2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megnéztük a Tankcsapda filmet
Ilyen egy igazi nyárbúcsúztató Tankcsapda koncert - képekben
Metállal tisztelegtek a Tankcsapda előtt
"Dolgozzátok fel!" - Mások dalai a Tankcsapdától, a Tankcsapda dalai másoktól
Képgalériák
Tankcsapda sajtótájékoztató
Kapcsolatok
Tankcsapda

Feldolgozták! Bemutatták! Leesett az állunk! Újra különlegeset alkotott a Tankcsapda

Dolgozzátok fel! címmel jelent meg a Tankcsapda legújabb, különleges albuma.

Az egyik – tribute-nek mégsem érezhető - lemezen a legnépszerűbb hazai rock csapat dolgozott fel tizenkét számukra különleges dalt. A másik korongon pedig a Tankcsapda dalait dolgozták fel népszerű énekesek és zenekarok. Mini koncerttel egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be az új albumot, ahol felvonultak és meg is szólaltak a hazai zenei élet legismertebb előadói is. A Tankcsapda a megjelenés napján, Budapesten órákon keresztül dedikálta a CD-ket a rajongóknak. Két nap alatt lett dupla platinalemez.

Megjelent a Tankcsapda egyedülálló, dupla feldolgozás albuma, amivel a 27 éves rock zenekar egyik nagy álma vált valóra.

„Régi terv megvalósulását tartod a kezedben. Az „elején”, ahogy mindenki másnak, nekünk is voltak „példaképeink”. Olyan zenekarok, akik „utat mutattak”, akik hatására mi is elhatároztuk: Igen, ez az amit csinálni AKARUNK.” – olvasható az album borítóján.

Az egyik albumon olyan legendás magyar előadók dalait dolgozta fel a Tankcsapda, mint a Korál, a P. Boksz, a Beatrice, az Ossian, Charlie, az Edda, a Hobo Blues Band, az Omega, a Bonanza Banzai, a Pokolgép, az Auróra és a Kispál és a borz. A másik CD-n pedig a Tankcsapda dalait gondolták újra és formálták a saját stílusukra olyan mai előadók, mint például a Wellhello, Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint, Majka & Curtis, Tóth Gabi, Ákos, a Brains vagy a Magna Cum Laude.

Átírták a szövegeket….

 Ebből talán arra is lehetne következtetni, hogy a dupla album nagyon populáris, nagyon kommersz lehet, de valójában ennek nyoma sincs, ahogy annak a kicsit izzadság szagú érzésnek sincs, ami egy feldolgozás albumnál sokszor előfordul.  Bárki, aki azt gondolja, hogy a Tankcsapda nem tudott már újat kitalálni, azért rukkolt elő ezzel a feldolgozás albummal, egészen biztosan téved. Végig hallgatva a klasszikus, régi dalok Tankcsapdás verzióját, egészen új élményt nyújtanak, és új értelmet nyernek a dalok. Nagyon aktuális és fontos mondanivalóval, a Tankcsapdától megszokott és elvárható stílusban.

Ez persze nemcsak azért van, mert újrahangszerelték az összes dalt, hanem azért is, mert Lukács Laci minden dalszöveget átformált kicsit a maga ízlése és gondolkodása szerint, ahogy ez a lemezt bemutató sajtótájékoztatón is elhangzott. Fejes említette meg először, hogy a Tankcsapdát, elsősorban az erőteljes mondanivalóval bíró dalszövegek miatt szerette meg mindenki, ezért is írták át a dalok szövegeit is. Ákos viccesen meg is jegyezte, hogy „Valóban sikerült egy viszonylag egyben lévő dalszöveget átírnia” Lacinak. 

Ez az újragondolás azonban nem minden régi zenekarnak jött be. Fejes elmondta, hogy egy Illés dalt is feldolgoztak, de a Goodbye London című szám – ami szerintük egyébként az egyik legjobb nóta lehetett volna - végül nem kerülhetett fel az albumra. Míg a többi rock legenda teljes mellszélességgel támogatta a dalaik átformálását, örültek a közös munkának, sőt mi több a sajtótájékoztatón is dicsérték a Tankcsapda ötleteit és munkásságát, addig az Illés zenekar menedzsmentje rendhagyó módon akkor lépett vissza, amikor a dal már elkészült.

 Fejes Tamás mondta el, hogy Szörényi Leventével és Bródy Jánossal személyesen nem, csak menedzsmenten keresztül tudtak kommunikálni, és bár először igent mondtak a megkeresésre, miután a dal elkészült, ők visszaléptek.

A Tankcsapda mindenkire hatással van…

A sajtótájékoztatót Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint produkciója nyitotta meg. Ők az 1997-ben megjelent Connektor:567 című album, egyik legsikeresebb számát, a Múlik című dalt gondolták újra és adták elő a saját zenei stílusukban. Meg kell hagyni, hogy a jazz és Veronika egyedi hangszíne nagyon jól áll ennek a dalnak. Harcsa Veronika elmesélte, hogy Fejes hívta fel őt is, és megkérdezte, hogy feldolgoznák-e az egyik dalukat, aminek az énekesnő nagyon megörült, már csak azért is, mert elmondása szerint ő is és Bálint is igazi rockerek voltak gimnazista korukban.

