2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: 56 éves Gryllus Dániel
Sztárokkal zárt a Kovátsműhely
Díjakat adott át az Artisjus
Ferenczy György Petőfi nyomában - rendhagyó gála a Müpában
A Müpa koncert után dél-amerikai turnéra indul Gryllus Dániel
Képgalériák
Gryllus Dániel Weöres versek megzenésítése
Kapcsolatok
Gryllus Dániel
Palya Bea
Szirtes Edina (Mókus)

Ilyennek láttam, milyennek hallotta Weörest Gryllus 

Ismét egy szép (ráadásul adventi) ajándékot kaptunk a Kodály Központtól, december 15-én este: Gryllus Dániel Weöres-megzenésítését (A teljesség felé) hallhattuk egy szépséges másfél órába sűrítve. Voltaképpen egy keleti-filozófiai tanítást – több énekre szabva.

Ahogy Gryllus Dániel elmondta bevezetőjében, az este elhangzó mű egy költői próza – indiai dallamokra és barátokra hangszerelve, amit ő eredetileg citerára és tárogatóra kezdett el írni 30 éves korában. Éveken át játszotta is ebben a formában, majd 60. születésnapjára fia, Gryllus Samu meglepte a mű áthangszerelésével, így ezen a koncerten (és az ezt megelőző kilencen is) a tárogató mellett már szoprán szaxofon is tárogathatta lelkünk ajtaját, és alkalmanként szájharmonika is színesítette az egyébként vonósokból, kürtből, fuvolából, ütősökből, cimbalomból és citerából álló zenekart. Sőt: vibrafonból is csaltak elő hangokat hegedűvonókkal, ezzel még tovább színesítve az egyébként is színes hangszerelést és hangokat.

Weöres Sándor önmaga állítólag így kommentálta Gryllus Dániel megzenésítési ötletét könyvére vonatkozóan: “Nem tudom elképzelni, de miért ne?” Majd a végeredményt hallgatva a következő volt a véleménye: “Elég sok minden kimaradt – de a lényeg benne van”.

“…merülj önmagadba, személyed alá, s ahol nincs tovább,
ahol minden mindennel azonos – ez a teljesség”.

Az est felolvasója (ha úgy tetszik: narrátora) Szalóki Ági volt, és az előadóművészek között további csupa nagyszerű név foglalt helyet: Palya Bea, Bognár Szilvia, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György, Both Miklós - sőt, Sebő Ferenc helyettesítőjeként, Pécs képviseletében Lakner Tamás is színesítette a hang-palettát.

Azt gondolom, ez a rendkívüli zenemű a szereplők számára is különleges ajándék. Bár alázatot kíván a nem kisnevű és kisszámú – és egyébként szólóestekhez szokott - szereplők részéről kivárni, amíg rájuk kerül a sor, a jó dramaturgia, a szavak és a zene egyensúlya számukra is kétség kívül lehetővé teszi, hogy feloldódjanak, elmerüljenek ebben a másfél órás meditatív állapotban. És mi, nézők nemkülönben.



Mindenki találhatott szívéhez eltaláló szavakat, gondolatokat, dallamokat - ahogy természetesen más koncerteken is. Ez mégis más volt, hiszen valódi tanítást kaphattunk. Ajándék lehetett ez Szalóki Áginak, hogy ő “celebrálhatta” a tanítást, rajta keresztül érkezhetett el hozzánk – sokakhoz talán először - az “üzenet”. Ismét megbizonyosodott a zene csodálatos ereje – az emberi elme és a kreativitás határtalansága, áldottsága: hiszen a zenére ráültetett szavak újabb dimenzióval gazdagodhatnak és ezáltal tágulhatott befogadóinak köre is. Csodálatos lehetőség ez mind az átadók, mind a hallgatóság számára – akkor is, ha mindenki csakis saját szintjéhez mérten lehetett képes befogadni az este üzenetét. Na de ez szintén így van bármilyen más koncerten is…

“Ahol azt hinnéd, hogy semmi sincsen: tulajdonképpeni lényed ott kezdődik.”

Csábított, hogy minden bölcsességet feljegyezzek, de inkább csak átadtam magam az élménynek, bízva abban, hogy a dalokkal még inkább belém ivódnak ezek a régen olvasott, ám mégis oly fontos, feleleveníteni szükséges bölcsességek. Otthon pedig első utam a könyvespolchoz vezetett…

“Az életet úgy tekintsd, mint az óriáskígyót.
Ha távol tartod magadtól, gyönyörködhetsz táncos hajladozásában..”

Szintén a remek dramaturgiát dicséri, hogy még mielőtt túlságosan mélabúsakká váltunk volna esetleg, Weöres Sándor ironikus oldalát is megmutatták (A közösség-gyűlöletről). Itt ritmikus, szinte rock and rollba hajló lendületet vett az addig inkább melankolikus zene, amit Ferenczi Gyuri a tőle megszokott könnyedséggel adott át. (Bár a prozódia néha sántított (szótagfeltolulások képződtek) –ez elnézhető a nemes szándékot tekintve. Számomra legizgalmasabb a szavanként felosztott mondatok voltak.)
 

“"A közbeszéd nem tesz különbséget jó és kellemes között:
Isten is jó, a viszketeg megvakarása is jó.”

Meditáció, tanítás volt ez, ahogy már írtam. Ennek megfelelően nem katarzissal, hanem elnémulással, elgondolkodással hagytak itt minket. És maradt a csend. De békés csend, nem valaminek a hiánya – a csend zenéje a színpadon.

“A teljes boldogság öröm nélküli.
A teljes zengés – hang nélküli”.

És jött:

a teljes taps – a (szinte) vég nélküli.

– Horváth Genovéva –

[2015.12.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még