk élvezni. Sokszor megesik, hogy megérkezünk egy városba és egy óránk sincs sétálni. Most például – mivel Budapesten még soha nem jártunk – eldöntöttem, hogy ide vissza fogok jönni szabadidőmben, de végül sikerült rábeszélnem a többieket egy rövid városnézésre. Szeretek vásárolgatni, szuveníreket venni, amik emlékeztetnek majd a városra, de pechemre Budapesten éppen vasárnapra esik a szabadidőnk.

– A Magazin történetében többször is cserélődtek az énekesnők. Mennyire jelentett számodra nyomást megfelelni a múltban elért sikereknek?
– Fontos kiemelni, hogy énekesnőként és zenekarként is a jelenlegi piachoz kell alkalmazkodni. Mindig jönnek új emberek. Az újak mindig szeretnének új stílust látni, új dalokat hallani. Normális, hogy minden változik. A Magazin már harminc éve fennál, ebben az időben változtak a stílusok is, minden új énekesnő új stílust is hozott. Előttem voltak többen és az utolsó énekesnőt nem igazán fogadta be a közönség, ezért amikor én jöttem, sokat kellett dolgoznom azon, hogy a közönség újra megszeresse a Magazint. Az én érkezésemmel egy vidámabb stílus is érkezett. Szerencsére magamhoz tudtam vonzani a közönséget.

– A zenétek sokunk számára dalmát hangulatot idéz…
– Igen, valóban a dalmát hangzásvilágot – mint például a mandolin használata - ötvözzük a poppal. Újabban szerencsére a fiatalabb korosztály körében is egyre népszerűbb ez a műfaj. Próbálunk megfelelni a piaci elvárásoknak.
Mondhatjuk, hogy a Magazin neve mára tulajdonképpen brand lett?
Talán nem tudnék olyan zenekart mondani, amelyik az elmúlt harminc évben konkurenciát jelentett volna. Mondhatjuk, hogy az egyetlen pop zenekar vagyunk Horvátországban, aki ezt a stílust képviseli. Persze vannak más ex-jugoszláv nagy nevek is, mint például a Crvena Jabuka, vagy a Teška Industrija, de ők rockot játszanak. Amikor Jelena Rozga volt az énekesnő, őt nagyon szerették például Szerbiában is. Mostanában felmerült a zenekarban, hogy szívesen koncerteznénk ott is.

– A régi dalokat nyilván jobban ismeri a közönség Szerbiában is.
– Minden másképpen volt a Jugoszláviában; ezeket a dalokat mindenki tudta. Most új időket élünk. Ez most egy internet generáció.

– Elmondhatjuk, hogy nekünk, akik itt élünk Magyarországon, egyfajta nosztalgia volt ez az este.
– Mi is abszolút így éltük meg. A 80-as évek dalai soha nem fognak még egyszer megismétlődni. Azok az évek visszahozhatatlanok.

További fotók az esemény hivatalos oldalán, IDE kattintva elérhetők

– Fülöp Dóra ǀ Mirjana Karagics / Fotók: Kovacevic Géza –

[2017.06.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még