2024. május 7. | kedd | Gizella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Nyírség Táncegyüttes
Legnépszerűbb csengőhangok

Belgiumban járt a Nyírség Táncegyüttes

Harmadszor utazott Belgiumba a Nyírség Táncegyüttes. Az esős Antwerpen után az EU központját, Brüsszelt látogatta meg a társulat. A „szokásos” látnivalók mellett felejthetetlen élmény volt a város központi terét (Market Place) beborító varázslatos virágszőnyeg és az 1958-as Világkiállítást idéző Atomium, amelyet nemrég újítottak fel – számolt be az útról az indexkelet.hu-nak Demarcsek György, az együttes vezetője.

Az internetes lap anyagából kiderül, hogy a táncosok vendéglátó családoknál laktak, akik nagyon szeretik a magyar muzsikát és a magyar táncokat. A fesztivált immár 14. alkalommal szervezték meg a „DOPHEI” Táncegyüttes tagjai, akik 1984 és 1992 után ismét meghívták a csoportot erre a családias hangulatú, magas színvonalon lebonyolított rendezvényre. A Nyírség mellett felléptek a helyiek, valamint egy svájci, egy indiai és egy togói csoport is. A belga csoport egyébként járt már Nyíregyházán; 1993-ban a Nyírség hívta meg őket a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválokat megelőző „minifesztiváljára”.

Rendkívül jó hangulat és zajos siker kísérte az együttes fellépéseit mind Vosselaarban, mind pedig a környező településeken. A belgák és a svájciak polgári társastáncokat, a togóiak, ősi törzsi rituálékat is idéző vad táncokat mutattak be, az indiaiak pedig sajátos jelentéstartalmú kézhasználatukkal és a balkáni lánctáncokkal, valamint az afrikai törzsi táncokra hasonlító előadásukkal hívták fel magukra a figyelmet. Az évszázadokon át egyre jobban kikristályosodott magyar paraszti kultúrát bemutató Nyírség virtuóz eleganciájával és a rendkívül gazdag motívumkincset eredeti viseletben előadó, eredeti zenével kísért változatos előadásaival okozott sok örömet az értő belga közönségnek.

A táncosok nemrég érkeztek haza, s rövid pihenő után már kezdik is a felkészülést az októberi országos minősítő fesztiválra!

- bzs -

[2006.09.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még