2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
BlackBirds a háztetőn: különleges koncert Budapesten
Született pedagógus volt: Elhunyt a jazz kiválósága  
Hatalmas megtiszteltetés! Magyar együttes énekli együtt a világgal a Beatles slágerét
Magyarországon először: színpadon a Beatles indiai dalai!
George Harrisonra koncerttel emlékeznek Budapesten
A Beatlesnek nem csak gombafeje volt!
Amit nem hallhattál a Beatlesről 1.: Lennon megfújta
Amit nem hallhattál a Beatlesről 3: a logó különös története
Beatlestől a Beatlesig - két tökéletes koncert
The BlackBirds - a Beatles magyar hírnökei újra Liverpoolban!
Kapcsolatok
Dobos László
FG-4
Grenadir Mars
The BlackBirds

Kosztolányi versek zenében - interjú Dobos Lászlóval

A BlackBirds (Beatles tribute) és Grenadir Mars zenekarok énekes-gitárosa, Dobos László ezúttal önálló szólólemezzel jelentkezik. Remek apropó ez arra, hogy hosszabban is beszélgessünk a kiváló zenésszel.

Az És látom Őt… dalai Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai című kötetéből válogatott versek megzenésítései. Az alapvetően gitárra és énekhangra írott dalok színes, változatos hangszerelésben jelennek meg: a teljes rockzenekart használó Ó, a haláltól, a szvingesen megszólaló Ódon, ónémet, cifra órán, a finoman Kispál és a Borzos Egy téli délbenen, a Fonográf zenekar country-világát idéző A játékon át „klasszikus kamarázós” hangulatig juthatunk az Ilyenkor a szobánkban, ahol csembaló és fuvola szólal meg. A vonósnégyes és a fuvola több dalban is jelentős szerephez jut. A sokszínű, változatos hangszerelésen (gitárok, vonósok, ütősök, fuvola, csembaló, szájharmonika, zongora, elektromos hangszerek), a stílusában kissé eklektikus, mégis egységes összhatású albumon markánsan érződik a szerző egyénisége, sajátos zenei világa - olvasható a lemez ajánlójában.


– Hogyan jött a versmegzenésítés ötlete, illetve miért éppen Kosztolányira esett a választás?
– Magyar szakosként mindig is szerettem a verseket. Versmegzenésítéssel már régóta foglalkozom, gyakorlatilag már a BlackBirds megalakulása előtti időkben kezdtem el. Akkor még csak saját örömömre írogattam. Aztán nem is olyan régen arra gondoltam, milyen jó lenne egy verses lemezt megjelentetni. Kosztolányi és A szegény kisgyermek panaszai pedig egyik nagy kedvencem. Úgy éreztem, van annyi ebben a kötetben, hogy egy teljes lemez tematikáját adja.

– Milyen zenei stílushoz sorolható a lemez?
– Ahogy az ajánlóból is kiderül, eléggé eklektikus, sokszínű az album anyaga. Én ennek örülök, pont ezt szeretem benne. Nem vagyok híve annak a felfogásnak, hogy egy együttes csak egyféle zenét játsszon, mert úgy könnyen el lehet helyezni a produkciót. Biztos megvan annak is az előnye, de azt hiszem ennek a lemeznek, az én zenémnek talán éppen ez a sokféleség az egyik sajátossága. Van közte szép szerelmes, lassú dal (gitárral, fuvolával, vonósokkal), akad néhány rockos megszólalású is, pár dalra épp a bluesos, swinges lüktetés jellemző, egy helyen pedig csembaló is megszólal, amolyan enyhe barokkos érzetet keltve. Én például a Beatles zenéjében is (bár természetesen nem akarnám magamat hozzájuk hasonlítani) azt szeretem a legjobban, hogy nagyon különböző hangokon voltak képesek megszólalni. Nálam, az én ízlésvilágomban ez mindenképpen erény.

– Verseket előadó zenekarod neve Dobos László & VersBand. Mit kell tudni erről a formációról?
– A VersBand zenészbarátaimból álló, gyakorlatilag teljesen új formáció. A Kosztolányi lemezen mindent én csinálok, leszámítva a fuvolát, amin Orosz Flóra játszik. Élő koncerten pedig a VersBand zenél. A zenekar koncertműsora különböző híres költőink megzenésített verseiből áll. A muzsikálás örömén túl nem titkolt célunk, hogy a koncertélménnyel közelebb vigyük az emberekhez az irodalmi értékeket is.

– Hogyan lehet hozzájutni az albumhoz? Terveztek-e lemezbemutató koncertet?
– A lemez szeptemberben jelent meg a GrundRecords gondozásában. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani nekik, és támogatóinknak, Rákosmente és Üllő Város Önkormányzatának. A XVII. kerületi kötődés okán a helyi Csekovszky Árpád Művelődési Házban tartjuk lemezbemutató koncertünket, 2016. november 27-én, 16 órai kezdettel. A belépés ingyenes lesz. A megjelent cd bemutatása mellett néhány új dalunkkal is meglepjük a közönséget. Ezek szintén magyar költők műveire íródtak. Lesz köztük például Petőfi, Ady és József Attila vers is, hogy csak párat említsek. Az új album megvásárolható közvetlenül tőlünk a bemutatókoncerten, már kapható a különböző lemezboltokban országszerte, és az interneten is elérhető (Deezer, iTunes, Spotify). A zenekarról és rólam egyébként a nemrég elindult doboslaszlo.hu oldalon lehet tájékozódni, a lemez itt is rendelhető.

– zene.hu –

[2016.11.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még