2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Chick Corea és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közös koncertje
A modern jazz megasztárja Budapesten és Debrecenben koncertezik
Amerikai turné a 100. születésnapon
Pályázati felhívás zeneigazgatói állásra
Tizenheten akartak zeneigazgatók lenni
Hamarosan hivatalba lép az új zeneigazgató
Már nincs jegy a Csajkovszkij-maratonra
Japán és az USA után itthon is zenél Keller András
A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar következő évadja
Megújulás a 101 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar életében
Snétberger Ferencék nyitják a fesztivált
Concerto Budapest karácsonyi koncert 2015 - jegyek itt
Kapcsolatok
Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar

Concerto Budapest: ilyen lesz az új évad

Beethoven Hármasverseny és Bartók Béla Concerto című műve hallható a Concerto Budapest 2016/2017-es évadának nyitókoncertjén, szeptember 30-án a Zeneakadémián.

    A kortárs és a klasszikus művek bemutatása terén egyensúlyra törekszik a Concerto Budapest, amely így valóra váltja misszióját: a kortárs alkotások mellett a 20. századi és korábbi komponisták darabjait is műsoron tartja - mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az évadot bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2017-re átnyúló Bartók-évet a magyar kormány 1 milliárd 40 millió forinttal, idén 940 millió forinttal, ezen belül a Concerto Budapest emlékévhez kapcsolódó koncertcsomagját 150 millió forinttal támogatja. A zenekar támogatásával kapcsolatban kitért arra is, hogy az állami szerepvállalás az elmúlt három évben apránként növekedett, így a 300 millió forintos alapfinanszírozás folyamatos kiegészülésével az állandó éves bázis 500-550 millió forintra nőtt.

    A szezon következő nyolc hónapjában a zenekar Budapest legszebb koncerttermeiben lép fel, a Zeneakadémián, a Müpában, a Budapest Music Centerben, a Concerto Zeneházban, valamint idén először a Pesti Vigadóban és a Várkert Bazárban.

    Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője felhívta a figyelmet a Magyar Kincsek sorozatra, amelyben régi nagyjaink zenéje mellett a két világháború között született jelentős magyar zeneszerzők művei lesznek hallhatók.

    Az új évadban indul el a Concerto Budapest új sorozata Premier néven, amely egy-egy koncert után 22 órai kezdéssel mutat be új, eddig soha nem hallott kortárs műveket. A sorozatban Vidovszky László, Snétberger Ferenc és Dukay Barnabás ősbemutatói szólalnak meg. A Premier koncertek után egy pohár bor mellett kötetlen beszélgetésen ismerheti meg a közönség alaposabban a művet és az alkotóját.

    Gyöngyösi Levente a Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes számára írt új darabja a Müpában hallható Úgy elmennék, ha mennék címmel 2017. január 26-án a Müpában. Huszárik Zoltán emlékestjére Jeney Zoltán komponál új művet, amelyet jövő március 23-án mutatnak be a Pesti Vigadóban.

    A 2016/17-es szezon új bérleteiben - Volumenek, Favoritok és Tradíciók - a legnagyobb remekművek hallhatók. A nyitókoncerten Beethoven és Bartók muzsikáját a legfiatalabb, húsz év alatti zenészgeneráció képviselői - Balogh Ádám (zongora), Pusker Júlia (hegedű) és Devich Gergely (cselló) - tolmácsolásában hallhatja a közönség. Október 1-jén Liszt-művek és Bartók Concertója hangzik el Balázs János, Berecz Mihály és Palojtay János zongoraművészek előadásában.

    A Manó sorozat az óvodás és a kisiskolás korosztályt szólítja meg, alapfokú bevezetést ad a zene világába játékos és interaktív módon.
    A zenekar vendégei között szerepel az évadban több világhírű zongoraművész, mint például Borisz Berezovszkij, Anna Vinnickaja vagy Louis Lortie. Idén is visszatér a Rozsgyesztvenszkij-Posztnyikova házaspár, a hegedűvirtuóz Gidon Kremer, akinek 70. születésnapját ünneplik közösen a Concerto Budapesttel és a Kremerata Balticával. A zenekar vendégkarmestere lesz a mexikói születésű Alondra de la Parra, a norvég születésű Arvid Engegard, Kocsis Zoltán, Hamar Zsolt, Kocsár Balázs és Rácz Zoltán. Rajtuk kívül Ránki Dezső, Várjon Dénes és Perényi Miklós közreműködésével hallhatnak az érdeklődők remekműveket.

    Az évad utolsó hangversenyén a Müpában 2017 márciusában Beethoven Missa Solemnise szólal meg Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar közreműködésével.

    Keller András kiemelte: fontos lenne, hogy a zenén keresztül olyan képet adjunk magunkról Európának, ami jobban hasonlít hozzánk. Mint mondta, az Európai Unióból nagyon hiányzik Bartók szellemisége, ezért szeretnék létrehozni a Bartók for Europe elnevezésű zenei fesztivált, amelyet minden évben más tagországban rendeznének meg.

[2016.04.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még