2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Plakátokkal emlékeznek a hangosfilmekre

Az idén 85 éves magyar hangosfilm első 13 évének eredeti moziplakátjaiból, s a legendás filmekben szereplő tárgyakból nyílt pénteken film- és zenei részletekkel színesített kiállítás a győri Maqyar Ispitában.

Több mint háromszázötven film készült Magyarországon 1931 és 1944 között. Ebben az időszakban csak az olaszok és a németek forgattak több filmet Európában – mondta el Fekete Dávid alpolgármester, aki a kiállításhoz kapcsolódó tanulmánykötetnek is a szerkesztője volt. A filmtörténetben járatos alpolgármester szólt arról is, hogy az alkotások közül ötven máig nem került elő.

A tárlat a múzeum és a könyvtár együttműködésével jött létre, Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója utalt arra, hogy a magángyűjtőktől és a közgyűjteményekből származó eredeti plakátokat ebben a formában még soha nem állították ki Magyarországon.

Az első magyar hangosfilm a Kék bálvány volt, a második pedig a mindenki által ismert Hyppolit a a lakáj. Győri vonatkozású érdekesség, hogy városunkban már 1943-ban forgattak hangos filmet. A Kettesben című alkotás helyszíneinek felkeresésével dokumentum is készült, a Győrplusz Média filmes szakembereinek közreműködésével.

Az interaktív mozzanatokat is magába foglaló kiállítás a 162 plakáton át, s a filmekben szereplő tárgyak segítségével bemutatja a korszak filmgyártásának uralkodó stílusait, a sztárkultuszt, de megtudhatjuk azt is, hogy kik azok a színészek, akik a zsidótörvények miatt nem állhattak kamerák elé.

A könyvszalonra megjelenik egy lenyűgöző kiadvány, mely kiváló minőségben mutatja be a kiállítás plakátjait, tájékoztatott dr. Horváth Sándor Domonkos, a megyei könyvtár és közösségi tér igazgatója. A Magyar hangosfilm plakátjai 1931-44 című kötetben hat olyan tanulmány is található, melyet alapos kutatómunka előzött meg.

A kiállítás 2017. március 31-ig tekinthető meg a Győrben, Magyar Ispitában.

[2016.11.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még