2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Jogdíjkövetés az Artisjusnál: itt a megújult SZIR!
Artisjus
Amit minden zenésznek érdemes tudnia! Hogyan lesz a koncertből jogdíj? - I.rész
Amit minden zenésznek érdemes tudnia! Hogyan lesz a koncertből jogdíj? - II.rész
Hol, mennyi magyar zene szól?
Döbbenetes video! SP és AFC Tomi a segítségeteket kéri
Rangos díjat kaptak a magyar zenészek - Szörényi és S. Nagy az elismertek között
Újra Starcafé, csatlakozz!
Hányan kapnak jogdíjat?
Új elnöke van az Artisjusnak: Bródy János befejezte
X-faktor: Kiderült! Segédek súgtak a mentori döntéseknél
Befejeződött a Hangfoglaláson - íme az idei mérleg
Kapcsolatok
Artisjus
Molnár Tamás (AFC Tomi)
Jónás Vera
Vitáris Iván

Fiatal kapja meg a rangos zenei díjat - íme a jelöltek

A Junior Artisjus-díj idén is a 30 évnél fiatalabb zeneszerzőket, szövegírókat helyezi reflektorfénybe. A díjazott kilétére a március 1-jei díjátadó gálán derül fény, de a shortlistet már közzétette az Artisjus. 2016. legkiválóbb fiatal dalszerzői: Henri Gonzalez (Fran Palermo), Jónás Vera, Molnár Tamás (Anti Fitness Club), Antonia Vai és Vitáris Iván (Ivan and the Parazol).

Bár a könnyűzenében általában az előadóké a főszerep, az Artisjus a szakmai elismeréssel a sikeres produkció mögötti alkotói munkát; így a zeneszerzőket és szövegírókat állítja középpontba. A junior díj közülük is a legfiatalabb tehetségeket ismeri el. „Látványos a változás a huszonéves zenész generációnál. Azt tapasztaljuk, hogy mind a zenei üzlet, mind a színpadi jelenlét terén a korábbinál tudatosabbak a fiatal zenészek. Figyelemmel kísérik a jogdíjaik alakulását, a pályázati lehetőségeket, a zeneipari híreket, és nagy számban vesznek részt szakmai programokon” – mondta el Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs vezetője.

A könnyűzenei junior díjak odaítélése némiképp eltér az Artisjus-díj többi kategóriájától. Egy zenei újságírókból, koncertszervezőkből, kiadókból, hangmérnökökből, rádiós szakemberekből álló körtől érkeznek ajánlások a díjazott személyére. A díjazottakról – a beérkezett jelölések alapján – végül az Artisjus szerzőkből álló vezetősége dönt.

Az Artisjus-díj junior kategóriájában 2016-ban a következő dalszerzők kerültek rövidlistára:

A spanyol-kubai származású Henri Gonzalez már tizenéves korában perkázott és kongázott apja latinzenekarában, ahol megtanulta többek között azt is, milyen egy sokfős zenekarral együttműködni. Jelenleg a 2012-ben alapított, magukat „vagabond rock’n’roll” zenekarként definiáló Fran Palermo frontembere. 2013-ban egy évre Londonba költözött, ami számára szakmai fejlődést, a zenekar számára pedig az átmeneti feloszlást jelentette.
Angliai tartózkodása alatt egyre csak gyűltek dalötletei, amelyekből 2015-ben végre megszületett a feltámadt formáció első albuma. A dalokat Henri maga hangszerelte, a szövegeket pedig a zenekar dobosával, Csörgő Mártonnal közösen írták. Jelenleg is Angliában van elsődleges lakhelye, ahol filmzenét és reklámzenét ír, valamint kiadott egy szóló dalt is Ruby címmel. Magyarországon mostanában válik egyre népszerűbbé szóló projektje, amely során egy szál gitárral áll a színpadon.

