2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Király Viktor

Király Viktor szamurájos-vadnyugatos filmzenét szerez egy rajzfilmhez

Igazi mesebeli történet – nemcsak a készülő rajzfilm, hanem az alkotó élete is. A sokoldalú, tehetséges, végtelenül alázatos és rokonszenves herceg megvalósítja gyerekkori álmát, s közben övé lesz a Király-lány is, akinek testvérével mindeközben nagy tetteket visznek véghez.

Mélyinterjú Huszka Zsomborral…

Miért vettél a tőr helyett ceruzát a kezedbe?

—Egészen kisgyermek koromban „rajzfilmkészítő” akartam lenni. Ahogy teltek az évek, lassan elfelejtettem ezt az álmomat, és racionálisabb irányba mentem. 17 évesen vívó válogatott lettem. Ezekben az években e körül forgott az életem: edzés, edzőtáborok, versenyek mindenfelé a világban. Közben felvettek a Műszaki Egyetem építész karára. A sulit mellékesen csinálgattam a vívás mellett.

Majd jött egy kudarcokkal teli év 2007-ben, s ráadásul ekkor értem el a tanulmányaimban arra a pontra, hogy ha nem fektetek bele több időt, akkor kiesek a suliból. Így ekkor letettem a tőrt, és ráfeküdtem építésztanulmányaimra.

Egy évvel később megismerkedtem menyasszonyommal, Király Lindával. Saját példájával hatalmas inspirációt adott nekem, hogy az ember igen is hajthatja gyermekkori álmait, ráadásul nagy sikerrel. Egyszer meglátta egy régebbi rajzomat, és megkérdezte, bolond vagyok-e, hogy nem foglalkozom komolyabban a rajzolással. Azóta is csak rajzolok…

Az egyedi rajzaid és grafikai munkáid sikere után egyenes út vezetett az önálló animációs film készítésének ötlete felé? Mi motivált, hogy egy ilyen hatalmas feladatot vállalj be, azaz egymagad rajzolj meg egy egész estét filmet?
—Mindig is az animáció lebegett előttem végcélként. Mostanra álltak össze úgy a dolgok, szereztem elég tapasztalatot, megtaláltam a megfelelő partnert, hogy elindíthassunk egy ilyen projektet. Azt azért hozzáteszem, hogy nem egyedül rajzolom, és első körben nem egész estés lesz, hanem egy rövidfilm. A munka oroszlánrészét én végzem el, rendezem, ám a Kickstarter-kampány célja, hogy a megfelelő csapatot magunk köré tudjuk venni, akikkel befejezhetjük a filmet.

Honnan jött az öltet, hogy a japán szamurájok világát az amerikai vadnyugat elemeivel társítsd?
—Nem én leszek, aki feltalálja a spanyol viaszt; ezt a két kedvelt témát azért már számos alkalommal társították (pl. Quentin Tarantino, hogy egy közismert példát mondjak). Maguk a klasszikus szamuráj filmek is sokat merítettek a western műfajából. Igazából mindkét téma nagyon közel áll hozzám csakúgy, mint társamhoz, Ryan Coluccihoz is. Amikor elkezdtünk ötletelni a filmmel kapcsolatban, valahogy mindkettőnknek egyértelmű volt, hogy a történetünknek ez a világ ad majd megfelelő keretet. A westernfilmeket talán a sok, rengetegszer újra és újra felhasznált sémák teszik azzá, ami. Mi is használni fogjuk ezeket, ám egy olyan környezetben, ami miatt ezek az ismerős dolgok újra nagyon izgalmassá válhatnak.

Ahogy említetted, a projektet az amerikai Ryan Coluccival jegyzitek. Hogyan vette kezdetét a közös utatok Orient City-be?
—Amikor kitaláltam, hogy rajzolni fogok, nagyjából egy év útkeresés után jutottam oda, hogy megpróbálkozom a képregénnyel. Mivel szerettem volna pénzt is keresni a rajzaimmal, több amerikai apróhirdetésre jelentkeztem, amelyekben rajzolót kerestek. Ryan volt az első, aki válaszolt. Az R.E.M. című, első közös képregényünk egy évvel később meg is jelent Amerikában. Azóta is ő a legjelentősebb munkakapcsolatom. Egyszer csináltunk egy mini turnét: az USA különböző városaiba utaztunk, hogy az ottani képregény fesztiválokon népszerűsítsük a könyvünket. Az egyik ilyen chicagói állomás után 14 órát autóztunk vissza New Yorkba. Ezen az úton született meg Orient City ötlete.

Egyedülálló lehetőségként akár a kedves olvasó is szereplője lehet a filmnek. Elmondod, miként?
—Valójában nem a filmnek, de majdnem. A Kickstarter-kampány úgy működik, hogy akik támogatják a projektet, különböző jutalmak közül választhatnak. Maga a filmletöltés, a majdani DVD vagy Blu-Ray, pólók, rajzok, vászonképek stb.

Van egy olyan opció is, hogy a támogatót vagy egy általa választott személyt megrajzolom egy, az Orient City világába illeszthető karakterként. Tehát például, ha valaki szeretne magáról egy portrét, ami őt egy szamurájként ábrázolja, ebben a rajzfilmes/animés stílusban, akkor itt a lehetőség…

Egy jó filmet azonban igazán a zene tesz teljessé. A Kickstarter oldalon található trailer zenéje igen autentikus, emellett pedig kellőképpen sejtelmes is. Azt ne mondd, hogy titokban zeneszerző is vagy!
—Az azért nem! Viszont nagyon szerencsés vagyok, hogy „véletlenül” ismerek egy pár igen jó zeneszerzőt. A film nyitójelentében hallható főcímzenét Király Viktorral raktuk össze, a benne hallható szájharmonika-motívumokat pedig én játszom. Soha nem csináltam még ilyet, s nagyon élveztem. A filmben hallható további zenékben is Viktor fog segíteni.

Álljunk meg egy szóra! Még szájharmonikázol is?! Ekkora a western iránti szerelem?
—Az igazság az, hogy ezt is Lindának köszönhetem. Sokat, foglalkoztam Orient City-vel az utóbbi időben, és eléggé rá voltam kattanva a westernre, illetve annak tanulmányozására. Egy pár éve, csak azért, mert olyan helyre költöztünk, ahol volt egy zongora, el kezdtem zongorázni, amit nagyon megszerettem. Így, mivel Linda tudta, hogy fogékony vagyok az ilyesmire, és épp nagy western korszakomat élem, karácsonyra meglepett egy szájharmonikával. Egyáltalán nem számítottam rá, meg se fordult a fejemben korábban, hogy szeretnék játszani ezen a hangszeren. Megint igaza volt, mert azóta egy nap nem telt el a nélkül, hogy ne gyakorolnék. Azzal talán már elkéstem, hogy nagy herflivirtuóz legyek, ám magamnak, amikor egyedül vagyok, nagyon szórakoztató tevékenység. A kutyák kicsit szenvednek tőle. :-)

Mikorra tervezitek a film befejezését, illetve bemutatóját?
—A rövidfilm nagyjából idén december elejére várható. Ha minden jól megy, és haladhatunk tovább a nagyjátékfilm felé, az onnantól számítva még két év, hogy végleg elkészüljön. Ez sajnos egy ilyen lassú műfaj, de remélem, megéri majd kivárni.

Nézd meg az Orient City nyitójelenetét, s légy Te is szereplője a rajzfilmnek!

Aigner Ivan 

[2016.05.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.16.]
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még