2024. május 14. | kedd | Bonifác nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenészek felléptek és Prima Primissima Díjat kaptak
Kapcsolatok
Fassang László
Szakcsi Lakatos Béla
Zorán (Sztevanovity Zorán)

Versenyre kel a három príma zenész

Az idén hároméves Prima Primissima díjat a korábbi évekhez hasonlóan tíz különböző területen tevékenykedő, kiemelkedő eredményeket elért tudósnak, művésznek, közéleti személyiségnek – köztük egy zenésznek – ítélik oda.

Mint ismeretes a díjat Demján Sándor kezdeményezésére alapították, fő célja a magyar értelmiség kiemelkedő eredményeinek megőrzése, a tudomány és a kultúra fejlesztése. Demján Sándor három éve két milliárd forint felajánlásával lehetővé tette, hogy a Prima Primissima Alapítvány 2013-ig a minden évben a média középpontjába állítson harminc-harminc társadalomban kiemelkedő teljesítményt elért személyt. A Prima Primissima Díj összege minden kategóriában évente 50.000,- Euró, ezt a Primák listájáról, a háromfős kategóriákból kiválasztott Primisszimának ítélik oda. A listán szereplő további húsz jelölt, vagyis a Prímások további 10-10 ezer Eurót kapnak. Megjegyzendő, hogy Demján Sándor a Díjakat politikailag semlegesnek teremtette. Az összes 30 kiválasztott jelölt közül választhatja ki a nagyközönség a Prima Primissima Közönségdíjast.

Keresik a prima zeneművészt


A jelöltekről naponta számos alkalommal ad hírt és tájékoztatást a Magyar Televízió, azonban újságunk különösen fontosnak tartja, hogy a Zeneművészet kategóriában jelölteket hasábjain ismertesse.

Fassang László, orgonista A Liszt Ferenc Zeneakadémia és a párizsi Conservatoire orgona és improvizáció szakos diplomása. A zeneművészetet tizenhárom éves korában kezdte tanulni. Tanulmányai között 2000-ben a japán Sapporó zeneakadémia orgonistájaként rögzítette első lemezét. A korongon a japán koncertterem Kern orgonáján megszólaló Bach és Liszt műveket, valamint a művész saját improvizációit hallhatjuk. 2003-ban Párizsban is befejezte orgona tanulmányait: ellenszavazat nélkül, kiváló minősítéssel szerzett orgona-előadói és orgona-improvizació, 2004-ben pedig zongora-improvizáció diplomát. Azóta számtalanszor adott hangversenyt hazánkban épp úgy, mint külföldön. Bejárta többek között Európát, de az Egyesült Államokban is sikereket ért el. Szakértőként részt vett a Művészetek Palotájában található Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. A klasszikus orgonairodalom megszólaltatásán túl komoly energiákat fektet az improvizáció hagyományának ápolásába: rendszeresen koncertezik Palya Beával és Vincent Lę Quang-gal, valamint a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola meghívott improvizáció tanáraként adja tovább tudását. Rátermettségét bizonyítja számos elnyert rangos elismerés mellett, hogy Fassang László az idén lett Liszt Ferenc-díjas.

Szakcsi Lakatos Béla Gyerekkorában zeneszerző szeretett volna lenni. Miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot találkozott a Jazzel, mely eltérítette korábbi terveitől. Azóta hosszú idő telt el, mára már Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb jazz zenésze lett. A nemzetközi jazz-szcéna Pege Aladár kvartettjének tagjaként 1970-ben nyílt meg számára, így Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. Számos neves külföldi zenésszel lépett fel, ráadásul Chick Corea is dicsérő szavakkal méltatta. Nem kérdéses, hogy a Liszt– és Kossuth-díjas művész jogosan kapta meg a Prima címet.

Sztevanovity Zorán A zenei jelöltek közül a legismertebb művész az idén hatvannégy éves könnyűzenész. Neve összefonódik az igényes, tartalmas, intellektuális rockzenével. Első zenekarát a Zenith-et (későbbi Metro) 1960-ban öccsével alapította. A beat muzsikát játszó együttes számos felvétel és fellépés után 1972-ben oszlott fel. Zorán ezután a nyugat-európai vendéglátóiparban valamint a Taurus Ex-T formációban zenélt. Szóló karrierje 1974-ben hagyományos és tánc dalok éneklésével vette kezdetét. Két évvel később szoros munka- és baráti kapcsolatot alakított ki Presser Gáborral, s segítségével az elkövetkező négy évben három nagylemezt is kiadott. Azóta folyamatosan, két-háromévenként jelennek meg lemezei s megszámlálhatatlan koncertet adott. Alkotásaiért, művészi eredményeiért idén Kossuth-díjjal jutalmazták.

Molnár András

[2006.10.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még