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros. A fiatal művész olyan kísérletező crossover dalszerzői stílusban írja és szólaltatja meg dalait, amely ötvözi az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással.
A Jónás Vera Experiment formáció Game című albuma Japánban is debütált, egy ötállomásos miniturnéval is megtámogatva. Vera részt vett az amerikai OneBeat programban, ahol egy nemzetközi zenészcsapat tagjaként számos koncertet adott az Egyesült Államokban.
A zenekar Not the same című dalát az RTL Klub friss sorozatában, a Válótársakban is hallhatta már a közönség. A Game után, 2014-ben érkezett a Wanted című kislemez, melynek egy dalát a Balaton Method című, egész estés zenészmoziban is megörökítették. A készülőben lévő Tiger, now című új album egyik dala, a Walk away az Index idei dalversenyében is jelölt az év dala címre.
A mostani Artisjus Junior Díj-jelölés számára már a második: tavaly is az öt legjobb fiatal dalszerző közé választotta őt a szakmai zsűri.

Molnár Tamás 2002-ben, 14 évesen alapította az Anti Fitness Clubot, melynek dalszerző frontembere volt 2015-ös fennállásukig. 13 aktív éve során a Fonogram és többszörös VIVA Comet díjas zenekar hazánk majd összes színpadán megfordult. 2014-től szólóban teltházas szerzői estjein áll színpadra kedvenc szerzeményeivel.
2008 óta ír dalszövegeket hazai előadóknak a legkülönbözőbb műfajokban. Ez eddig majd 200 szövege jelent meg, melyek közt Tóth Gabi, Muri Enikő, Dér Heni, Veres Mónika Nika, Soerii és Poolek, Takács Nikolas, Varga Viktor slágerei is szerepelnek. Megannyi közülük listavezető lett a zenecsatornákon, a leghallgatottabb hazai rádiókban és az online letöltési listákon egyaránt.
Szerzeményei rendszeresen jelen vannak A Dal című nemzeti dalválasztó legjobbjai közt, néhány közülünk egészen a döntőig jutott.
Tavaly jelent meg első kottakönyve, amely eddigi kedvenc műveit volt hivatott írott formába önteni..
Szerzeményei gyakran közvetítenek társadalomkritikai vagy éppen környezetvédelmi gondolatokat.

Morvai Antónia (Antonia Vai) Stockholmban született, később Budapestre költözött, és az utóbbi években a magyar underground zenei élet egyik meghatározó énekes-dalszövegírója. Sajátos zenei világa a soul, folk-pop, R’n’B és világzene fúziójára épül. Első albumai 2012-ben jelentek meg, Tightrope című legújabb EP-je idén márciusban várható.
A sokoldalú művész az elmúlt két évben együtt dolgozott többek között Saiiddal, Senával és a ghánai születésű Mensával. Saját dalai mellett rendszeresen kap felkérést dalszövegírásra nagyobb hazai produkcióktól.
A Dal+Szerző magazinnak adott interjújában elmondta, hogy számára a zene és a szöveg szoros egységet alkot: „Ritkán írok csak zenét. Vagy dalaim lesznek szöveggel, vagy szövegek zene nélkül”.       

Vitáris Iván a ’60-as ’70-es évek zenei irányzatát a 21. századba átültető, külföldön is sikereket arató Ivan and the Parazol együttes énekes-frontembere. A főként angol nyelvű dalokat író zenekar 2012-ben megnyerte a Hard Rock Rising nemzetközi tehetségkutató magyar döntőjét, majd 2014-ben az induló Nagy-Szín-Pad! verseny első évadában második helyezést ért el. Még ugyanabban az évben Together című számuk volt a Sziget Fesztivál hivatalos himnusza, ami jelentős hazai és nemzetközi publicitást hozott a zenekar számára. 2016-ban a groningeni Eurosonic showcase fesztivál egyik magyar fellépője. Az Ivan and the Parazolnak eddig három albuma jelent meg.
Iván szerint "A rockzene örök érvényű, és ma is ugyanazt jelenti, mint régen. A szabadság mindig fontos téma lesz!” Gondolkodás nélkül megy előre, a pofonok nem fájnak neki, és csak rövid időre veszi le a szemét a célról, hogy kérdőjel helyett felkiáltójellé váljon a zenéjük a magyar, az európai, de akár az amerikai zenei piacon is. 

A junior kategória könnyűzenei és komolyzenei díjazottjai az Artisjus díjátadó ünnepségén, 2016. március 1-jén a Budapest Music Centerben kapják meg elismerésüket.

˜– zene.hu –
fotó: Kiss Krisztina

[2016.02.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még