A Tankcsapda dalait feldolgozó zenekarok közül eljött Mező Misi (a Magna Cum Laude zenekar énekese), Tóth Gabi, a Kowalsky meg a Vega zenekar tagjai, a Pennhurst és Ákos is. Az előadók szabadkezet kaptak, úgy és azt a dalt dolgozták fel, amelyiket csak akarták.

Tóth Gabi elmondta, hogy azért esett a választása az „Adjon az ég” című nótára, mert pályája kezdetén ez a dal rengeteg erőt és energiát adott neki. Ákos azt mesélte el, hogy amint megkeresték a Tankok „mint gyöngytyúk a takonyra, úgy csapott le” az Agyarország című nótára. Mező Misivel pedig nosztalgiázott is egy kicsit Lukács. Szó esett a Magna Cum Laude 2009-es jubileumi nagykoncertjéről, ahol Lukács Laci volt a vendég és együtt énekelték el a Színezd újra című dalt és még egy Beatles nótát is lenyomtak. Mindemellett persze az is elhangzott, hogy a két zenekar tagjai egyébként is nagyon jó barátságot ápolnak egymással. Flour Tomiról pedig megtudhattuk, hogy nincs csaja és, hogy azért választották a Fiúk ölébe a lányok című dalt, mert ez a „fesztiválozós életérzés”, egyébként sem áll távol a Welhellotól.

A tiszteletről is szól….

Azok közül a művészek közül, akiknek a dalait most a Tankcsapda énekli, Ákos mellett Charlie és Horváth Attila dalszerző is szóltak néhány kedves szót. Charlie örömmel mondott igent a felkérésre. Azt mondta azért, mert szereti az embereket, de zenélni azért tudni kell, és a Tankcsapda ezt remekül csinálja.

Az egész eseményt egy nagyon szeretetteljes légkör vette körül, ahol a zenészek érezhetően egymás sikeréért, az egymás iránti tisztelet jeleként adták nevüket és munkásságukat az albumhoz, a Tankcsapda pedig ezt a szeretet egy egészen egyedülálló, különleges albummal hálálta meg.

A Tankcsapda célja, ahogy Lukács Laci fogalmazott az volt, hogy „A két album együtt legyen, egyfajta egység”, méghozzá egy olyan egység, ahol nincsenek műfaji korlátok. A Tankcsapda ezzel a dupla albummal mesteri kohézióban jelenítette meg a magyar könnyűzene múltját, jelenét és jövőjét. Ebben rejlik a dupla album valódi különlegessége.

„A mi dalaink másoktól” album egyik legkülönlegesebb feldolgozása az „Ez az a ház” című nóta, amit a debreceni rock banda technikusaiból, csak erre a lemezre összeállt zenekar készített el. Miközben mindenki arra gondolt, hogy a roadok számára óriási megtiszteltetés külön számot készíteni egy Tankcsapda albumra, elmondhatatlanul megható volt, amikor Sidi megfordította ezt a gondolatot és kifejtette, hogy ez a Tankcsapda számára legalább ugyanakkora megtiszteltetés, hiszen évtizedek óta segítik a munkájukat.

Bemutatkozott a Pennhurst is.

A Tankcsapda régóta híres arról, hogy segíti a még ismeretlennek számító, tehetséges rock zenekarokat is. Most a 2014-ben alakult, Nu-Metal zenekar, a Pennhurst mutatkozott be a feldolgozások közül legfrissebb: Köpök rátok című dal újragondolásával. A banda tagjai, zord külsőben, de láthatóan nagyon is meghatottan mutatkoztak be a magyar könnyűzenei élet legnagyobb ikonjainak, és mutatták be a Köpök rátok átírt verziójának videó klipjét.

Mindenkinek vannak kedvencei.

Bár köztudottan a Tankcsapda egyik tagja sem szereti kiemelni, hogy neki éppen melyik dal áll legközelebb a szívéhez, most mégis elárulták, hogy a legfrissebb albumról mely nóták lettek a kedvenceik. Míg Sidinek Harcsa Veronika & és Gyémánt Bálint dala tetszik a legjobban, addig Lukács és Fejes saját feldolgozásaik egyikét jelölte meg. Lukács Lacinak a Cívisváros Blues, Fejesnek pedig az Ítéletnap és a Jövőből jövő lövő című dalok a kedvencei.

A lemezbemutatót, stílusosan egy igazán látványos mini koncert zárta, ami alatt néhány perc erejéig mindenki átélhette, hogy milyen is egy igazán ütős Tankcsapda koncert. Élőben szólt Lukács Laci kedvence: a Cívisváros Blues (eredetileg: Kőbánya Blues – Hobo Blues Band) és a Mindenki valakié is. (eredeti előadó: Charlie). A lemezmegjelenés után, a teljes, mindent elsöprő koncert élményre sem kell már sokat várni, ugyanis december 29.-én a Tankcsapda a már rendhagyónak számító debreceni nagykoncertjével, a Főnix csarnokban zárja a 2016-os évet. Tavasszal pedig visszatérnek Budapestre, a Papp László Sportarénába, ahol egész biztosan egy meglepetésekben és különleges élményekben gazdag showt élhetnek majd át a rajongók, és mindezt az Aréna küzdőterének közepére helyezett színpadról még közelebbről láthatják majd, mint bármikor korábban.

A „Dolgozzátok fel!” dupla feldolgozás album megvásárolható minden Mol-benzinkúton. Vedd meg. Hallgasd meg. Gondold újra. Dolgozd fel….és csak éld át a zenét, műfaji korlátok nélkül. 

A.
 

[2016.11.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még