2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Kell a kézzel fogható élmény

Kolláth Zsolt neve talán ismeretlenül cseng sokak számára, pedig sok-sok értékes gondolata van a fiatalembernek, amit érdemes megismernie mindenkinek, ezért úgy gondoltuk, itt az idő, hogy bemutassuk az immár kétkötetes szerzőt.

Partra lépek II címmel jelent meg az új verses összeállításod. Miért döntöttél úgy, hogy pici kiegészítéssel megtartod az első könyved címét?
Köszönöm szépen, hogy itt lehetek, és ki tudja hanyadik gyrosunkat majszoljuk el, beszélgetve át az délutánt, néha az éjjelt is, és gondolhatom át, az egy évvel ezelőtti ötletet, hogy miért is lett Part II a verseskötet címe. Az első verseskötet kiadója, a leadási határidők előtt két héttel lépett vissza és hozott érthetetlen és vállalhatatlan mégis eszmei és “győztes” helyzetbe. Akkor még 3 oldal üresen állt a 96 oldalból a kötetben és mivel az egyeztetésre vártam, címünk sem volt még, mindezt úgy volt, együtt alkotjuk meg. A Partra Lépek egy olyan vers volt, amit penge élére állítottunk, ha szeretnék belekerül, ha nem nem… És mivel volt még helyünk, és az egész kötetet mondanivalóját, a szerelem felépülését, a szerelem kibontakozását, majd a szerelem elhalványulását, de a reményt, hogy újra megtalálhatjuk a szerelmet - Partra léphetünk, nagyon jól szimbolizálta… És mivel azóta sem találtam meg a második partra lépést, ez egy nagyon jó “bevonzó” gondolat, egy nagyon jó második esély, és egy nagyon jó vonatkoztatás lehet, a másodk rész, a második szerelem… Végülis kétszer futottam le a maratont, kétszer úsztam át a Balatont, miért ne lehetnék életemben kétszer szerelmes…?

Azon kívül, hogy minden verset te írtad, vannak hasonlóságok az első és a második között?
Vannak bizony… Ugyanúgy vannak olyan versek, melyek fájni fognak. Egy nagyon híres és nagyon elismert zenész barátosném születésnapjára (persze készültem rá) és felvételére megleptem egy verseskötetemmel. (Az elsővel…) Pár nap múlva mikor találkoztunk azt mondta: - Azt hittem egyetlen délután - pár óra alatt kiolvasom a verseskötetedet, de ott tartok, hogy három napja olvasom, és nem tudok egyszerűen átlépni bizonyos sorokon. Egyedül olvasunk az egyedüllétről. Annyira mélyek a gondolatok az érzések, hogy ha nem csak a szavakat figyelem, hanem a mondanvalót - “kicsinál”… A második kötet is ugyanilyen őszinte, és lehet néha hibák vannak a rímpárokban, de nem szerettem volna feladni a mondanivalót a gondolatot egy azonos magánhangzópár kedvéért.

Van kedvenced a másodikból?
Ez a leggyakrabban feltett kérdés, az első kötetnél is… Ki csinálta a borítót, miért éppen kék, miért éppen zöld, miért éppen 57, vagy miért éppen 89 vers, kinek írtad a verseket, meg mikor van ezekre egyáltalán időd, illetve mi a kedvenc versed… És bár az első verseskötetnél már tudom, és mindig azt szoktam mondani, hogy a 76. oldalt lapozd fel, nem azért mert 76-ban születtem, lassan közeledik a negyedix, hanem mert az a gondolat az a pillanat nagyon én - ő - mi voltunk…

De hogy a másodikból melyk lehet a kedvencem? Talán Csernák János Művész Úr előadásában megjelenített, és most hogy itt vagyunk, engedjétek meg hogy premierrel szolgáljak, Petrőcz Rafael és csapata által készített animációs videoklipet bemutassam a második kötet megjelenésére elkészítettük a Szó-köz című versem adaptációját. Jánost nem volt egyszerű megfűzni. hogy előadja versemet. A sokadik kérésre mondta, hogy: - imádom az agilizmusodat, elszántságodat, és akaraterődet. Melyik verset szánod nekem…? És sokadjára igent mondott. Ez egy igazi küzdelem volt egy igazi győzelem, egy igazi elismerés. Hiszen Harrison Ford magyar hangja (Han Solo - avagy az Elveszett Frigyláda Fosztogatói főhőse, úgy adja elő a gondolatomat érzésemet, minta én magam olvasnám fel - ha ilyen nagyszerű egyéniség, hang és színész lennék).

Mint egy jó kofa, kérlek ajánld a kötetedet.
Huhú, ez nagyon jó kérés, és talán kérdés is… …ha szereted az írott szót, ami második harmadik olvasatra is tartalmaz újat, ha szereted a verset, mert elveszel a szavak között, a gondolataidat felismered, ha szereted a könyvet, mert a szavak akár a tiédek, megfogannak, akkor rendeld meg, a kiadó oldaláról… A postás az ajtódban csenget majd...

Mire gondoltál, amikor kezedbe vetted az új gyereket?
Nagyon sok munka, munkánk volt a második kötetben. Nem is tudnám megköszönni most mindenkinek, mégis köszönöm a múzsáimnak, nem voltak sokan, de annál értékesebb gyémántok ők, köszönöm a Blokk Media-nak, az Underground Kiadónak, Kiss-Nadler Andreának - Nákovics Lászlónak, és most tényleg hajnalig folytathatnám a sort, - Hogy ez a verseskötet egy közös gyermek, és nem csak az enyém, hanem midannyiunké… Erre gondoltam, azt hiszem… …meg hogy mire mindenkinek elviszek egy tiszteletpéldányt, Valentin nap lesz… smile hangulatjel

Manapság, amikor már mindent még a verseket is a neten olvassunk, van értelme kiadni egy nyomtatott kiadványt?
Igen, persze, hogy van! Ugyanúgy mint bár otthon a házimozi, mégis mindenki elmegy legalább évente kétszer moziba, hogy lássa, és hallja a különbséget, ugyanúgy karácsonyra, névnapra, születésnapra, vagy önmagunknak, hogy leüljünk a karosszékbe, és ne csak a mobilunkat vagy a tab-unkat vegyünk kezünkbe, hanem lapozzunk egy kézzelfogható ajándékot is, ami nem csak egy link, - igenis szükség van. A link elmúlik, törli a rendszer, elavul, nem létezik más teszi inaktívvá, de egy kötet a polcon mindig örök marad. Ha örökre szóló ajándék kell, akkor kell a kézzel fogható élmény.

Zenei berkekben dolgozol, várható, hogy a második könyvedből is megzenésítésre kerül néhány költemény?
Igen, nagyon ráéreztél a kérdésel a terveinkre: Két verset már felolvasott, vagy inkább úgy mondanám előadott két nagyon kedves színész narrátor hölgy kollegám. Az egyikhez nagyszerű klip ötletünk is van, de ez még a jövő zenéje, avagy a jövő vers-videó-klipje. De az első lépés már megtörtént.

Zárásként áruld el: jön a harmadik Partra lépek?
Közel 2500 versből eddig a két kötetben, a netes fórumokon és a nagy kék arckönyvön megjelent eddig körülbelül 150 vers. Valljuk be ez még a 10 %-nál is kevesebb. Ha nem lennék ennyire szőrszálhasogató, akkor akár most elindíthatnánk a harmadik kötetet. De nem! Kitaláltam a kiadóimmal, támogatóimmal egy koncepciót, ami izgalmas, érdekes, és ismét eredeti lesz, ismét új, mint amennyire új, és addig amíg mi nem csináltuk új fogalom volt a verseskötettel “termékkel” való fotózkodás, vagy a megzenésített, és megcselekményesített vers-video-klip, ismét van valami újdonság a tarsolyban, de ez még készülőben, miközben persze “remélem” jönnek az új ihletek, versek, érzések! :) Szóval érkezni fog!

Köszönöm szépen az interjút, és ezúton is szeretettel ajánlom az alábbi linken elérhető: Kolláth Zsolt - Csernák János - Szó-Köz című alkotásunkat.

[2015.12.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még